Θετική επίδραση στον εγκέφαλό μας η κάθε εξόρμηση σε εξωτερικούς χώρους.

Θετική επίδραση στον εγκέφαλό μας η κάθε εξόρμηση σε εξωτερικούς χώρους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας  Covid19 , οι περίπατοι έγιναν ένα δημοφιλές και τακτικό χόμπι για όλους μας. Μια νευροεπιστημονική μελέτη δείχνει ότι αυτή η συνήθεια έχει καλή επίδραση όχι μόνο στη γενική ευημερία μας αλλά και στη δομή του εγκεφάλου μας. Η έρευνα αναφέρει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ωφελείται ακόμη και από σύντομες διαμονές σε εξωτερικούς χώρους. 

 

Εάν είστε τακτικά έξω στον καθαρό αέρα, κάνετε κάτι καλό τόσο για τον εγκέφαλό σας όσο και για την ευημερία σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ερευνητές στο Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Max Planck και στο Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf (UKE).

 

Η διαχρονική μελέτη εμφανίστηκε πρόσφατα στο The World Journal of Biolog Psychiatry.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν τακτικά έξι υγιείς, μεσήλικες κατοίκους της πόλης για έξι μήνες. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 280 σαρώσεις του εγκεφάλου τους χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία (MRI).

Το επίκεντρο της μελέτης ήταν η αυτοαναφερόμενη συμπεριφορά τις τελευταίες 24 ώρες και συγκεκριμένα στις ώρες που οι συμμετέχοντες πέρασαν σε εξωτερικούς χώρους πριν από την απεικόνιση.

Επιπλέον, ρωτήθηκαν για την πρόσληψη υγρών, την κατανάλωση ποτών με καφεΐνη, τον χρόνο που ξοδεύτηκε έξω και τη σωματική δραστηριότητα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτοί οι παράγοντες άλλαξαν τη σχέση μεταξύ του χρόνου που ξοδεύτηκε έξω και του εγκεφάλου. Για να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε εποχιακές διαφορές, λήφθηκε επίσης υπόψη η διάρκεια του ήλιου κατά την περίοδο μελέτης.

 

Οι σαρώσεις του  MRi έδειξαν ότι ο χρόνος που αφιέρωσαν οι συμμετέχοντες σε εξωτερικούς χώρους σχετίζεται θετικά με την φαιά ουσία στον δεξιό ραχιαίο-προμετωπιαίο φλοιό, που είναι το ανώτερο (ραχιαίο) και το πλευρικό τμήμα του μετωπιαίου λοβού στον εγκεφαλικό φλοιό.

 

Αυτό το μέρος του φλοιού εμπλέκεται στον σχεδιασμό και τη ρύθμιση δράσεων καθώς και σε αυτό που αναφέρεται ως γνωστικός έλεγχος. Επιπλέον, πολλές ψυχιατρικές διαταραχές είναι γνωστό ότι σχετίζονται με μείωση της γκρίζας ύλης στην προμετωπική περιοχή του εγκεφάλου.

 

Τα αποτελέσματα παρέμειναν ακόμη και όταν οι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ του χρόνου που αφιερώθηκε σε εξωτερικούς χώρους και της δομής του εγκεφάλου διατηρήθηκαν σταθεροί. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν στατιστικούς υπολογισμούς για να εξετάσουν την επίδραση της διάρκειας της ηλιοφάνειας, του αριθμού των ωρών ελεύθερου χρόνου, της σωματικής δραστηριότητας και της πρόσληψης υγρών στα αποτελέσματα.

 

Οι υπολογισμοί αποκάλυψαν ότι ο χρόνος που αφιερώθηκε σε εξωτερικούς χώρους είχε θετική επίδραση στον εγκέφαλο ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν.

 

 Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η δομή και η διάθεση του εγκεφάλου μας βελτιώνονται όταν περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό πιθανότατα επηρεάζει επίσης τη συγκέντρωση, τη μνήμη εργασίας και την ψυχή στο σύνολό της.

 

 Εν καιρώ οικονομικής κρίσεως, lockdowns , εξωτερικών γεγονότων που μας πιέζουν , χρωστάμε στον εαυτό μας αν ξεφεύγει λίγο και όχι να απομονώνεται στα social media ή μέσα στα σπίτια με συντροφιά την μοναχικότητα.

 

  Στο γυμναστήριο της ζωής η κάθε δυσκολία απλά μας κάνει πιο δυνατούς.

 

Keep Smiling 😀

 

Πηγή : Simone Kühn et al.  ; Spend time outdoors for your brain – an in-depth longitudinal MRI study ; World Journal of Biological Psychiatry , Published online: 07 Jul 2021

 

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Οι συναισθηματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις στις φυσικές καταστροφές.

Tα φυσικά τοπία της Ελλάδας είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο αλλά οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων ημερών είναι κάτι που επίσης αναφέρθηκε παγκοσμίως. Πέρα από την άμεση σωματική βλάβη που μπορεί να υπάρξει από τις φυσικές καταστροφές, οι...

Διαβάστε επίσης

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης