Μια νέα προσέγγιση στην Επιλόχεια Κατάθλιψη PND (έρευνα)

Μια νέα προσέγγιση στην Επιλόχεια Κατάθλιψη PND (έρευνα)

Μια πρόσφατη έρευνα που εστιάζει στην επιλόχεια κατάθλιψη (PND), διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες ανάπτυξης αυτής της κατάστασης αυξήθηκαν κατά 79% όταν οι μητέρες ήταν εγκυμονούσες σε αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια .

Πιο συγκεκριμένα ,οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι κατά 71-79% πιο πιθανό να αναπτύξουν PND. Επιπλέον, οι γυναίκες των οποίων οι γεννήσεις είχαν επιπλοκές ήταν 174% πιο πιθανό να παρουσιάσουν PND σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν επιπλοκές.

Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων συμπεραίνουμε  ότι τα αρσενικά βρέφη και οι περιπλοκές γέννησης είναι παράγοντες κινδύνου PND  και θα πρέπει να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να εντοπίσουν και να υποστηρίξουν τις γυναίκες που μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτή την κατάσταση.

 Η έρευνά έδειξε επίσης ότι ενώ οι γυναίκες με τάσεις στην κατάθλιψη και το άγχος  θεωρούνταν ότι θα βίωναν το PND, αντιθέτως είχαν μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης PND μετά από περιπλοκές γέννησης.

Αυτό είναι πιθανό επειδή αυτές οι γυναίκες μπορεί να λάβουν μεγαλύτερη υποστήριξη μετά τη γέννηση, επειδή οι ανησυχίες τους για την ψυχική υγεία είχαν αναγνωριστεί προηγουμένως. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι οι παρεμβάσεις για την υποστήριξη των γυναικών μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη της ανάπτυξης της PND.

Το PND είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί και έχει αποδειχθεί ότι η παροχή βοήθειας και υποστήριξης  μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξής του. Η διαπίστωση ότι η εγκυμοσύνη ενός αγοριού ή μια δύσκολη γέννηση αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να έχει τα συμπτώματα αυτά, δίνει στους επαγγελματίες υγείας δύο νέους και εύκολους τρόπους να προσδιορίσουν τις γυναίκες που θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από την πρόσθετη υποστήριξη κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες μετά την γέννηση του παιδιού.

Σαφώς και η επιλόχεια κατάθλιψη (PND) είναι κάτι που μια γυναίκα μπορεί να το βιώσει ακόμα και από την γέννηση ενός κοριτσιού.

Οφείλουμε να δείχνουμε την βαρύτητα που πρέπει σε μια εγκυμονούσα ή μια λεχωίδα.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας.

 

Πηγή : Sarah Myers, and Sarah E. Johns ; “Male infants and birth complications are associated with increased incidence of postnatal depression” ; Social Science and Medicine ;Published October 19 2018.

 

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης