Το άγχος, το stress και η ανησυχία που προκαλεί το COVID-19 δεν περιορίζονται στις ώρες της ημέρας. Η πανδημία επηρεάζει επίσης τα όνειρά μας, εισάγοντας περισσότερο άγχος και αρνητικά συναισθήματα στα όνειρα και προκαλώντας όνειρα για τον ίδιο τον ιό ή τον φόβο για τον θάνατο, ιδιαίτερα στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την American Psychological Association.
Σε μια ειδική ενότητα στο περιοδικό Dreaming, ερευνητές ανέφεραν τα αποτελέσματα τεσσάρων μελετών από όλο τον κόσμο σχετικά με τα όνειρα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα όνειρά μας αντανακλούν συχνά ό, τι συμβαίνει στην ζωή μας όταν είμαστε ξύπνιοι. Σε άλλες κρίσεις συμπεριλαμβανομένου του πολέμου, των φυσικών καταστροφών και των τρομοκρατικών επιθέσεων έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ανήσυχων ονείρων. Οι τέσσερις μελέτες σε αυτό το ειδικό τμήμα διαπίστωσαν ότι το ίδιο ισχύει και για το COVID-19.
Όσο υψηλότερα τα επίπεδα άγχους, τα όνειρα για ασθένειες και τον θάνατο είναι πιο συχνά και τα βιώνουμε με μεγαλύτερη ένταση.
Συνολικά, οι νέες μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα όνειρα των γυναικών επηρεάστηκαν πιο έντονα από την πανδημία από ό, τι οι άνδρες . Πιθανώς επειδή οι γυναίκες φέρουν περισσότερο το βάρος της φροντίδας, της απώλειας θέσεων εργασίας και άλλων δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν.
Τα όνειρα μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις συναισθηματικές αντιδράσεις μας στην πανδημία. Πιο συγκεκριμένα 3 διαφορετικές έρευνες εστιάζουν σε αυτό:
- Αυτή η μελέτη για περισσότερους από 3.000 ενήλικες των ΗΠΑ που ρωτήθηκαν στις αρχές Μαΐου 2020 διαπίστωσε ότι άτομα που είχαν πληγεί περισσότερο από την πανδημία , όπως εκείνοι που είχαν αρρωστήσει ή έχασαν τη δουλειά τους , ανέφεραν επίσης τις ισχυρότερες επιπτώσεις στον ύπνο τους με περισσότερα αρνητικά όνειρα και όνειρα που σχετίζονται με την πανδημία.
Οι γυναίκες και τα άτομα με ανώτερο εκπαιδευτικό υπόβαθρο ανέφεραν επίσης ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στα όνειρά τους. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αλλαγές στη συχνότητα, τον τόνο και το περιεχόμενο των ονείρων μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό εκείνων που κινδυνεύουν από προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.[1]
- Τα όνειρα των γυναικών έχουν επηρεαστεί αρνητικότερα από το COVID-19 από τα όνειρα των ανδρών, σύμφωνα με αυτή τη διεθνή μελέτη 2.888 συμμετεχόντων. Ο ερευνητής ζήτησε από τους ερωτηθέντες της διαδικτυακής έρευνας να διηγηθούν τα όνειρά τους για την πανδημία και στη συνέχεια συνέκριναν τις απαντήσεις σε μια βάση δεδομένων ονείρων πριν από την πανδημία.
- Οι ερευνητές ανέλυσαν τα όνειρα 796 Ιταλών συμμετεχόντων, όλοι από τους οποίους συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 και περιέγραψαν λεπτομερώς το πιο πρόσφατο όνειρό τους. Είκοσι τοις εκατό των ονείρων περιελάμβανε μια ρητή αναφορά στο COVID-19, σύμφωνα με τους ερευνητές. Συνολικά, οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερη συναισθηματική ένταση και πιο αρνητικό συναισθηματικό τόνο στα όνειρά τους, όπως και οι συμμετέχοντες που γνώριζαν άτομα που επηρεάστηκαν από το COVID-19. [3]
Συνοψίζοντας, αν συσχετίσουμε τα αποτελέσματα των 3 ερευνών από 3 διαφορετικές χώρες (Γερμανία, Καναδά ΗΠΑ), αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη μερίδα ανθρώπων που επηρεάζεται αρνητικά η ψυχική τους υγεία κατά την περίοδο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ως προς την ελληνική πραγματικότητα τα πράγματα δεν απέχουν πάρα πολύ, μιας και παρατηρούμε αναφορές από αρκετούς συνανθρώπους μας ότι “έχουν έντονη ανησυχία και δεν ξέρουν τον λόγο”.
Αν φανταστούμε ότι η εσωτερική ένταση που έχει δημιουργηθεί μέσα μας την περίοδο αυτή συσχετίζεται με ανθρώπων που έχουν βιώσει ένα ακραίο γεγονός στη ζωή τους, καταλαβαίνουμε ότι η έντονη ανησυχία που προαναφέραμε είναι δικαιολογημένη.
Κάτι που επισημαίνω πολύ συχνά είναι ότι τις δύσκολες περιόδους επιβιώνουν όχι μόνο οι δυνατοί, αλλά και αυτοί που είναι ευέλικτοι με τα νέα δεδομένα που έχουν.
Όσο προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το παρόν και το κοντινό μας μέλλον με τα δεδομένα προ-κορονοϊού, σίγουρα η ένταση και η ανασφάλεια που θα νιώσουμε θα είναι σε υπερθετικό βαθμό και ίσως σε μη διαχειρίσιμο.
Να θυμάστε …. Εξωστρέφεια και ευελιξία &
Keep Smiling 😀
Αντώνιος Καλέντζης
Πηγές :
[1] Michael Schredl et al. ; Dreaming and the COVID-19 Pandemic: A Survey in a U.S. Sample ; Central Institute of Mental Health, Mannheim, Germany, and Heidelberg University ; APA Sep 2020
[2] Deirdre Barrett ; Dreams About COVID-19 Versus Normative Dreams: Trends by Gender ; Harvard University , APA September 2020
[3] Ilaria Iorio, PhD, Massimiliano Sommantico, PhD, and Santa Parrello, PhD, Universita degli Studi di Napoli Federico II
[4]