Πώς να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις & το άγχος ευκολότερα

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις & το άγχος ευκολότερα

Η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2017.


 Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να συμφιλιώνονται με τα αρνητικά συναισθήματά τους, βιώνουν τα αρνητικά συναισθήματα της καθημερινότητας σε λιγότερη ένταση,  κάτι που δεν επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία.

Κάτι που επίσης φορτίζει αρνητικά είναι το να  αξιολογούμε συνεχώς τα αρνητικά συναισθήματά μας , ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται ακόμα περισσότερη αρνητικότητα.


Τα αποτελέσματα που προέρχονται από την έρευνα πάνω από 1.300 ατόμων που διήρκεσε 6 μήνες και δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο του 2017 , μας αναλύει περισσότερο το γεγονός αυτό.

 Πιο συγκεκριμένα  αποδεικνύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τις δικές μας αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις είναι πραγματικά σημαντικός για τη γενική ευημερία μας.


 Οι άνθρωποι που δέχονται αυτά τα συναισθήματα χωρίς να κρίνουν ή να προσπαθούν να τα αλλάξουν, είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν πιο εύκολα στην πιθανή ψυχολογική επιβάρυνση που μπορεί να βιώνουν ( κατατονία, κατάθλιψη, στρεσ, άγχος κλπ) .


 Αρκετοί , όταν βιώνουν μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους ή ενός πρωτόγνωρα δύσκολου γεγονότος και νιώθουν να καταβάλλονται από αρνητικά συναισθήματα, συνήθως λένε “εγώ άντεχα παλιότερα τα πάντα, τώρα…;” .


 Είναι γεγονός πως στη ζωή μας παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο το να μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτά που βιώνουμε, αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι να αξιολογούμε με τα δεδομένα που υπάρχουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.


 Ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού υποβάθρου, οικονομικού υποβάθρου, ηλικίας , ακόμα και iQ, τα λάθος δεδομένα που χρησιμοποιούμε για την επίλυση ενός προβλήματος, σίγουρα θα οδηγήσουν σε μη θετικό αποτέλεσμα.


 Η εξωστρέφεια σε οικείους ή κάποιον ειδικό Ψυχικής Υγείας, είναι πιθανόν να μην δώσει αποτέλεσμα σε αυτά που σας προβληματίζουν, όμως σίγουρα θα δώσει λιγότερη τροφή στα αρνητικά συναισθήματα που έχουν την τάση να θεριεύουν μέσα μας.

Keep Smiling 😊


ΠηγήFord, Brett Q. et al (2016) The Psychological Health Benefits of Accepting Negative Emotions and Thoughts: Laboratory, Diary, and Longitudinal Evidence ,Journal of Personality and Social Psychology, Jul 13 , 2016

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Ως Ψυχολόγος διατηρεί το γραφείο του στην Πάτρα από το 2014 και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος Πολιτικής Ψυχολογίας του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων. Έχει διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Συνέντευξη : Ionian Channel, ανήλικοι και η χρήση αλκοόλ.

Είχα την τιμή να προσκληθώ στην εκπομπή εκτός πλάνου με τον @tasostheodosis στο και την @natasa_patrinou στο @ionianchannel , όπου συζητήσαμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αφορά τους ανήλικους και τη χρήση αλκοόλ. Αναλύσαμε τους κοινωνικούς παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε αυτή την επιλογή,...

Διαβάστε επίσης

Βία Μεταξύ Ανηλίκων

Το περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων στην Πάτρα, όπου ένας 12χρονος γρονθοκόπησε έναν 14χρονο συμμαθητή του, είναι ανησυχητικό, όχι μόνο για την επιθετικότητα που εκδηλώθηκε, αλλά και για το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο σημειώθηκε. Οι βίαιες συμπεριφορές στους ανηλίκους...

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη στο Ionian TV : Συμβουλές για μια Ομαλή Σχολική Έναρξη, Για Γονείς και Παιδιά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια σημαντική στιγμή γεμάτη συναισθήματα, προσδοκίες και αλλαγές. Μπορεί να φέρει χαρά, αλλά και άγχος, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Για να κάνετε αυτή τη μετάβαση όσο το δυνατόν...

Διαβάστε επίσης