Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που καθημερινά ο ψυχικός τους κόσμος βρίσκεται σε μια απορρύθμιση έτσι ώστε να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις που πρέπει να βγάλουν εις πέρας. Ακόμα και αν αυτό έχει να κάνει με την απλή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Αρκετοί το κρύβουν πολύ καλά, λέγοντας την φράση “δεν είμαι πολύ καλά σήμερα”. Τι μπορεί να κρύβουν αυτά τα λόγια όμως;
Δεν είναι ότι τα άτομα αυτά δεν θέλουν να είναι ειλικρινής για αυτά που βιώνουν , αλλά μερικές φορές αισθάνονται ότι θα τους κουράσει περισσότερο να μοιραστούν αυτό που τους συμβαίνει
Το άγχος εκδηλώνεται συχνά σε διακριτά σωματικά συμπτώματα: πόνους στο στομάχι, ζαλάδες, κράμπες , πονοκεφάλους , έντονη εφίδρωση εντελώς ξαφνικά κλπ.
Για παράδειγμα, η κατάθλιψη, η οποία επηρεάζει 1 στους 15 ενήλικες, συνοδεύεται από περίπου τόσο σωματικά συμπτώματα όσο και συναισθηματικά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, τα φυσικά συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι: Απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους , Αλλαγή διατροφικής συνήθειας ,Αϋπνία – υπερυπνία, Απώλεια ενέργειας & Αυξημένη κόπωση
Τα 5 πράγματα που μπορεί να σημαίνουν όταν λέμε την φράση “Δεν νιώθω καλά σήμερα”
Αν είστε φίλος ή μέλος της οικογένειας κάποιου που ταλαιπωρείται ψυχολογικά αυτή την περίοδο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μερικές φορές μπορεί να μην θέλει να σας πει ξεκάθαρα ότι δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητά του/της. Δεν είναι δική σας δουλειά να “αποκωδικοποιείτε” τι εννοεί, αλλά ίσως είναι χρήσιμο να ξέρετε ότι όταν χρησιμοποιούν μια φράση όπως “Δεν αισθάνομαι καλά”, κάτι περισσότερο μπορεί να συμβαίνει:
- «Η ψυχική μου υγεία με καθιστά αδύνατο ώστε να συγκεντρωθώ ή να σκέφτομαι ».
- «Η ψυχική μου υγεία με κάνει να αισθάνομαι ναυτία ή πόνο στο στομάχι μου».
- «Αισθάνομαι τόσο κουρασμένος που πρέπει να μείνω στο κρεβάτι σήμερα».
- “Βιώνω κρίση πανικού και η καρδιά μου δεν θα σταματήσει να χτυπά έντονα και να με τρομάζει, όσο παράλληλα σκέψεις μου με κάνουν να το βιώνω ακόμα πιο έντονα”
- «Με έχει τόσο αποδιοργανώσει η την ψυχική μου υγεία που δεν μπορώ καν να αρχίσω να περιγράφω πώς νιώθω».
- «Η ψυχική μου υγεία με καθιστά αδύνατο να φύγω από το σπίτι σήμερα».
Όταν είστε έτοιμοι, βρείτε κάποιον που μπορείτε να μοιραστείτε αυτά που βιώνετε
Μερικές φορές απλώς δεν θέλετε να εξηγήσετε τι συμβαίνει μαζί σας και αυτό δεν είναι παράλογο. Εάν είναι αρκετά προφανές ότι κάτι σας ενοχλεί, αλλά δεν θέλετε να μιλήσετε γι ‘αυτό, χρησιμοποιώντας μια φράση όπως “Δεν αισθάνομαι καλά σήμερα” είναι πραγματικά ένας πολύ καλός τρόπος να κρατήσετε τα όριά σας ή να κατευθύνετε τη συνομιλία σε μια πιο άνετη αλληλεπίδραση.
Ωστόσο, κρατώντας το μέσα σας για πολύ καιρό, ή κρύβοντας την πλήρη αλήθεια για το τι σας συμβαίνει, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα.
Η πιο συνηθισμένη λάθος τακτική είναι ότι αρκετοί δεν λένε για τις κρίσεις πανικού που βιώνουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και πολλά χρόνια. Ακόμη και όταν αρχίζουν να βλέπουν έναν θεραπευτή, μερικές φορές λένε ένα κομμάτι της αλήθειας αυτού που βιώνουν. Αλλά αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι οι κρίσεις πανικού γίνονται χειρότερες κάθε φορά . Αρκετοί πιστεύουν ότι είναι «τρελοί» και μόνο στην σκέψη ότι θα ξαναβιώσουν κρίση πανικού αποδιοργανώνονται και αποσύρονται από τις δραστηριότητες της καθημερινότητας όλο και περισσότερο, κάτι που είναι εντελώς λανθασμένη τακτική .
Έτσι ναι, με κάθε τρόπο, πάρτε το χρόνο σας όταν πρόκειται να μοιραστείτε ολόκληρη την αλήθεια των αγώνων που δίνετε για την διατήρηση της ψυχικής υγείας σας σε θεμιτά επίπεδα. Έχετε κάθε δικαίωμα να διατηρήσετε ιδιωτικές πτυχές του εαυτού σας αρκεί να μη σαν μετατρέπει την καθημερινότητα σε ένα αρνητικό βίωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως “Δεν αισθάνομαι καλά” ή “Δεν θέλω να το συζητήσω αυτή τη στιγμή” με όσους περισσότερους ανθρώπους επιθυμείτε.
Αλλά να ξέρετε ότι αυτό που αισθάνεστε δεν είναι τίποτα που πρέπει να ντρέπεται, η ψυχική υγεία είναι κάτι που πρέπει να προσεγγίσετε μόλις είστε έτοιμοι να την μοιραστείτε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Είναι αλήθεια πως αρκετές φορές πρέπει να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο για πρόληψη… αν πάμε όταν κάποιο δόντι μας ήδη έχει φθαρεί , είναι πολύ λογικό να ταλαιπωρηθούμε αρκετά. Κάπως έτσι είναι και η ψυχική υγεία, οφείλουμε για πρόληψη να απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό.
Αντώνιος Καλέντζης,
Keep smiling 😀