Ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχει από χρόνια αϋπνία
Eίναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη και επιβαρυντική ψυχική διαταραχή. H θεραπεία που είναι αποτελεσματική για κάποιους, δεν παρέχει σε όλους τα ίδια αποτελέσματα. Με βάση την έρευνα αυτή υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση και κατηγοριοποίησή της.
Ενώ πάντα θεωρούμε ότι η αϋπνία είναι μια διαταραχή, αντιπροσωπεύει πέντε διαφορετικές διαταραχές. Οι υποκείμενοι μηχανισμοί του εγκεφάλου μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί. Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η ραγδαία πρόοδος στην κατανόηση και προσέγγιση της άνοιας έγινε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η αγγειακή και η μετωπιαία χρονική άνοια.
Στην έρευνα αξιολογήθηκαν δεκάδες ερωτηματολόγια σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που είναι γνωστό ότι έχουν ρίζες στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσοι βιώνουν αϋπνία θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα :
Ο τύπος 1 αναφέρεται σε αγχωτικά χαρακτηριστικά
Οι τύποι 2 και 3 αντιμετωπίζουν λιγότερη δυσφορία και διακρίνονται από την υψηλή τους ευαισθησίας προς ανταμοιβή
Οι τύποι 4 και 5 διαφέρουν στον τρόπο που ο ύπνος τους ανταποκρίθηκε στα αγχωτικά συμβάντα της καθημερινότητάς τους. Αυτές προκάλεσαν σοβαρή και μακροχρόνια αϋπνία στον τύπο 4, ενώ ο ύπνος τύπου 5 δεν επηρεάστηκε από αυτά τα συμβάντα.
Οι εθελοντές που μετρήθηκαν και πάλι μετά από πέντε χρόνια διατηρούσαν τον τύπο που είχαν και στο παρελθόν.
Οι τύποι διέφεραν στην ανταπόκρισή τους από το EEG σε περιβαλλοντικούς ερεθισμούς. Οι υποκείμενοι μηχανισμοί μπορούν τώρα να χαρτογραφηθούν καλύτερα με την έρευνα του εγκεφάλου. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με υπνωτικά χάπια ή γνωστική συμπεριφορική θεραπεία διέφερε ανά τύπο.
Επίσης ο κίνδυνος ανάπτυξης κατάθλιψης ποικίλει δραματικά. Η υποκατηγορία επιτρέπει πλέον πολύ πιο αποτελεσματική έρευνα για την πρόληψη της κατάθλιψης, προσκαλώντας ειδικά όσους έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε προς προτού μπούμε στην διαδικασία να επισκεφθούμε κάποιον ειδικό για την αϋπνία, οφείλουμε να εξετάσουμε εάν κατά την διάρκεια της ημέρας χορηγούμαστε καφεΐνη και μας κρατά σε υπερένταση .
Πηγή : Blanken et al. ;Insomnia disorder subtypes derived from life history and traits of affect and personality; The Lancet Psychiatry. Published January 7 2019