Blue monday και κατάθλιψη (video)

Blue monday και κατάθλιψη (video)

Ο όρος «Blue Monday» έχει διαποτίσει τη συνείδηση του κοινού, που συχνά αναφέρεται ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Αρχικά επινοήθηκε από τον ψυχολόγο Cliff Arnall το 2005, φέρεται να πέφτει την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Η ιδέα διατυπώθηκε χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, των επιπέδων χρέους, του χρόνου που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα, της αποτυχίας των αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς και των γενικών χαμηλών επιπέδων κινήτρων. Αυτό το άρθρο στοχεύει να αναλύσει κριτικά την έννοια της Blue Monday από ψυχολογική σκοπιά, εξετάζοντας την εγκυρότητα και τον αντίκτυπό της στην κατανόηση της ψυχικής υγείας από το κοινό.

Προέλευση και Κριτικές

Η γένεση του Blue Monday μπορεί να αναχθεί σε μια εκστρατεία μάρκετινγκ. Η φόρμουλα που πρότεινε ο Arnall ήταν μέρος της στρατηγικής μιας ταξιδιωτικής εταιρείας να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν κράτηση για διακοπές. Αυτή η εμπορική προέλευση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επιστημονική εγκυρότητα της έννοιας.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο τύπος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της Blue Monday είναι ψευδοεπιστημονικός, χωρίς εμπειρικά στοιχεία και μεθοδολογική αυστηρότητα. Η ιδέα ότι μια συγκεκριμένη μέρα μπορεί παγκοσμίως να είναι η πιο καταθλιπτική για όλους υπεραπλουστεύει την περίπλοκη φύση της ψυχικής υγείας.

Ψυχολογικός αντίκτυπος της ανάθεσης του συναισθήματος σε ένα ραντεβού

Το να ορίσετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία ως την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου μπορεί να έχει παράδοξο αποτέλεσμα. Από τη μια πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία όπου τα άτομα έχουν προδιάθεση να αισθάνονται θλίψη ή απογοήτευση εκείνη την ημέρα. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να ευτελίσει τις εμπειρίες εκείνων με κλινική κατάθλιψη υπονοώντας ότι τα καταθλιπτικά συναισθήματα είναι προσωρινά και περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Κατάθλιψη: Μια ευρύτερη προοπτική

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση ανάμεσα στο αίσθημα μπλε και την κλινική κατάθλιψη. Ενώ εξωτερικοί παράγοντες όπως ο καιρός και το χρέος μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, η κλινική κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη διαταραχή ψυχικής υγείας. Απαιτεί επαγγελματική διάγνωση και θεραπεία και δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη εποχή ή εποχή.

Πολιτιστική επιρροή και ΜΜΕ

Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης στη διάδοση της έννοιας της Blue Monday δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Συχνά, χρησιμοποιείται ως άγκιστρο για ιστορίες σχετικά με την ψυχική υγεία τον Ιανουάριο. Αν και αυτό μπορεί να φέρει την προσοχή στο θέμα, κινδυνεύει επίσης να υπεραπλουστεύσει και να προκαλέσει αίσθηση ψυχικής υγείας.

 

Συμπερασματικά, ενώ η έννοια της Blue Monday έχει τις ρίζες της στην ψευδοεπιστήμη και το μάρκετινγκ, η ευρεία αναγνώρισή της ανοίγει σημαντικές συζητήσεις για την ψυχική υγεία. Είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες για να εκπαιδεύσουμε το κοινό σχετικά με τις πραγματικότητες των διαταραχών ψυχικής υγείας, τονίζοντας ότι δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο μιας ημέρας, αλλά συνεχή ζητήματα που αξίζουν προσοχής και κατανόησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια κοινωνία πιο ενημερωμένη και με ενσυναίσθηση που αναγνωρίζει και υποστηρίζει κατάλληλα τις ανάγκες ψυχικής υγείας.

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Η Δύναμη της Ελπίδας στην Ψυχολογική Ανθεκτικότητα και συσχετισμός με το Κουτί της Πανδώρας

Στην ψυχολογία, η ανθεκτικότητα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Μία από τις πιο ισχυρές αλληγορίες που περιγράφουν την ουσία της ανθεκτικότητας και της ελπίδας είναι ο αρχαίος ελληνικός μύθος του κουτιού της Πανδώρας....

Διαβάστε επίσης

Ομιλία στο 6ο Συνέδριο Πολιτικής Ψυχολογίας Ηνωμένου Βασιλείου

Την περασμένη Πέμπτη είχα την τιμή να συμμετάσχω σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διαδικτυακό πάνελ συζήτησης, όπου παρουσίασα τη σύγκριση μεταξύ των περιόδων 1920-1930 και 2024, εστιάζοντας στις οικονομικές επιρροές και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων.  Αναλύσαμε πώς η οικονομική...

Διαβάστε επίσης

Η Δύναμη της Συντροφικότητας: Μαζί στις Προκλήσεις της Ζωής

Στην πορεία της ζωής, όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και προκλήσεις. Μπορεί να νιώθουμε ότι αναζητούμε τον τέλειο άνθρωπο που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα.  Ωστόσο, η αληθινή αξία βρίσκεται στο να βρούμε κάποιον που θα σταθεί δίπλα μας...

Διαβάστε επίσης