2 πράγματα χρειάζονται για να είναι το παιδί σου ευτυχισμένο

2 πράγματα χρειάζονται για να είναι το παιδί σου ευτυχισμένο

Τα παιδιά των γονέων που είναι πιο θερμοί συναισθηματικά και λιγότερο πιεστικοί στον έλεγχο, μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα, διαπιστώνει μια νέα έρευνα.

 Σε αντίθεση, οι γονείς οι οποίοι είναι υπερβολικά περιοριστικοί, τείνουν να αναθρέψουν τα παιδιά με χειρότερη ψυχική ευεξία.

 Στη μελέτη αυτή παρακολουθούνται 5.362 άνθρωποι από τη γέννησή τους, το 1946.

 Πάνω από εξήντα χρόνια αργότερα, 2.000 από αυτούς έχουν ολοκληρώσει μια σειρά από έρευνες παρακολούθησης συμπεριλαμβανομένου ενός ερωτηματολογίου για το πώς τους έλεγχαν οι γονείς τους ( υπερπροστατευτικοί )

 Οι Υπερπροστατευτικοί γονείς δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους και ο αυτοσεβασμός.

 Επίσης , ο έλεγχος της ζωής των παιδιών από τους γονείς επηρεάζει την ελευθερία της ιδιωτικής τους ζωής και δεν τους επιτρέπουν να έχουν τις δικές τους απόψεις.

Την αρνητική επίδραση της υπερπροστασίας των γονέων, την νιώθουν ακόμα και  οι άνθρωποι στα 60 τους.


 Οι ερευνητές παρομοίασαν τη βλαπτική επίδραση των υπερπροστατευτικών γονέων με την συναισθηματική ένταση που έχουμε με το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο με τους γονείς προσφέρει μια καλύτερη βάση από την οποία τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο.

Προσέχουμε όμως, αυτό είναι απλά μια βάση, μαθαίνουμε στο παιδί το καλό και το κακό, το ηθικό και το ανήθικο. Μετά εξηγούμε τις επιπτώσεις που έχει το κάθε τι στη ζωή μας και το αφήνουμε να επιλέξει πιο μονοπάτι θα πάρει στη ζωή του.

 Λειτουργούμε διορθωτικά στα βήματα του παιδιού και σαφώς βάζουμε κάποια όρια .

 Σίγουρα , η αγάπη του γονέα για το παιδί του είναι πολύ έντονη και μοναδική… όπως ακριβώς είναι και το παιδί σας μοναδικό… όσο μοναδική είναι η ζωή του… Μάθε το να περπατάει στη ζωή, δείξε του αγάπη και εμπιστεύσου το όταν ανοίξει τα φτερά του να πετάξει… Τι να τον κάνεις έναν αετό αν τον έχεις φυλακισμένο σε χρυσό κλουβί?

 Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο  The Journal of Positive Psychology (Stafford et al., 2015).

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης