Εξετάσεις / διαχείριση άγχους

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος των εξετάσεων.

Οι εξετάσεις αναμφίβολα προκαλούν άγχος αλλά δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική μας υγεία και υιοθετώντας αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης, μπορούμε να νικήσουμε αυτές τις προκλήσεις.

6 Ιουνίου 2023

Οι εξετάσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ακαδημαϊκής μας διαδρομής, λειτουργώντας ως μετρητής των γνώσεων μας μιας συγκεκριμένη περίοδο.

Ωστόσο, η πίεση και το άγχος που σχετίζονται με τις εξετάσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία.

 Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που θέτουν οι εξετάσεις και να αναπτύξουμε αποτελεσματικές στρατηγικές ώστε να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην ψυχική μας υγεία.

Κατανόηση του άγχους που σχετίζεται με τις εξετάσεις:

Οι εξετάσεις συχνά συνοδεύονται από αυξημένη αίσθηση άγχους και stress. Ο φόβος της αποτυχίας, οι χρονικοί περιορισμοί και το βάρος των προσδοκιών μπορούν να συμβάλουν στην ευερεθιστότητα και στα έντονα συναισθήματα.

Η φυσιολογική απόκριση στο στρες πυροδοτεί την απελευθέρωση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και να εμποδίσει την απόδοση.

Επιπλέον, οι παρατεταμένες περίοδοι στρες μπορεί να

οδηγήσουν σε μια σειρά από ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και εξουθένωση (burnout).

Αντώνιος Καλέντζης

Ψυχολόγος, Συγγραφέας


Προτεραιότητα στην Ψυχική Υγεία:

Η αναγνώριση της σημασίας της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ακαδημαϊκή επιτυχία.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας ευεξία:

Αυτοφροντίδα:

Ενσωματώστε δραστηριότητες που προάγουν τη χαλάρωση και την αυτοφροντίδα στη ρουτίνα σας.

Ασχοληθείτε με τακτική άσκηση, διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή, κοιμηθείτε επαρκώς και αφιερώστε χρόνο για χόμπι ή

δραστηριότητες που σας προσφέρουν χαρά.

Θετική αυτο-ομιλία:

Καλλιεργήστε μια θετική νοοτροπία αντικαθιστώντας την

αμφιβολία για τον εαυτό σας με τη  κατανόηση  για τον εαυτό σας.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι εξετάσεις είναι ευκαιρίες για ανάπτυξη, μάθηση και ένα σκαλοπάτι της μετέπειτα ζωής σας δίχως να σας ορίζει.

Διαχείριση χρόνου:

Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου είναι το κλειδί για

τη μείωση των επιπέδων άγχους. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα μελέτης που περιλαμβάνει διαλείμματα, δίνοντας στον εαυτό σας χρόνο για ξεκούραση και

αναζωογόνηση.

Δώστε προτεραιότητα στις εργασίες σας και βάλτε ρεαλιστικούς στόχους για να αποφύγετε να αισθάνεστε εξουθενωμένοι πνευματικά.

Αναζητήστε υποστήριξη:

Απευθυνθείτε σε φίλους, οικογένεια ή ειδικούς ψυχικής υγείας που μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση και ενθάρρυνση.

Το να μοιράζεστε τις ανησυχίες και τις εμπειρίες σας με άλλους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους και να ενισχύσει την αίσθηση της σιγουριάς για τον εαυτό σας.

Ξεπερνώντας το άγχος που σχετίζεται με τις εξετάσεις:

Αν και μπορεί να είναι αδύνατο να εξαλειφθεί πλήρως το άγχος, η υιοθέτηση των παρακάτω στρατηγικών μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε και να ξεπεράσετε το άγχος που σχετίζεται με τις εξετάσεις:

Η προετοιμασία είναι το κλειδί:

Αναπτύξτε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μελέτης και αναλύστε πολύπλοκα θέματα σε διαχειρίσιμες ενότητες. Δώστε προτεραιότητα στην κατανόηση του υλικού παρά στην απλή απομνημόνευσή του. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας

και να μειώσει το άγχος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.


Οπτικοποίηση της επιτυχίας:

Η οπτικοποίηση της επιτυχίας μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην απόδοσή σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας να απαντά με σιγουριά σε ερωτήσεις και να επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτή η θετική απεικόνιση μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας και να μειώσει το άγχος.


Χρησιμοποιήστε αποτελεσματικές τεχνικές μελέτης:

Πειραματιστείτε με διαφορετικές τεχνικές μελέτης, όπως ενεργή ανάκληση, επανάληψη σε απόσταση και χαρτογράφηση εννοιών. Βρείτε τις μεθόδους που λειτουργούν καλύτερα για εσάς, καθώς αυτό μπορεί να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία εκμάθησής σας και να μειώσει το άγχος στις εξετάσεις.

Οι εξετάσεις αναμφίβολα προκαλούν άγχος αλλά δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική μας υγεία και υιοθετώντας αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης, μπορούμε να νικήσουμε αυτές τις προκλήσεις.

Να θυμάστε ότι οι εξετάσεις δεν είναι ένα μέτρο της αξίας ή της ευφυΐας σας, αλλά μια ευκαιρία να επιδείξετε τις γνώσεις σας μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας.

Με την εξάσκηση της αυτοφροντίδας, τη διατήρηση μιας θετικής νοοτροπίας και την αναζήτηση υποστήριξης, μπορείτε να πλοηγηθείτε στις εξετάσεις με ανθεκτικότητα και να επιτύχετε τον στόχο που θα θέσετε.

Να σέβεστε τον εαυτό σας και να αγκαλιάστε το ταξίδι της μάθησης εμπιστευόμενοι τις ικανότητές σας για να ξεπεράσετε τυχόν εμπόδια που θα συναντήσετε.

Μην ανησυχείτε για τις αποτυχίες σας… αλλά για τις

ευκαιρίες που χάσατε χωρίς να προσπαθήσετε καν.

Καλή επιτυχία!

Επικοινωνήστε μαζί μας :