Γνωρίζετε ότι το κουτσομπολιό έχει και τα θετικά του; (έρευνα)

Γνωρίζετε ότι το κουτσομπολιό έχει και τα θετικά του; (έρευνα)

 Δεν γνωρίζω σε ποιο άθλημα διαπρέπετε αλλά σίγουρα γνωρίζετε έστω έναν που θα έπαιρνε παγκόσμιες διακρίσεις στο κουτσομπολιό Εξαιρούμε  βεβαίως τον εαυτό μας, μιας και πάντα κάνουμε κοινωνικά σχόλια και δεν κουτσομπολεύουμε – lol. Πάνω σε αυτή τη φράση πάτησε μια πρόσφατη έρευνα και μας αναφέρει τα θετικά που μπορεί να έχει το κουτσομπολιό.

 Το κουτσομπολιό θεωρείται συχνά ως κοινωνικό ταμπού και απορρίπτεται για τον αρνητικό του τόνο, αλλά μια πρόσφατη έρευνα δείχνει μερικά από τα πλεονεκτήματά του. Το κουτσομπολιό διευκολύνει την κοινωνική σύνδεση και επιτρέπει την έμμεση μάθηση για τον κόσμο μέσω των εμπειριών άλλων ανθρώπων.

 Δεν διαδίδει απαραιτήτως φήμες ή λέει κακά πράγματα για άλλους ανθρώπους, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει μικρές συνομιλίες αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά. Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου το 14% των καθημερινών συνομιλιών μας είναι αποκλειστικά κουτσομπολιό.

 

 Σύμφωνα με την έρευνα , δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι στο διαδίκτυο για να εξετάσουν το ρόλο του κουτσομπολιού και πώς εκδηλώνεται καθώς οι πληροφορίες γίνονται πιο αβέβαιες στο παιχνίδι. Οι συμμετέχοντες έπαιξαν 10 γύρους του παιχνιδιού μαζί σε ομάδες έξι ατόμων.

Σε κάθε γύρο, στους παίκτες δόθηκαν 10 $ και θα μπορούσαν να επιλέξουν να κρατήσουν τα χρήματα ή να επενδύσουν οποιοδήποτε μέρος τους σε ένα ομαδικό ταμείο που πολλαπλασιάστηκε επί 1,5x και μοιράστηκε εξίσου μεταξύ των παικτών.

Το παιχνίδι δημιουργεί μια εγγενή ένταση μεταξύ εγωιστικής ελευθερίας και συνεργατικής συμπεριφοράς και θεωρείται αυτό που οι ερευνητές αναφέρονται ως παιχνίδι δημόσιων αγαθών.

Σε ορισμένες συνθήκες, οι πληροφορίες ήταν περιορισμένες ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να παρατηρούν τη συμπεριφορά μερικών άλλων παικτών στην ομάδα τους. Μια προσομοίωση της ζωής μας.

 

 Σε ένα τυπικό παιχνίδι δημόσιων αγαθών, οι παίκτες συνεισφέρουν λιγότερο με την πάροδο του χρόνου και εμφανίζεται ένα φαινόμενο ξεδιπλώματος που διαδίδεται μέσω ενός δικτύου ανθρώπων. Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη, η συνεργασία μειώθηκε λιγότερο με την πάροδο του χρόνου, όταν οι παίκτες μπορούσαν να επικοινωνήσουν με κάθε μέλος ξεχωριστά και όχι στο σύνολο. Η επικοινωνία αύξησε τη συλλογική συνεργασία.

 Οι ερευνητές εξηγούν ότι το κουτσομπολιό δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε «αβάσιμη συζήτηση σκουπιδιών». Σύμφωνα με την έρευνα τα ευρήματα της ομάδας σχετικά με το ρόλο του κουτσομπολιού συνάδουν με τη δημιουργία μιας «κοινής πραγματικότητας» στην οποία φίλοι και συνάδελφοι βρίσκουν συχνά κοινούς δεσμούς, δημιουργούν συμμαχίες, ανταλλάσσουν προσωπικές πληροφορίες και συζητούν τη συμπεριφορά άλλων για να επιτύχουν συναίνεση κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά.

 

 Κάποια από τα θετικά που επισημάνθηκαν στην έρευνα είναι :

 

• Το κουτσομπολιό είναι μια πολύπλευρη συμπεριφορά που αντανακλά πολλές κοινωνικές λειτουργίες
• Το κουτσομπολιό διευκολύνει τη μάθηση από άλλους όταν δεν είναι δυνατή η άμεση παρατήρηση
• Το κουτσομπολιό δημιουργεί κοινωνικές συνδέσεις και ευθυγραμμίζει τις κοινωνικές εντυπώσεις και τη συμπεριφορά
• Τα κουτσομπολιά αυξάνουν τη συμπεριφορά της συνεργατικής ομάδας στα παιχνίδια δημόσιων αγαθών

 

 Συνοψίζοντας,  όταν κάποιος σας κατηγορήσει ότι είστε κουτσομπόλης/α,  απλά αναφερθείτε στην έρευνα αυτή και εστιάστε στο δημόσιο καλό που κάνετε μέσω της κοινωνικότητάς σας. 

 

Πηγή : Eshin Jolly 2, 3 Luke J. Chang ,  Gossip drives vicarious learning and facilitates social connection , Current Biology, Open Access Published: April 21, 2021

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Έχει περισσότερες από 500 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι ευτυχισμένοι;

 Όλοι μας έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια αρκετά άρθρα που σχετίζονται με την αυτοβελτίωση βασισμένα σε έρευνες στο επιστημονικό πεδίο της θετικής ψυχολογίας . Ταυτόχρονα, τα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού συνεχίζουν να αυξάνονται  παγκοσμίως. Είμαστε λοιπόν καταδικασμένοι να...

Διαβάστε επίσης

Social Media και εθισμός

Πρέπει πραγματικά να εκπαιδεύσουμε τους νέους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να τους κάνουν να αισθάνονται για τον εαυτό τους και πως αυτό θα μπορούσε ακόμη και να συνδεθεί με την...

Διαβάστε επίσης

Άγχος & αναβλητικότητα : Τι μπορώ να κάνω;

“Αναβλητικότητα”…. μια λέξη και πίσω από αυτήν κρύβονται πολλοί στόχοι που θα μπορούσαμε να είχαμε επιτεύξει.  Όλοι μας έχουμε περάσει μια περίοδο αναβλητικότητας με μεγάλη δυσκολία να επανέλθουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε , όμως, όταν γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς...

Διαβάστε επίσης