Τα θετικά και τα αρνητικά της εξωστρέφειας

Τα θετικά και τα αρνητικά της εξωστρέφειας

Η εξωστρέφεια είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας όπου ένα άτομο κατευθύνει την ενέργεια τους προς τα έξω αναζητώντας ερεθίσματα ώστε να αλληλεπιδράσει . Στις μέρες μας παρατηρούμε να έχει γίνει της “μόδας” η αμέριστη εξωστρέφεια. Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της όμως;

 Ο σύγχρονος δυτικός κόσμος συχνά επαινεί τα εξωστρεφή χαρακτηριστικά τα οποία συνήθως θεωρούνται ως  κάτι θετικό και συχνά κοινωνικά ευφυές

Είναι γεγονός πως όσοι είναι εξωστρεφείς  έχουν περισσότερες εμπειρίες  στην ζωή τους που οδηγούν ενδεχομένως σε πιο ποικίλο τρόπο ζωής από όσους είναι εσωστρεφείς.   Ένα απλό παράδειγμα είναι πως όταν επιδιώκουμε στο να ενταχθούμε σε οποιοδήποτε κοινωνικό πλαίσιο και αν βρισκόμαστε, θα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες ώστε εξελιχθούμε . Είναι κάτι σαν την ρήση “όποιος ντρέπεται , στερεύεται” .

Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια εικόνα για το ποια  είναι τα γενικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου με μια εξωστρεφή προσωπικότητα αν και αυτό μπορεί να μην είναι απόλυτη περιγραφή για κάθε εξωστρεφή αλλά θα σας δώσει ένα καλό περίγραμμα της συνολικής συμπεριφοράς τους:

– Επιδιώκει να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους
– Ευδοκιμεί σε κοινωνικά πλαίσια
– Επιδιώκει συνεχώς να έχει νέες εμπειρίες
– Εύκολα βαριέται

– Εμπνέει τα πλήθη
– Έχει “ζωντάνια”
– Του αρέσει να δημιουργεί

– “Έχει άποψη” για όλες τις θεματολογίες

Τα θετικά του να είσαι εξωστρεφής

Υπάρχουν σίγουρα κάποια θετικά στοιχεία όσον αφορά στο να υπερτερεί η εξωστρέφεια σε μια προσωπικότητα.Οι εξωστρεφείς είναι πολύ επικοινωνιακοί και συνήθως έχουν κίνητρα ώστε να παρακολουθήσουν κοινωνικές συναθροίσεις και να ανακατευτούν με νέους ανθρώπους που εκτίθενται σε μια ποικιλία κοινωνικών αλληλεπιδράσεων . Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι εξωστρεφείς συνήθως αρκετές εμπειρίες (θετικές/αρνητικές) λόγω αυτής της συχνής έκθεσης σε νέες αλληλεπιδράσεις και καταστάσεις.

Εξαιτίας της ποσότητας των αλληλεπιδράσεων οι εξωστρεφείς εμπλέκονται στην εκμάθηση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι ένας εσωστρεφής. Η συνεχής λαχτάρα τους για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ενεργητικότητα σε αυτό τον τομέα σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν φίλους εύκολα, καθώς συχνά μοιράζονται τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους και αγαπούν να μιλούν με πολλούς ανθρώπους .

Οι εξωστρεφείς θέλουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Ένας λόγος για τον οποίο μπορείτε να βρείτε μεγάλο αριθμό εξωστρεφών προσωπικοτήτων στη βιομηχανία ψυχαγωγίας ίσως είναι αυτός. Είναι συνήθως πολύ αισιόδοξοι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση, με τη δυνατότητα να κάνουν πολλούς φίλους που μπορούν να ανθίσουν σε περιστάσεις όπου υπάρχουν ομάδες και ακόμη πλήθος ανθρώπων.

Τα αρνητικά του να είσαι εξωστρεφής

Αν και οι εξωστρεφείς έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν και να μιλούν με πολλούς ανθρώπους ,συχνά πολλοί από αυτούς που συναντούν θα είναι απλώς γνωστοί και τίποτα περισσότερο και αυτό σημαίνει πολλές ρηχές σχέσεις, γιατί συχνά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να βρεθούν και να αναπτύξουν μια ουσιαστική σχέση με κάθε άτομο που συναντούν .

Από καιρό σε καιρό μπορεί επίσης να πρέπει να μάθουν να απομακρύνονται από τις ανεπιθύμητες σχέσεις επειδή, λόγω της τεράστιας ποσότητας των ανθρώπων που μπορεί να συναντήσουν, θα συναντήσουν τελικά τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι κουράζονται.  Η ανάγκη να είσαι συνεχώς με ένα άλλο άτομο μπορεί να είναι ένα εμπόδιο για τους εξωστρεφείς, καθώς μπορεί να βρεθούν σε αρκετά δύσκολη θέση όταν είναι μόνοι τους  ή βιώνουν  μοναξιά .

Ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο η ανάγνωση ενός βιβλίου  μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο σε μερικούς εξωστρεφείς, διαπιστώνουν ότι είτε βαριούνται πολύ εύκολα είτε το μυαλό τους αρχίζει να “φεύγει σε σκέψεις” λόγω της ανάγκης για ένα εξωτερικό ερέθισμα.

Οι άνθρωποι μπορούν να δουν τους εξωστρεφείς ως αναζητητές της προσοχής και ίσως αρκετά ρηχούς. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν την παρέα ενός εξωστρεφούς προσώπου λόγω της αισιόδοξής του φύσης, μετά από ένα χρονικό διάστημα μπορεί να αισθανθούν  ότι δεν είναι ποιοτική η σχέση τους μιας και  δεν έχουν πάρει πραγματικά να τους γνωρίσουν  βαθύτερα ​​από το κοινωνικό τους πρόσωπο.

Σίγουρα δεν έχει καθόλου σημασία εάν κάποιος είναι εξωστρεφής ή όχι.

Δεν υπάρχει λόγος να επιθυμούμε να δείχνουμε τόσο εξωστρεφείς όσο ένα διάσημο πρόσωπο που θαυμάζουμε.

Σημασία έχει να σεβόμαστε την φύση μας και το κοινωνικό πρόσωπο που εμείς να επιθυμούμε να δείχνουμε σεβόμενοι το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

Keep smiling 😀

Αντώνιος Καλέντζης

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης