Λίγα λόγια για τις Φοβίες

Λίγα λόγια για τις Φοβίες

Επίσκεψη σε νέα μέρη, υψηλές γέφυρες, ακόμα και η είσοδος σε ενα ανελκυστήρα , μπορεί να μας κάνει όλους λίγο άβολα να νιώσουμε ή ακόμα και να φοβηθούμε.


 Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι γενικά καταφέρνουν να ελέγχουν τους φόβους τους και να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς να χρειάζεται να το αποφύγουν.


 Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται με ειδικές φοβίες, ή ισχυρά παράλογες αντιδράσεις φόβου, εργάζονται σκληρά για να αποφύγουν τα κοινά σημεία  με πολύ κόσμο, καταστάσεις που τους προκαλούν έντονο άγχος, ή ακόμα και αντικείμενα . ακόμα κι αν ξέρουν ότι δεν υπάρχει απειλή ή κίνδυνος. 

 Ο φόβος μπορεί να μην έχει κανένα νόημα, αλλά αισθάνονται ανίσχυροι να το σταματήσουν.


Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτούς τους φαινομενικά υπερβολικούς και παράλογους φόβους, στην παρουσία ή στην αναμονή εμφάνισης ενός συγκεκριμένου αντικειμένου, τον τόπο, ή κατάσταση έχουν αυτό που ονομάζουμε ειδική φοβία.


 Έχοντας φοβίες μπορεί να διαταράξει την καθημερινή σας ρουτίνα, να περιορίσουν την αποδοτικότητα της εργασίας, τη μείωση της αυτοεκτίμησης και τοποθετείτε σε διαρκή δοκιμασία τις σχέσεις με τους συνανθρώπους, επειδή οι άνθρωποι θα κάνουν ό, τι μπορούν για να αποφύγουν τα δυσάρεστα και συχνά τρομακτικά αισθήματα του φοβικού άγχους.


 Ενώ ορισμένες φοβίες αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία, οι περισσότερες φαίνεται να προκύπτουν απροσδόκητα, συνήθως κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. 


 Η έναρξη τους είναι συνήθως ξαφνική και μπορεί να συμβεί σε καταστάσεις που προηγουμένως δεν προκαλούσαν οποιαδήποτε ενόχληση ή ανησυχία.


 Παρά το γεγονός ότι τα άτομα με φοβίες αντιλαμβάνονται ότι ο φόβος τους είναι παράλογος, ακόμη και να απλά να το σκέφτονται, συχνά μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος.

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Έχει περισσότερες από 500 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Φαινόμενο placebo και γρηγορότερη ανάρρωση (νέα έρευνα)

 Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται καλύτερα μετά από μια ψεύτικη  φαρμακευτική θεραπεία μόνο και μόνο  επειδή πιστεύουν ότι είναι πραγματικό φάρμακο,  γνωστό ως φαινόμενο εικονικού φαρμάκου ( placebo effect). Μια ομάδα ερευνητών είναι η πρώτη που...

Διαβάστε επίσης

Τι είναι η διπολική διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, περιλαμβάνει εναλλασσόμενες περιόδους έντονης μανίας (υψηλή ενέργεια και δραστηριότητα) και περιόδους συμπτωμάτων της κατάθλιψης (χαμηλή ενέργεια και διάθεση). Οι περίοδοι μανίας, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν ημέρες έως εβδομάδες, σχετίζονται με:...

Διαβάστε επίσης

Πώς συσχετίζεται το ανοσοποιητικό με το άγχος; (νέα έρευνα)

Σε μια σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα που το άγχος της καθημερινότητας έχει κυριεύσει τους ενήλικες, στους νέους εφήβους μπορεί να έχει διαφορετική διάσταση.  Σε ορισμένες περιπτώσεις το άγχος που μεταφέρεται από τους γονείς στα παιδιά μπορεί  να επηρεάσει ορισμένες διαδικασίες...

Διαβάστε επίσης