Είναι σωστό να απειλούμε τα παιδιά να πουν την αλήθεια;

Είναι σωστό να απειλούμε τα παιδιά να πουν την αλήθεια;

H ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΝ ΛΕΝΕ ΕΝΑ ΨΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.



 Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο McGill, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental (εγχειρίδιο παιδοψυχολογίας) , η απειλή της τιμωρίας στην πραγματικότητα μειώνει την πιθανότητα ότι οι νέοι θα πουν την αλήθεια όταν τους λένε να το πράξουν.



Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να είναι ειλικρινής, αν φοβούνται οτι θα τιμωρηθούν.


 Οι επιστήμονες πίσω από το ερευνητικό κομμάτι, πιστεύουν ότι τα ευρήματα προσφέρουν “χρήσιμες πληροφορίες” για γονείς με μικρά παιδιά, καθώς και επαγγελματίες που εργάζονται μαζί τους σε τακτική βάση, όπως οι δάσκαλοι.


“Η κατώτατη γραμμή είναι ότι η τιμωρία δεν προάγει την αλήθεια“, δήλωσε Victoria Talwar, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.


 Συνοψίζοντας θα έπρεπε ακόμα και ακόμα και όταν κάνουν κάτι μη σωστό  οι μικροί μας φίλοι, να τους προσεγγίζουμε με περισσότερη κατανόηση.


 Ακόμα πιο σωστό θα ήταν να βρείτε τον λόγο που το παιδί  νιώθει ενοχές να πει την αλήθεια, καθώς και να δείτε τον λόγο που το ανάγκασε να κάνει μια άσχημη πράξη.


 Σημαντικό είναι να χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας και όχι τοίχους τιμωρίας , που οδηγούν στην αποξένωση με το παιδί.

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης