Τι είναι η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας – ΜΔΠ (Borderline personality disorder – BPD)

Τι είναι η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας – ΜΔΠ (Borderline personality disorder – BPD)

Η οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας – ΜΔΠ (Borderline personality disorder – BPD) περιγράφεται ως μια παρατεταμένη διατάραξη της λειτουργίας της προσωπικότητας ενός ατόμου.

Εμφανίζεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δεκαοχτώ χρονών, μολονότι παρατηρείται και σε εφήβους.  Οι οριακοί ασθενείς χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστα επίπεδα αστάθειας στη διάθεση, στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά και στην εικόνα εαυτού, καθώς και από χαοτικές σχέσεις με το αντικείμενο.

 Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας επηρεάζει  το 1% με 6% του πληθυσμού.


Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από  ότι τους άνδρες.

Το πιο αποκαλυπτικό σημάδι της Οριακής διαταραχής προσωπικότητας (BPD) είναι μια μακροπρόθεσμη  αστάθεια στις προσωπικές σχέσεις. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα ασταθή και παρορμητικά συναισθήματα.

 Οι άνθρωποι με οριακή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να έχουν θετικά συναισθήματα για ένα πρόσωπο και αμέσως μετά να το αντιπαθούν.

 Ως αποτέλεσμα τα άτομα  αυτά συχνά έχουν πολύ έντονες σχέσεις με τους άλλους , κάτι που όπως είναι λογικό τους δημιουργεί εσωτερική αστάθεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μελλοντικά τους σχέδια .


 Κάτι αρκετά σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι όλοι μας όταν βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο μπορεί να εκφράσουμε κάποια από τα 7 χαρακτηριστικά που θα διαβάσετε πιο κάτω, δεν σημαίνει ότι αν κάποιος βιώνει κάτι από αυτά , ότι έχει Οριακή Διαταραχή προσωπικότητας .

 Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας συνήθως αναζητούν την πλειοψηφία αυτών των συμπτωμάτων, προκειμένου να διαγνωστεί κάποιος με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας .

1. Έντονος φόβος της εγκατάλειψης ή το να είναι κάποιος μόνος του, είτε υπάρχει πραγματικό γεγονός είτε φανταστικό.

2. Η τάση να εκτίθεται κάποιος στον κίνδυνο, χωρίς να σκέφτεται  τις συνέπειες. Ειδικά όταν τα αποτελέσματα βλάπτουν τον εαυτό  τους π.χ. τροχαία ατυχήματα, επικίνδυνη σεξουαλική παρόρμηση ή  χρήση ουσιών.

3. Η προσπάθεια αυτοτραυματισμού ή να σκέφτονται την αυτοκτονία. Οι άνθρωποι με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας συνήθως δεν προσπαθούν να αυτοκτονήσουν όταν αυτοτραυματίζονται. Είναι ένας τρόπος να  εκφράζουν τα συναισθήματα του θυμού τους προς τον εαυτό τους .

4.  Οι άνθρωποι με οριακή διαταραχή  προσωπικότητας μπορεί συχνά να αισθάνονται ότι είναι διαφορετικά άτομα ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκονται . Συχνά περιγράφουν ότι αισθάνονται χαμένοι και άδειοι.

5. Παρανοϊκές σκέψεις και αποποίηση πραγματικότητας. Πιστεύοντας σε πράγματα που δεν είναι αλήθεια ή μερικές φορές νιώθουν ότι αυτό που ζουν δεν είναι η πραγματικότητα.

6. Αίσθημα έντονου θυμού  (ακόμα και σε σχετικά ασήμαντα θέματα) .

7. Άτομα με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας έχουν έντονη εναλλαγή συναισθημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα.  Μπορεί να νιώθουν μια στιγμή έντονο άγχος και έπειτα να νιώθουν έντονη κατατονία και μετά από λίγο έντονη χαρά. Αυτή η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες ή ακόμα και μερικές ημέρες.

 

 Η ψυχολογική θεραπεία για την Οριακή διαταραχή προσωπικότητας συχνά περιλαμβάνει εκπαίδευση στη ρύθμιση των συναισθημάτων.


 Η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να επαναρυθμιστεί ώστε να μην εμποδίζει την καθημερινότητα τους από την  διαταραχή της προσωπικότητας , όταν στην  υπάρχει στην δεδομένη στιγμή η σωστή θεραπεία.

 Ωστόσο, σημαντική μεταβλητή για την  επιδείνωση ή την ανάκαμψη είναι ο συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων .

 Όπως προείπαμε, πρέπει να αποφεύγουμε την Αυτοδιάγνωση αν βλέπουμε τον εαυτό μας ή κάποιον οικείο μας να ταλαιπωρείται. Είναι καλύτερο να απευθύνεστε σε κάποιον ειδικό, μιας και η ημιμάθεια μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα μονοπάτια.

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Έχει περισσότερες από 500 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Τέμπη: Τα τραύματα που αφήνουν τέτοιες τραγωδίες

Το συμβάν με την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη είναι από τα γεγονότα που έχουν συγκλονίσει όλους τους συμπολίτες μας ακόμα και αν δεν είμασταν παρόντες ή δεν είχαμε κάποιο οικείο μας πρόσωπο εμπλεκόμενο. Ένα τέτοιο συμβάν στην...

Διαβάστε επίσης

Κατανόηση των Τοξικών Ανθρώπων: Η Ψυχολογία Πίσω από τη Συμπεριφορά τους

 Οι τοξικοί άνθρωποι είναι άτομα που εμπλέκονται σε επιβλαβή συμπεριφορά που έχει αρνητικό αντίκτυπο στους άλλους, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής και σωματικής κακοποίησης, της χειραγώγησης και...

Διαβάστε επίσης

Πώς συνεχίζεται η ζωή μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

Η απώλεια είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι ένας από τους πιο δύσκολους τύπους απώλειας για να αντιμετωπίσουμε.  Η θλίψη και το πένθος που έρχονται με την απώλεια...

Διαβάστε επίσης