Το παιδί μου μετράει με τα δάχτυλα. Είναι κακό;

Το παιδί μου μετράει με τα δάχτυλα. Είναι κακό;

Σχεδόν όλα τα παιδιά να μαθαίνουν πώς να μετρούν χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους.

 Αλλά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και τα μαθηματικά προβλήματα γίνονται πιο δύσκολα, η πράξη της καταμέτρησης στα δάχτυλα , συχνά αποθαρρύνει τα παιδιά ή  μπορεί ν θεωρηθεί ως λιγότερο έξυπνο τρόπος για να επιλύσει το πρόβλημα. 

 Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές που επιτρέπουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους μπορεί να έχει ένα θετικό : την ενίσχυση των δικτύων του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα έχουν αναφερθεί  τα νευρολογικά οφέλη από τη χρήση των δαχτύλων στην καταμέτρηση και πώς μπορεί να συμβάλει στην προηγμένη σκέψη, στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα μαθηματικά.

 Η διακοπή των μαθητών από το να χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους όταν μετράνε θα μπορούσε, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του καθηγητή, ν είναι σαν να σταματήσει η μαθηματική τους ανάπτυξη.


 Η ανάγκη και η σημασία της αντίληψης μέσω των δακτύλων, θα μπορούσε ακόμη  να είναι ο λόγος που  οι πιανίστες, καθώς και άλλοι μουσικοί, συχνά εμφανίζουν υψηλότερη μαθηματική κατανόηση από τους ανθρώπους που δεν μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο.


Το πρόγραμμα ονομάζεται YouCubed, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ , και  βοηθά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να  ξεπεράσουν τα οδοφράγματα στην εκμάθηση των μαθηματικών. Το άγχος για τα μαθηματικά θεωρείται ένα εμπόδιο για την εκμάθηση των μαθηματικών. Εφιστώντας την προσοχή και κάνοντας  επανεξέταση πώς τα μαθηματικά διδάσκονται,  δημιουργείται μια ευρύτερη διαδρομή για τους μαθητές  και ενήλικες, να αναπτύξουν μια αγάπη για τα μαθηματικά.

 Είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι μαθητές συχνά θεωρούν ότι τα μαθηματικά είναι απρόσιτα και βαρετά , ιδιαίτερα όταν δυσκολεύουν στις τάξεις.

 Οι μαθητές αναγκάζονται να απομνημονεύσουν απέξω μαθηματικούς τύπους και άπειρες σελίδες με αριθμούς, με λίγες οπτική ή δημιουργικές αναπαραστάσεις των μαθηματικών, συχνά λόγω των ελαττωματικών οδηγών σπουδών. 

 Συνοψίζοντας, με βάση την έρευνα  αυτή, αντιλαμβανόμαστε ότι η χρησιμοποίηση των δακτύλων στο παιδί όταν μετράει και κάνει πράξεις δεν είναι κακό και δεν πρέπει να το καταπιέζουμε να σταματήσει να το κάνει. 

Σίγουρα μεγαλώνοντας θα δει ότι δεν μπορεί να κάνει πιο δύσκολες πράξεις .

 Εκεί είναι το κλειδί να μην το προσβάλλετε , να μην το μειώσετε και να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι ο τρόπος πράξεων με γραφή  , έχει πιο καλά αποτελέσματα.

Πηγή : Ilaria Berteletti et al,  Perceiving fingers in single-digit arithmetic problems , 2015

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης