Σε αυτή την εικόνα, βλέπουμε ότι τα παιδιά που περπάτησαν για 20 λεπτά πριν από τη λήψη ενός τεστ, είχανε πολλή περισσότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με την εστίαση της προσοχής.
Έπειτα από μια δραστηριότητα/άσκηση , παρατηρούμε στον εγκέφαλο:
- Να αυξάνει τα επίπεδα τριών σημαντικών νευροδιαβιβαστών: ντοπαμίνη, σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη.
- Να αυξάνει τα επίπεδα αυτών των νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με τη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης και γνωστικών διαδικασιών. Είναι επίσης ο λόγος που η άσκηση είναι γνωστό ότι είναι ένα αποτελεσματική, ως μια μη φαρμακευτική αγωγή κατά της κατάθλιψης.
- Να βελτιώνει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Η αυξημένη οξυγόνωση του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να διατηρήσουν την προσοχή τους.
- Να παράγει BDNF (brain-derived neurotrophic factor), η οποία υποστηρίζει την επιβίωση των νευρώνων και την ανάπτυξη των νέων. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη λήψη αποφάσεων και πιο εύκολη μάθηση.
Απλά θυμηθείτε ότι τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας δεν έχουν μόνο αντίκτυπο στην εξωτερική εμφάνιση.
Προκαλώντας τον εαυτό σας να είναι πιο δραστήριος όλη την ημέρα , θα οδηγηθείτε σε πολλά θετικά οφέλη.
Σίγουρα αυτή η έρευνα αν και έγινε σε παιδιά σχολικής ηλικίας, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους ενήλικες.
Η σωματική ενεργοποίηση μπορεί να προκαλέσει και ανθεκτικά στελέχη ψυχικής υγείας , που σίγουρα θα έχει και αποτέλεσμα μια πιο θετική αντιμετώπιση στην δύσκολη ελληνική πραγματικότητα.
Πηγή : scan compliments of Dr. Chuck Hillman University of Illinois: Hillman, C.H., et al. (2009) The effect of acute treadmill walking on cognitive control and academic achievement in preadolescent children. Neuroscience. 159(3):1044-54.