7 σημάδια κάποιου που υποφέρει από Άγχος

7 σημάδια κάποιου που υποφέρει από Άγχος

Οι άνθρωποι που βιώνουν το άγχος μπορεί να θέλουν να κρύψουν ότι κάτι  τους συμβαίνει .

 Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους να πουν στους οικείους τους ότι τους απασχολεί έντονα στην καθημερινότητά τους το άγχος.

 Συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας που βιώνουν. Δεν θέλουν να βλέπουν οι άλλοι την αδυναμία τους και φοβούνται ότι θα παρεξηγηθεί.

Εδώ είναι μερικές λεπτομέρειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε εάν κάποιος ταλαιπωρείται από έντονο άγχος  .


1. Εξαφάνιση

 Το άγχος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι θέλουν να ξεφύγουν ή να τρέξουν μακριά. Οι άνθρωποι που βιώνουν το άγχος μπορεί να είναι δύσκολο να συνεχίσουν να κάνει τα πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν.

 Μπορεί επίσης να πουν δικαιολογίες για να αποφύγουν κοινωνικές εκδηλώσεις.

2. Αλλαγή των διατροφικών συνηθειών

Οι άνθρωποι που βιώνουν το άγχος μπορεί να αρχίσουν να τρώνε περισσότερο ή πολύ λιγότερο – ο κάθε ένας το βιώνει διαφορετικά.

Το σημαντικό  είναι ότι παρατηρούμε αλλαγή  στην διατροφική συνήθειά τους.

 Μερικοί άνθρωποι που είναι ανήσυχοι τρώνε λιγότερο, επειδή δεν αισθάνονται πεινασμένοι ή αισθάνονται πολύ άρρωστοι για να φάνε.

 Άλλοι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα τρόφιμα ως μια απόσπαση της προσοχής από τις ανησυχίες τους.

 Μπορεί να αντιμετωπίζουν συνεχή λαχτάρα για γλυκά ,τρόφιμα ή οτιδήποτε που ανακατευθύνει την προσοχή τους μακριά από τις ανησυχίες.

3. Σωματικά συμπτώματα – Ψυχοπαθολογία

 Ενώ έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε το άγχος ως κάτι που είναι κυρίως ψυχολογικό, έχει πραγματικά πολλές οργανικές εκδηλώσεις. Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι εξαιρετικά ποικίλα.

 Για παράδειγμα, κάποιος που βιώνει άγχος μπορεί να παραπονιέται για πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι.

 Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ξηροστομία ή νιώθουν ακόμα και τον λαιμό τους ξηρό, άλλοι αισθάνονται ναυτία, άλλοι ακόμα θα μπορούσε να τρίζουν τα δόντια τους ή να έχουν την ανάγκη να ουρήσουν  συνεχώς.

4. Δυσκολία εστίασης

Όσοι είναι αγχωμένοι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν .

 Οι άνθρωποι το περιγράφουν ως μια ομίχλη, ή αίσθημα ζάλης ή ακόμα και ως ίλιγγο.

 Μπορεί κάποιον να τον δυσκολεύει στην εργασία ή ακόμη και τι απλές δουλειές του σπιτιού  κάνοντας το κάθετί να φαντάζει πολύ πιο δύσκολο και κουραστικό.

5. Κακός ύπνος

 Η ανησυχία μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους που βιώνουν άγχος ξύπνιους τη νύχτα, επειδή είναι εξαντλητική.

 Φανταστείτε να πιείτε ένα διπλό εσπρέσο και να πάτε κατ ‘ευθείαν στο κρεβάτι.

 Με όλα ότι η διέγερση που τρέχει γύρω από το μυαλό και το σώμα, είναι δύσκολο να σας βοηθήσει να αφεθείτε στον Μορφέα .

 Ομοίως, όταν ξυπνάτε το βράδυ, όλες αυτές οι ίδιες ανησυχίες της ημέρας είναι πιθανό να έρθουν στο προσκήνιο.

6. Αλλαγή στην εμφάνιση

 Όπως το βάρος, η εμφάνιση των ανθρώπων που βιώνουν άγχος μπορεί να έχει και αυτή τη μορφή.

 Κάποιοι μπορεί να αρχίσουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση της φυσικής τους εμφάνισης.

 Τα ρούχα δεν έχουν πλυθεί ή  σιδερωθεί, τα μαλλιά μένουν απεριποίητα και η προσωπική υγιεινή μπορεί να κρατά σε οσφρητική απόσταση τον κόσμο.

 Εναλλακτικά, οι ανήσυχοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν ακόμα πιο εμμονικοί με την εμφάνισή τους.

 Οι άνθρωποι που είναι ανήσυχοι  έχουν την τάση να είναι συχνά τελειομανείς και η εμφάνισή τους .7. Ανάγκη για υπερβολική σιγουριά – Κλονισμός Αυτοπεποίθησης

 Το άγχος συνδέεται συχνά με δυσκολίες λήψης αποφάσεων ή την αποφυγή των αποφάσεων.

 Κάποιος που είναι ασυνήθιστα αγχωμένος μπορεί να ζητήσει αρκετή παρώθηση για να βοηθηθεί να πάρει μια απόφαση.

Τέλος, οφείλουμε να βοηθούμε όσους νιώθουν ότι δυσκολεύονται στη καθημερινότητά τους και δεν μπορούν να το αποδεχθούν ή να το εντοπίσουν . 
 
Η ζωή δεν είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να πετύχουμε μερικούς σημαντικούς στόχους, αλλά  ένα ταξίδι που χρειάζεται πολλούς και ποιοτικούς συνοδοιπόρους.
Αντώνιος Καλέντζης
Keep Smiling 😀

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Έχει περισσότερες από 500 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Άποψη : Καρκίνος και Ψυχική Υγεία

   Τα τελευταία χρόνια οι ραγδαίες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις απορροφούν την προσοχή μας κάνοντάς μας να λησμονούμε την σωματική και ψυχική μας υγεία. Είναι μια τάση που έχει ακολουθηθεί αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να αναδύεται αυτή η μακροχρόνια  παραμέληση της...

Διαβάστε επίσης

Μιλήστε…. βοηθήστε…. ζητήστε βοήθεια….

 Λίγες σκέψεις με αφορμή τα τελευταία γεγονότα….  Υπάρχει ελπίδα ΜΟΝΟ αν καταφέρουμε να μεγαλώνουμε νεότερες γενιές με αξιοπρέπεια και χωρίς τραύματα. Ποιος ο σκοπός να καμαρώνουμε για τα επιτεύγματα της κοινωνία μας αν δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά...

Διαβάστε επίσης

Συμβουλές για ομαλή μετάβαση των παιδιών και των εφήβων στο σχολείο

 Ένα ακόμα ακαδημαϊκό έτος ξεκινά σε λίγες ημέρες για τα παιδιά και τους εφήβους και όπως κάθε χρόνο πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο που την βιώνει όλη η οικογένεια. Είναι το ιδιαίτερο αυτό στάδιο που μικροί μας φίλοι βρίσκονται...

Διαβάστε επίσης