Η καραντίνα μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Η καραντίνα μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Η καραντίνα ως μέσο για την προστασία του κοινού από απειλές για την υγεία, όπως η τρέχουσα έκρηξη του Coronavirus, μπορεί να έχει μακροχρόνιες ψυχολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Η τοποθέτηση σε καραντίνα αυξάνει τον κίνδυνο για μετατραυματικό στρες και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας. Ωστόσο, παραμένει η ασφαλέστερη επιλογή για όσους εκτίθενται σε λοίμωξη για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

Ως μέσο για τον έλεγχο της τρέχουσας έκρηξης του COVID-19, πολλές χώρες ζήτησαν από τους ανθρώπους να απομονωθούν στο σπίτι ή σε ειδική μονάδα καραντίνας. Οι Βρετανοί πολιτικοί δήλωσαν ότι οι αποφάσεις απομόνωσης πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία για τον ίδιο τον ιό, αλλά και τις πιθανές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 24 μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 10 χώρες και περιλάμβαναν άτομα με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), Ebola, γρίπη H1N1, αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS).

Η μελέτη έδειξε ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών επιπτώσεων από την καραντίνα, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες, της κατάθλιψης, του θυμού ,του φόβου και της κατάχρησης ουσιών. Ορισμένα από αυτά, ιδιαίτερα τα μετατραυματικά συμπτώματα στρες, αποδείχθηκαν μακροχρόνια. Εκείνοι με ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών και εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υπέστησαν μεγαλύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις λόγω της καραντίνας, σύμφωνα με την έρευνα.

Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν τις ψυχολογικές επιπτώσεις ήταν η έλλειψη βασικών προμηθειών όπως τα τρόφιμα, το νερό και τα ρούχα και η κακή ενημέρωση των αρχών δημόσιας υγείας σχετικά με τους σκοπούς της καραντίνας και των κατευθυντήριων γραμμών των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν.

Όσον αφορά την περίοδο μετά την απομόνωση, οι οικονομικές απώλειες λόγω ανικανότητας προς εργασία και το στίγμα γύρω από την ίδια την ασθένεια συνδέονταν επίσης με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο καθένας είναι ενήμερος για τις πιθανές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του COVID-19, αλλά αυτό που υπογραμμίζει η έρευνα είναι οι πιθανές ακούσιες συνέπειες των προσπαθειών για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Πρέπει να το γνωρίζουμε και να θεσπίσουμε μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεών τους.

Η επικοινωνία και η διαφάνεια είναι βασικές και η εκούσια απομόνωση, η οποία εκτελείται ως αλτρουιστική πράξη για την προστασία των άλλων, συνδέεται πάντοτε με λιγότερο σοβαρές συνέπειες από την επιβαλλόμενη καραντίνα,

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι συστάσεις που έγιναν στην αναθεώρηση αφορούν κυρίως μικρές ομάδες ατόμων σε ειδικές εγκαταστάσεις και σε κάποιο βαθμό αυτοαπομόνωσης.

Όσοι επιλέγουμε να ζούμε σε κοινωνικά πλαίσια που συνυπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι οφείλουμε να προφυλάσσουμε τους άλλους από εμάς εάν νοσούμε, με τον σεβασμό που δείχνουμε στον εαυτό μας.

Πηγή έρευνας : Brooks et all; The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence ; The Lancet, Δημοσιεύθηκε 26 Φεβρουαρίου 2020

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Η επίδραση της ψυχικής υγείας στην εκλογική συμπεριφορά στις ελληνικές εκλογές

Οι εκλογές χρησιμεύουν ως θεμελιώδης μηχανισμός για τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο της Ελλάδας, η εκλογική διαδικασία έχει μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου της χώρας. Αυτό το άρθρο στοχεύει να διερευνήσει την αλληλεπίδραση...

Διαβάστε επίσης

Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού: Κατανόηση των κινδύνων και προληπτικά μέτρα

Το φαινόμενο γνωστό ως «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού» (FBS) αναφέρεται στο τραγικό και αποτρέψιμο περιστατικό βρεφών και μικρών παιδιών που αφήνονται κατά λάθος στα οχήματα από τους φροντιστές τους. Οι συνέπειες του FBS μπορεί να είναι θανατηφόρες, καθώς οι υψηλές...

Διαβάστε επίσης

Τι σχέση έχει η κλιματική αλλαγή με την ψυχική υγεία;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται αρκετά μεγάλη αναφορά στην κλιματική αλλαγή και στην ραγδαία μεταβολή των καιρικών φαινομένων σε συνάρτηση το πώς βιώναμε κάθε εποχή του έτους. Είναι κάτι που έχει επισημανθεί από όλη την επιστημονική κοινότητα με σκοπό...

Διαβάστε επίσης