ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ : ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ : ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Όλοι μας έχουμε δει αρκετές ταινίες επιστημονικής φαντασίας που αναφέρονται στο μέλλον του πλανήτη μας με κυρίαρχο ον τα ρομπότ. Πέρα από τα σενάρια πολέμου θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στον κλάδο της Ψυχικής Υγείας; Μια νέα έρευνα εστιάζει σε αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα.

Χάρη στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, οι υπολογιστές μπορούν τώρα να βοηθήσουν τους γιατρούς στη διάγνωση ασθενειών και να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Μια νέα προσπάθεια ερευνητών εστιάζει στην μηχανική μάθηση στον κλάδο της ψυχιατρικής, με μια εφαρμογή για κινητά. Αυτή βασίζεται στην παρακολούθηση του τρόπου ομιλίας του εξεταζόμενου και μπορεί να κατηγοριοποιήσει την κατάσταση ψυχικής υγείας ενός ασθενούς, ή ακόμα και μερικές φορές με μεγαλύτερη ακρίβεια από έναν άνθρωπο.

Σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες των ΗΠΑ ζει με κάποια διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια και μάλιστα πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι ασθενείς ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η πρόσβαση σε ψυχιάτρους ή ψυχολόγους είναι σπάνια. Άλλοι δεν έχουν την πολυτέλεια να δουν συχνά έναν ειδικό. Σε άλλες περιπτώσεις δεν έχουν χρόνο να το κάνουν αυτό.

Η τεχνολογία αυτή ανιχνεύει αλλαγές στην ομιλία που υποδηλώνουν την πτώση της ψυχικής υγείας με βάση καθημερινής παρακολούθησης.

Για παράδειγμα, οι προτάσεις που δεν ακολουθούν ένα λογικό πρότυπο μπορεί να είναι ένα κρίσιμο σύμπτωμα στη σχιζοφρένεια. Οι μεταβολές στον τόνο ή στον ρυθμό μπορεί να υποδηλώνουν μανία ή κατάθλιψη. Και η απώλεια μνήμης μπορεί να είναι σημάδι τόσο των γνωστικών όσο και των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η νέα εφαρμογή για κινητά ζητά από τους ασθενείς να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων 5-10 λεπτών, μιλώντας στο τηλέφωνό τους. Επίσης τους ρωτάει για τη συναισθηματική τους κατάσταση και να μιλήσουν για μια σύντομη ιστορία της καθημερινότητάς τους. Τέλος, να την επαναλάβουν και δώσουν μια σειρά από δοκιμές κινητικών δεξιοτήτων και αφής.

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε τους κλινικούς γιατρούς να ακούσουν και να αξιολογήσουν δείγματα ομιλίας 225 συμμετεχόντων, μισοί με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, μισοί υγιείς εθελοντές και στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα αυτά με εκείνα του συστήματος μηχανικής μάθησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης του υπολογιστή μπορούν να είναι τουλάχιστον τόσο ακριβή όσο οι ειδικοί

Σίγουρα η επιστήμη οραματίζεται μια κοινωνία κατά την οποία τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται για την ψυχική υγεία θα μπορούσαν να βρίσκονται στο δωμάτιο με έναν θεραπευτή και έναν ασθενή για να παρέχουν πρόσθετη γνώση που βασίζεται στην πληροφορία. Κάλλιστα θα μπορούσε να λειτουργεί ως σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης για τους σοβαρά ψυχικά ασθενείς.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα τεχνολογικά επιτεύγματα πρέπει να έχουν ως σκοπό την βοήθεια ενός ανθρώπου στην καθημερινότητά του και όχι την περιθωριοποίησή του και την παθητικότητα στην ζωή.

 Πηγή έρευνας : Chandler et al. ; Using Machine Learning in Psychiatry: The Need to Establish a Framework That Nurtures Trustworthiness ; Oxford academic , Schizophrenia Bulletin ; Δημοσιεύθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2019

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης