Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Απομόνωση ή αποξένωση; – Άρθρο στην εφημερίδα Γνώμη

Στην σημερινή Εφημερίδα Γνώμη Πατρών κάνω μια αναφορά στα αρνητικά της Ψυχικής Υγείας που μπορεί να έχει ο μακροπρόθεσμος περιορισμός μας στο σπίτι. Επίσης επισημαίνω κάποιες συμβουλές για το πως μπορούμε να το διαχειριστούμε ώστε να επανέλθουμε πιο δυνατοί στην καθημερινότητά μας.

Διαβάστε το άρθρο μου όπως δημοσιεύθηκε :

Η καραντίνα χρησιμοποιείται ως μέσον προστασίας του κοινού από απειλές για την υγεία, όπως η τρέχουσα έκρηξη του κορονοϊού.  Γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες ψυχολογικές επιπτώσεις. Η οριοθέτηση σε καραντίνα αυξάνει τον κίνδυνο για μετατραυματικό στρες και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας. Ωστόσο, παραμένει η ασφαλέστερη επιλογή για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

 Μια πρόσφατη έρευνα ανέλυσε 24 μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 10 χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα που περιλάμβαναν άτομα με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), Ebola, γρίπη H1N1 και αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).

Η μελέτη έδειξε ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών επιπτώσεων από την καραντίνα, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες, της κατάθλιψης, του θυμού ,του φόβου και της κατάχρησης ουσιών. Ορισμένα από αυτά, ιδιαίτερα τα μετατραυματικά συμπτώματα στρες, αποδείχθηκαν μακροχρόνια. Ιδιαιτέρως, άτομα με ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υπέστησαν μεγαλύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις λόγω της καραντίνας, σύμφωνα με την έρευνα αυτήν.

Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν τις ψυχολογικές επιπτώσεις ήταν η έλλειψη βασικών προμηθειών όπως τα τρόφιμα, το νερό και τα ρούχα και η κακή ενημέρωση των αρχών δημόσιας υγείας σχετικά με τους σκοπούς της καραντίνας και των κατευθυντήριων γραμμών των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν.

Όσον αφορά την περίοδο μετά την απομόνωση, οι οικονομικές απώλειες λόγω ανικανότητας προς εργασία και το στίγμα γύρω από την ίδια την ασθένεια συνδέονταν επίσης με προβλήματα ψυχικής υγείας.

 Ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας έρευνας,  δημιουργείται το συμπέρασμα πως όσοι επιλέγουμε να ζούμε σε περιοχές που συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους οφείλουμε να προφυλάσσουμε τους υπολοίπους από εμάς εάν νοσούμε, με τον ίδιο ζήλο που προστατεύουμε τον εαυτό μας. Κυρίως δε, είναι ο τρόπος που «σπάμε» την αλυσίδα μετάδοσης της νόσου. Επιπρόσθετα, πρέπει να λειτουργούμε με γνώμονα την ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητά μας  όπου θα είμαστε πιο δυνατοί ώστε να φτιάξουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για εμάς, τους συνανθρώπους μας και τα άτομα που αγαπάμε.

Με αφορμή την καραντίνα, η παραμονή μας στο σπίτι πρέπει να περιλαμβάνει :

  • Διατροφή με βάση των θερμίδων που κάνει καύσεις ο οργανισμός μας, ώστε να αποφύγουμε την αρνητική αυτοεικόνα λόγω της απραξίας.
  • Γυμναστική, σωματική άσκηση στο σπίτι ή στην αυλή μας.
  • Αλληλεπίδραση με τους οικείους μας με προσπάθεια να επικοινωνήσουμε και όχι να εκτονωθούμε λόγω της ψυχολογικής κούρασης.
  • Δημιουργία προγράμματος με δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε ώστε να υπάρχει αποφόρτιση μέσω δημιουργικής απασχόλησης.
  • Αποφυγή της απεριόριστης χρήσης του διαδικτύου  ή οτιδήποτε μπορεί να αποφέρει τον εθισμό.

 Σε λίγο καιρό θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας και στην ρουτίνα μας, όμως για αρκετούς τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους που θέλουμε στην ζωή μας και να τους αφιερώσουμε πιο ποιοτικό χρόνο.

Πηγή έρευνας : Brooks et all; The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence ; The Lancet, Δημοσιεύθηκε 26 Φεβρουαρίου 2020

Comments for this post are closed.