“Οι σχέσεις είναι δύσκολες στις μέρες μας”

 “Οι σχέσεις είναι δύσκολες στις μέρες μας”

“Δύσκολες οι σχέσεις στις μέρες μας”, μια φράση που ακούγεται από πολλούς τα τελευταία χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν και απόλυτο άδικο, μιας και τα διαζύγια βλέπουμε να έχουν ανοδική τάση. Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε προτείνει μια λέξη που μπορεί να βελτιώσει την σχέση μας στον ερωτικό τομέα και γιατί όχι και την σχέση μας στο κοινωνικό πλαίσιο που ζούμε.

Τα ζευγάρια που εκφράζουν ευγνωμοσύνη ο ένας στον άλλο, δείχνουν να  εκτιμούν τους γάμους τους ως υψηλότερης ποιότητας, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Η έκφραση ευγνωμοσύνης μειώνει επίσης την πιθανότητα διαζυγίου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η ευγνωμοσύνη είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην υπέρβαση των αρνητικών γεγονότων που μπορούν να προκαλέσουν τριβή στο ζευγάρι.

Για τη μελέτη, ερωτήθηκαν 468 ζευγάρια για την ποιότητα των γάμων τους και για το πώς εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους ο ένας στον άλλο.

 Αυτό μας δείχνει την δυναμική που μπορεί να έχει μια απλή λέξη, το “ευχαριστώ”

Ακόμη και αν ένα ζευγάρι βιώνει δυσφορία και δυσκολία σε άλλους τομείς, όταν εκφράζεται η ευγνωμοσύνη μέσα στην σχέση, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση θετικών αποτελεσμάτων.

Εν αντιθέσει , ένα ιδιαίτερα αρνητικό μοτίβο ονομάζεται «ζήτηση / απόσυρση». Πρόκειται για την τάση που όταν ο ένας/μιας σύντροφος  τείνει να απαιτεί, να κακοποιεί ή να επικρίνει , ενώ το άλλο μέλος της σχέσης απαντά με παθητικότητα  (απόσυρση).  Ένα ενδιαφέρον ακόμα εύρημα από την παρούσα έρευνα, είναι η διαπίστωση ότι η οικονομική δυσπραγία συνδέεται με την επίτευξη ελάχιστων στόχων του ζευγαριού, χάρη στις επιπτώσεις της  αύξησης των αλληλεπιδράσεων ζήτησης / απόσυρσης των δύο συνεργατών.  Κάτι που είναι αναμενόμενο, μιας και  ο ένας/μια σύντροφος γίνεται αρκετά τοξικός/η και ο διάλογο παύει να υφίσταται.

Είναι σημαντικό  να αναφέρουμε ότι όταν τα ζευγάρια που συμμετέχουν στο πρότυπο σύγκρουσης που μόλις προαναφέραμε, άρχισε να αποτρέπει τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του τύπου αλληλεπίδρασης στην οικογενειακή σταθερότητα, όταν άρχισαν τα ζευγάρια να λένε “ευχαριστώ” και να σέβονται την προσπάθεια του/της συντρόφου τους.

“Οι σχέσεις είναι δύσκολες στις μέρες μας”, αναφέραμε στην αρχή. Το λάθος που κάνουμε είναι ότι πιστεύουμε πως μια σχέση έχει μόνο ευχάριστες στιγμές και οι αντίλογοι επιλύονται μόνο με εντάσεις. Είναι φυσιολογικό να υπάρξουν λογομαχίες μέσα σε ένα ζευγάρι, εντός ορίων που δεν αγγίζουν την λεκτική/μη λεκτική βία, αλλά ακόμα πιο φυσιολογικό να δείχνουμε στο ταίρι μας πόσο σημαντικό είναι για εμάς με κάθε μικρή αφορμή.

Η αλήθεια είναι…. πως αν προσθέσουμε όλες αυτές τις μικρές αφορμές… αυτές τις στιγμές που δημιουργούνται λόγω των αφορμών αυτών… είναι η ζωή μας! Μια ζωή που μπορούμε να την κάνουμε λίγο καλύτερη με μια μικρή λεπτομέρεια.

Keep Smiling 😀

Αντώνιος Καλέντζης

Πηγή έρευνας : Barton et al. (2015) ; Linking financial distress to marital quality: The intermediary roles of demand/withdraw and spousal gratitude expressions

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης