ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΩΣ “ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ”. ΤΙ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ;
Οι ερευνητές στην έρευνα αυτή εξέτασαν την επίδραση των αρνητικών γεγονότων, όπως η απώλεια εργασίας, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή τα οικονομικά προβλήματα, σε σχέση με την έκβαση μιας σχέσεως.
Η αρνητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που φθείρονται οι σχέσεις
Η μείωση της αρνητικότητας είναι το κλειδί για να περάσετε από τα δύσκολα σημεία μιας σχέσης, σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα.
Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αγχωτικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην αρνητική συμπεριφορά στις σχέσεις τους. Για παράδειγμα παρατηρείται ένας/μια σύντροφος να δείχνει χαμένος/η στις σκέψεις, υπερβολικά συναισθηματικός/ή, να δείχνει απόσυρση ή να μην κάνει κάτι που αναμενόταν να κάνει, να έχει αποχή από την ερωτική συνεύρεση κλπ.
Επειδή οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα αρνητικά ερεθίσματα, ακόμα και μια μέτρια δόση αρνητικών ερεθισμάτων μπορεί να είναι αρκετή για να παράγει σχεδόν το μέγιστο αποτέλεσμα στην αύξηση του στρες.
Για την έρευνα αυτή , οι ερευνητές μελέτησαν 325 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα ή συγκατοικούσαν.
Εξετάστηκαν τα αποτελέσματα των αρνητικών γεγονότων, όπως η απώλεια εργασίας, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.
Μια δεύτερη μελέτη 154 ατόμων εξέτασε τα ζευγάρια στα οποία μια σοβαρή ασθένεια προκαλούσε άγχος.
Όλοι έγραψαν για τις θετικές και αρνητικές συμπεριφορές που είχαν κάνει οι σύντροφοί τους.
Και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι οι αρνητικές συμπεριφορές επηρέασαν τη σχέση πιο έντονα από τις θετικές, ωστόσο τα ιατρικά ζητήματα συνδέονταν με χαμηλότερα επίπεδα αρνητικής συμπεριφοράς.
Είναι πιθανό ότι τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αγχωτικές ιατρικές καταστάσεις είναι λιγότερο πιθανό να κατηγορούν ο ένας τον άλλον.
Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αγχωτικά γεγονότα της καθημερινότητας, είναι κοινό να βιώνουν τόσο τη θετική όσο και την αρνητική συμπεριφορά στις σχέσεις τους.
Συνοψίζοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα ζευγάρια ο στόχος είναι να αυξηθούν τα συναισθήματα ευημερίας και να μειωθεί το άγχος . Όμως πιο σημαντικό είναι να μειωθεί η αρνητική συμπεριφορά απ ‘ό, τι να αυξηθούν τα θετικά ερεθίσματα.
Πηγή έρευνας : Rivers, Alannah Shelby,Sanford, Keith ; Negative relationship behavior is more important than positive: Correlates of outcomes during stressful life events ; Journal of Family Psychology, Vol 32(3), Apr 2018, 375-384
Αντώνιος Καλέντζης
Keep Smiling 😀