Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού: Κατανόηση των κινδύνων και προληπτικά μέτρα

Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού: Κατανόηση των κινδύνων και προληπτικά μέτρα

Το φαινόμενο γνωστό ως «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού» (FBS) αναφέρεται στο τραγικό και αποτρέψιμο περιστατικό βρεφών και μικρών παιδιών που αφήνονται κατά λάθος στα οχήματα από τους φροντιστές τους.

Οι συνέπειες του FBS μπορεί να είναι θανατηφόρες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσουν σε θερμοπληξία και θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.

Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνιο φαινόμενο, το FBS παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία λόγω των καταστροφικών συνεπειών του.

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τους παράγοντες κινδύνου για FBS, θα συζητήσει τους γνωστικούς και συμπεριφορικούς μηχανισμούς που συμβάλλουν σε αυτό και θα παρέχει συστάσεις για την πρόληψη του FBS.

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης FBS. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου είναι μια αλλαγή στη ρουτίνα ή στο πρόγραμμα.

Οι γονείς και οι φροντιστές που δεν συνηθίζουν να μεταφέρουν παιδιά ή που παρεκκλίνουν από την τυπική ρουτίνα τους, είναι πιο πιθανό να ξεχάσουν ένα παιδί σε ένα όχημα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου ένας διαφορετικός γονέας ή φροντιστής είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του παιδιού ή όταν υπάρχει διακοπή στη ρουτίνα του φροντιστή.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι η στέρηση ύπνου, η οποία μπορεί να βλάψει τη γνωστική λειτουργία και να αυξήσει την πιθανότητα απώλειας μνήμης. Επιπλέον, η ψυχική κατάσταση του φροντιστή και το επίπεδο απόσπασης της προσοχής μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο FBS.

Για παράδειγμα, ένας φροντιστής μπορεί να είναι απασχολημένος με εργασία ή άλλες ευθύνες, οδηγώντας σε απουσία και λήθη.

Γνωστικοί και Συμπεριφορικοί Μηχανισμοί

Το FBS μπορεί να εξηγηθεί από γνωστικούς και συμπεριφορικούς μηχανισμούς που συμβάλλουν σε κενά μνήμης και λήθη. Οι γνωστικοί μηχανισμοί που συμβάλλουν στο FBS περιλαμβάνουν την απουσία μυαλού, την προοπτική αποτυχία μνήμης και τη γνωστική υπερφόρτωση.

Η απουσία της διαύγειας εμφανίζεται όταν ένα άτομο είναι απασχολημένο με άλλες σκέψεις, οδηγώντας σε κενά μνήμης και λήθη. Η πιθανή αποτυχία μνήμης αναφέρεται στην αποτυχία να θυμάστε να εκτελέσετε μια εργασία στο μέλλον, όπως η ανάκτηση ενός παιδιού από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Τέλος, η γνωστική υπερφόρτωση συμβαίνει όταν η εργαζόμενη μνήμη ενός ατόμου κατακλύζεται, οδηγώντας σε δυσκολία στην επεξεργασία και στη μνήμη πληροφοριών.

Οι συμπεριφορικοί μηχανισμοί που συμβάλλουν στο FBS περιλαμβάνουν τη συνήθεια, η οποία συμβαίνει όταν μια δραστηριότητα ρουτίνας γίνεται τόσο αυτόματη που ο φροντιστής δεν τη σκέφτεται συνειδητά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να ξεχάσει ο φροντιστής ότι ένα παιδί είναι στο αυτοκίνητο. Επιπλέον, η εστίαση της προσοχής, όπου η προσοχή εκτρέπεται και ένα άτομο αποτυγχάνει να αντιληφθεί ένα γεγονός, μπορεί επίσης να συμβάλει στο FBS.

Προληπτικά Μέτρα

Η πρόληψη του FBS απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και των αλλαγών πολιτικής.

Οι εκπαιδευτικές προσπάθειες μπορεί να περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με το FBS και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους και τα προληπτικά μέτρα. Οι φροντιστές μπορούν να διδαχθούν να αναπτύξουν τη συνήθεια να ελέγχουν το πίσω κάθισμα πριν βγουν από το αυτοκίνητο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα βοηθήματα μνήμης, όπως το να αφήνουν ένα αντικείμενο υπενθύμισης στο μπροστινό κάθισμα.

Επιπλέον, η χρήση τεχνολογίας, όπως αισθητήρες που ανιχνεύουν την παρουσία ενός παιδιού σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και ειδοποιούν τον φροντιστή, μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική.

Μπορούν επίσης να εφαρμοστούν αλλαγές πολιτικής για την πρόληψη της FBS, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής νόμων που απαιτούν τη χρήση παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου και την παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στους νέους γονείς.

Επιπλέον, οι εργοδότες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο εφαρμόζοντας πολιτικές που επιτρέπουν ευέλικτα χρονοδιαγράμματα, άδειες μετ’ αποδοχών και εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας.

Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή Χαμηλή πτήση με την Αγγελική Σπυροπούλου στην αναφορά μου του συνδρόμου αυτού, όπως προβλήθηκε από το ΙΟΝΙΑΝ TV την Τετάρτη 11/5/23 

 

Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να προληφθεί.

Αρκετοί παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη ρουτίνα και της στέρησης ύπνου, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης FBS.

Η κατανόηση των γνωστικών και συμπεριφορικών μηχανισμών που συμβάλλουν στο FBS μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των προληπτικών μέτρων.

Η εκπαίδευση, η τεχνολογία και οι αλλαγές πολιτικής μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη του FBS και στην προστασία της ζωής των παιδιών.

 

Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή Χαμηλή πτήση με την Αγγελική Σπυροπούλου στην αναφορά μου του συνδρόμου αυτού, όπως προβλήθηκε από το ΙΟΝΙΑΝ TV την Τετάρτη 11/5/23

 

 

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Ως Ψυχολόγος διατηρεί το γραφείο του στην Πάτρα από το 2014 και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος Πολιτικής Ψυχολογίας του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων. Έχει διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Συνέντευξη : Ionian Channel, ανήλικοι και η χρήση αλκοόλ.

Είχα την τιμή να προσκληθώ στην εκπομπή εκτός πλάνου με τον @tasostheodosis στο και την @natasa_patrinou στο @ionianchannel , όπου συζητήσαμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αφορά τους ανήλικους και τη χρήση αλκοόλ. Αναλύσαμε τους κοινωνικούς παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε αυτή την επιλογή,...

Διαβάστε επίσης

Βία Μεταξύ Ανηλίκων

Το περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων στην Πάτρα, όπου ένας 12χρονος γρονθοκόπησε έναν 14χρονο συμμαθητή του, είναι ανησυχητικό, όχι μόνο για την επιθετικότητα που εκδηλώθηκε, αλλά και για το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο σημειώθηκε. Οι βίαιες συμπεριφορές στους ανηλίκους...

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη στο Ionian TV : Συμβουλές για μια Ομαλή Σχολική Έναρξη, Για Γονείς και Παιδιά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια σημαντική στιγμή γεμάτη συναισθήματα, προσδοκίες και αλλαγές. Μπορεί να φέρει χαρά, αλλά και άγχος, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Για να κάνετε αυτή τη μετάβαση όσο το δυνατόν...

Διαβάστε επίσης