Πώς συσχετίζεται η διατροφή με την ψυχική υγεία;

Πώς συσχετίζεται η διατροφή με την ψυχική υγεία;

“ΜΩΡΕ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΟΛΤΑ ΑΛΛΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ, ΑΣΕ ΠΟΥ ΜΕ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ Η ΠΕΙΝΑ”… ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ Ή ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ GUELPH ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΟΤΙ Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ. Η ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΓΧΟΥΣ

Στην έρευνα αυτή εξετάσθηκε η  επίδραση μιας αιφνίδιας πτώσης της γλυκόζης στη συναισθηματική συμπεριφορά προκαλώντας υπογλυκαιμία σε αρουραίους.

Έτσι λοιπόν, δόθηκε σε κάποιους αρουραίους ένας αναστολέας μεταβολισμού της γλυκόζης προκαλώντας τους να υποβληθούν σε υπογλυκαιμία και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένο θάλαμο.

Σε άλλους αρουραίους  τους δόθηκε ένεση με νερό και τοποθετήθηκαν σε διαφορετικό θάλαμο. Όταν δόθηκε η επιλογή για το ποια αίθουσα θα εισέλθουν, απέφυγαν ενεργά το θάλαμο όπου βίωσαν την υπογλυκαιμία.

Τα ζώα αποφεύγουν αυτό το θάλαμο επειδή είχαν μια αγχωτική εμπειρία εκεί. Δεν θέλουν να το ξαναζήσουν!

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα αίματος των αρουραίων μετά από υπογλυκαιμία και βρήκαν περισσότερη κορτικοστερόνη ( δείκτη φυσιολογικού στρες ).

Αρκετοί μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτό είναι επειδή χρειάζεται γλυκόζη για να κάνουμε τους μύες τους να λειτουργούν. Αλλά όταν τους δόθηκε ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο,  παρατηρήθηκε ότι τα ζώα κινήθηκαν κανονικά και δεν ήταν υποτονικά. Αυτό είναι ενδιαφέρον επειδή οι μύες τους δεν είχαν ακόμα τη γλυκόζη, αλλά η συμπεριφορά τους άλλαξε.

Οι παράγοντες που οδηγούν κάποιον να αναπτύξει την κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο. Γνωρίζοντας ότι η διατροφή είναι ένας παράγοντας, μπορούμε να συμπεριλάβουμε τις διατροφικές συνήθειες σε μια πιθανή θεραπεία.

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν επίσης εικόνα για τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η βουλιμία και η ανορεξία.

Έχοντας διαπιστώσει ότι η υπογλυκαιμία συμβάλλει σε αρνητικές καταστάσεις διάθεσης, οι ερευνητές σκοπεύουν να προσδιορίσουν αν η χρόνια, μακροχρόνια υπογλυκαιμία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη συμπεριφορών που μοιάζουν με κατάθλιψη.

Η κακή διάθεση και η κακή διατροφή μπορούν να γίνουν ένας φαύλος κύκλος, διότι αν κάποιος δεν τρώει σωστά, μπορεί να βιώσει μια πτώση της διάθεσης και αυτή η πτώση της διάθεσης μπορεί να τους κάνει να μην θέλουν να φάνε.

Σε μια σύγχρονη κοινωνία που αρκετοί συνάνθρωποι βιώνουν την πείνα , λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν είναι μόνο οργανικά.

Πηγή έρευνας : Thomas Horman et al. ; An exploration of the aversive properties of 2-deoxy-D-glucose in rats”  ; Published August 15 2018 ; Psychopharmacology pages 1-9

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Ως Ψυχολόγος διατηρεί το γραφείο του στην Πάτρα από το 2014 και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος Πολιτικής Ψυχολογίας του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων. Έχει διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Βία Μεταξύ Ανηλίκων

Το περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων στην Πάτρα, όπου ένας 12χρονος γρονθοκόπησε έναν 14χρονο συμμαθητή του, είναι ανησυχητικό, όχι μόνο για την επιθετικότητα που εκδηλώθηκε, αλλά και για το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο σημειώθηκε. Οι βίαιες συμπεριφορές στους ανηλίκους...

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη στο Ionian TV : Συμβουλές για μια Ομαλή Σχολική Έναρξη, Για Γονείς και Παιδιά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια σημαντική στιγμή γεμάτη συναισθήματα, προσδοκίες και αλλαγές. Μπορεί να φέρει χαρά, αλλά και άγχος, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Για να κάνετε αυτή τη μετάβαση όσο το δυνατόν...

Διαβάστε επίσης

Η Δύναμη της Ελπίδας στην Ψυχολογική Ανθεκτικότητα και συσχετισμός με το Κουτί της Πανδώρας

Στην ψυχολογία, η ανθεκτικότητα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Μία από τις πιο ισχυρές αλληγορίες που περιγράφουν την ουσία της ανθεκτικότητας και της ελπίδας είναι ο αρχαίος ελληνικός μύθος του κουτιού της Πανδώρας....

Διαβάστε επίσης