Πως το άγχος στην παιδική/εφηβική ηλικία συνδυάζεται με τον αλκοολισμό;(έρευνα)

Πως το άγχος στην παιδική/εφηβική ηλικία συνδυάζεται με τον αλκοολισμό;(έρευνα)

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019 συσχετίζει τα παιδιά και τους εφήβους με υψηλότερα επίπεδα άγχους με το πώς μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στο μέλλον περισσότερες πιθανότητες στο να εθιστούν στο αλκοόλ.

 Πολλές έρευνες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ άγχους και χρήσης αλκοόλ, αλλά τα στοιχεία ήταν ασαφή.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα υψηλότερα επίπεδα άγχους συνδέονται με τη μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ, ενώ άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος συνδέεται με τη χαμηλότερη χρήση αλκοόλ ή δεν έχουν βρει καμία σχέση.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση 51 υποψήφιων κλινικών μελετών από 11 χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Αυστραλία, Ταϊβάν, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία και Νορβηγία) για να διερευνήσουν εάν συνδέεται το άγχος των παιδιών και των εφήβων σε μεταγενέστερες διαταραχές της χρήσης αλκοόλ.

Οι σαράντα έξι αυτές μελέτες περιελάμβαναν άντρες και γυναίκες, 4 από αυτές είχαν ένα δείγμα μόνο από τους άνδρες και το 1 είχε δείγμα μόνο από γυναίκες. Τριάντα μελέτες αξιολόγησαν την ανησυχία και 40 από αυτές αξιολόγησαν τη χρήση αλκοόλ. Τα μεγέθη δείγματος κυμαίνονταν από 110 έως 11.157 συμμετέχοντες. Οι ηλικίες έκθεσης στο άγχος κυμαίνονταν από τα 3 έως  τα 24 έτη, ενώ οι ηλικίες έκθεσης στο αλκοόλ κυμαίνονταν από 11 έως 42 έτη.

Η ανασκόπηση όλων αυτών των ερευνών οδήγησε σε κάποιες ενδείξεις για μια σχέση μεταξύ του άγχους στην παιδική ηλικία και την εφηβεία , με  μεταγενέστερες διαταραχές ως προς την χρήση αλκοολούχων ποτών.

Γνωρίζουμε ότι η παιδική/εφηβική ηλικία είναι πολύ σημαντική για έναν αυριανό ενήλικα, ώστε να δομήσει τα ανθεκτικά στελέχη ψυχικής υγείας που χρειάζονται ώστε να αντεπεξέλθουν στα απαιτητικά κοινωνικά πλαίσια των σύγχρονων κοινωνιών.

Ως ενήλικες οφείλουμε να βοηθούμε να τα παιδιά/εφήβους να μπορούν να προσεγγίσουν και να εκφράσουν αυτά που βιώνουν , ειδάλλως η μη διαχείριση των βιωμάτων τους είναι πολύ πιθανόν να εκφραστεί δια μέσου του άγχους.

Φανταστείτε τώρα έναν ενήλικα που δεν κατάφερε να διαχειριστεί τους προβληματισμούς του ως ανήλικος, πόσο δύσκολο φαντάζει να το κάνει στο παρόν και στο μέλλον.

Σίγουρα όλοι δεν μεγαλώνουμε στα ιδανικότερα κοινωνικά πλαίσια ώστε να έχουμε μια ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωσή μας, όμως χρωστάμε στον εαυτό μας να τον βοηθήσουμε ώστε να μπορεί να προσεγγίζει τα νέα δεδομένα της καθημερινότητας με τρόπο ώστε να μην μας βαραίνουν.

Δεν είσαι αδύναμος/η αν δυσκολεύεσαι μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σου ούτε φταις σε κάτι… απλά θες τον χρόνο σου να επαναπροσδιορίσεις κάποια πράγματα με την βοήθεια της εξωστρέφειας με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Πηγή : “Associations of child and adolescent anxiety with later alcohol use and disorders: a systematic review and meta‐analysis of prospective cohort studies”. Maddy L. Dyer ; ddiction. First published: 19 March 2019 

Keep smiling 😀

Αντώνιος Καλέντζης

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης