Τρόποι για να μην “τρομάζετε” τους εργοδότες σας με το βιογραφικό σας (CV).

Τρόποι για να μην “τρομάζετε” τους εργοδότες σας με το βιογραφικό σας (CV).

Σε μια Ελλάδα που η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αρκετές φορές βλέπουμε κάποια αγγελία για εργασία και λέμε “αυτή η δουλειά ταιριάζει στα προσόντα μου και θα την πάρω άνετα“.


Τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όμως….


 Όταν δεν σε γνωρίζει ένας εργοδότης, βασικό στοιχείο είναι να καταφέρεις να συστηθείς με τρόπο τέτοιο ώστε ούτε θα του φανείς αδιάφορος/η  ούτε θα τον “τρομάξεις”.

  Ας είμαστε ρεαλιστές, είναι αρκετά δύσκολο να ασκήσεις κριτική ικανότητα στο δικό σου βιογραφικό , όσο και αν προσπαθείς. Μια επιλογή είναι να το δώσεις σε κάποιον γνωστό σου να σου το αξιολογήσει , ακόμα καλύτερα εάν είναι απλά ένας γνωστός που δεν έχει θετική/αρνητική προδιάθεση προς εσάς.

 Μετά από  +  βιογραφικά που έχουμε στείλει για κάθε είδους δουλειά στην ειδικότητά μας (ακόμα και άσχετη με τα ενδιαφέροντά μας), το κακό είναι ότι ποτέ δεν έχουμε feedback. Έτσι , εάν έχουμε κάποια αστοχία δεν μας λέει κανείς που το βρίσκει προβληματικό το CV μας και το στέλνουμε…. και το στέλνουμε…

 Για να πατάμε εκ του ασφαλούς, είναι σημαντικό όταν κάνουμε μια αίτηση εργασίας να μην είμαστε “ανοιχτοί” σε κάθε είδους θέση εργασίας στην εταιρία.


“Εγώ γιατρός είμαι , αλλά και κλητήρα αν θέλετε είμαι καλό παιδί θα έρθω” #LOL #Paremegiadoulitsaseparakalw #lewkaitonkafe



 Μετά από χρόνια εμπειρίας και αρκετά αποτυχημένα βιογραφικά που έχω στείλει , έχω σημειώσει μερικά λανθασμένα σημεία που είμαι σίγουρος ότι δεν θα τα ξανακάνω (ή τουλάχιστον θα τα επαναπροσδιορίσω):

  • Μεγάλα ή πολλά κενά ανεργίας  –  χωρίς εξήγηση.
  • Η εργασία είναι πολύ μακρυά από την κατοικία μου – παρόλα αυτά και χωρίς καμία εξήγηση εγώ που κατοικώ Πάτρα βρίσκω καλή ιδέα να εργασθώ στο Διδυμότειχο
  • Ενώ πριν είχα Διοικητική θέση διεκδικώ κατώτερη θέση εργασίας (χωρίς εξήγηση) – ακόμα και αν είστε ο καλύτερος σίγουρα οι εργοδότες θα θεωρήσουν ότι υπάρχει ανικανότητα στην διαχείριση και λήψη αποφάσεων, σίγουρα θα λειτουργήσει αρνητικά.
  • Το λεξιλόγιό μου ήταν άστοχο με την ειδικότητα  – άβολη στιγμή να διεκδικείς θέση σε κάποιο τομέα και να χρησιμοποιείς ορολογίες που δεν χρειάζονται. Σίγουρα εάν το κάνεις η συνέντευξη θα κρατήσει 5 λεπτά ή θα βρεις το CV σου στον κάδο δίπλα από μια πεταμένη τυρόπιτα.
  • Δομή βιογραφικού –  ένα τέλειο βιογραφικό που είναι χάλια η δομή του ή έχει “ορθωγραφεικά λάθοι” θα κάνει παρέα στο προηγούμενο με την τυρόπιτα.
  • Οι σπουδές είναι άσχετες με την θέση – είναι ωραίο να είσαι Διευθυντής σε μια εταιρία Υπολογιστών αρκεί να ξέρεις οικονομικά ή Η/Υ… εάν είσαι νοσηλευτής μάλλον να μην γίνει η αίτηση.
  • Μέσα σε 5 χρόνια άλλαξα 10 δουλειές – σίγουρα όχι άτομο για να εμπιστευθεί κάποιος μια θέση εργασίας μακροπρόθεσμα.

 


Σίγουρα εάν προσπαθήσω να θυμηθώ κι άλλα λάθη ή τις αστοχίες στις αιτήσεις μου για εργασία θα γραφτεί βιβλίο. 

 Ένα σημαντικό κομμάτι της αιτήσεώς μας , είναι να αντιληφθούμε ότι τα άτομα που προωθούν τα βιογραφικά δεν είναι πάντα τα ανώτερα στην βαθμίδα μιας εταιρίας/οργανισμού. Πολλές φορές μπορεί το βιογραφικό μας να είναι “πιο δυνατό”  από το δικό τους και νιώθουν ότι δεν μπορούν να το αξιολογήσουν. 

 Σίγουρα όμως όλοι θέλουν να αποφύγουν την αστοχία να προωθήσουν ένα βιογραφικό ενός ακατάλληλου υποψήφιου για μια θέση εργασίας, πόσο μάλιστα να τον προσλάβουν. Αυτός είναι ο λόγος που η αξιολόγηση των CV μπορεί να περάσει και από 3 ή και 4 φάσεις συνεντεύξεων.

 Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα αρκετά χρόνια να εργασθώ κάπου στην ειδικότητά μου έστω και εθελοντικά με αρκετές αρνητικές απαντήσεις.

 Τόσες πολλές ,που η εργασία μου σε δουλειές του ποδαριού είχε γίνει τρόπος ζωής μου και έμοιαζε για δρόμο χωρίς επιστροφή. Πούλησα αρκετές τυρόπιτες, καφέδες, σέρβιρα , κουβάλησα…. ξανά και ξανά…


 Τα πράγματα άλλαξαν  όταν άλλαξα εγώ.

 Πως άλλαξα; Απλά πίστεψα σε εμένα και άρχισα να διεκδικώ αυτό που μου αξίζει. Έγινα πιο σίγουρος για τον εαυτό μου και ήμουν αποφασισμένος. Κυρίως σταμάτησα να αφιερώνω σωματική/ψυχολογική ενέργεια στο να σκέφτομαι αρνητικά και είχα περισσότερο χρόνο να ονειρευτώ το αύριο και να κάνω ένα πλάνο πως θα πετύχω τους στόχους μου.

Ο κάθε ένας παίρνει αυτό που διαπραγματεύεται. Εάν περιμένεις να πάρεις αυτό που αξίζεις…στο τέλος θα σε κάνουν να πιστέψεις ότι δεν αξίζεις τίποτα…


  Νιώθω πολύ τυχερός που έκανα αυτό το ταξίδι, γιατί ήταν η αφορμή να γνωρίσω αρκετό κόσμο ,να σφυρηλατηθώ με την ελληνική πραγματικότητα και να έχω υπομονή και επιμονή.

 Άγνωστο το μέλλον μας και μοναδικό το ταξίδι μας… ζήσε το !

Keep Trying & Keep Smiling 😄

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης