Ακούμε ή εστιάζουμε σε ότι περιμένουμε να ακούσουμε;

Ακούμε ή εστιάζουμε σε ότι περιμένουμε να ακούσουμε;

Οι άνθρωποι εξαρτώνται από τις αισθήσεις τους για να αντιληφθούν τον κόσμο, τον εαυτό τους και τους άλλους. Παρά το γεγονός ότι οι αισθήσεις είναι το μόνο παράθυρο προς τον έξω κόσμο, οι άνθρωποι σπάνια αμφισβητούν πόσο πιστά αντιπροσωπεύουν την εξωτερική φυσική πραγματικότητα.

 Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η έρευνα της νευροεπιστήμης αποκάλυψε ότι ο εγκεφαλικός φλοιός δημιουργεί συνεχώς προβλέψεις για το τι θα συμβεί στη συνέχεια και ότι οι νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για την αισθητηριακή επεξεργασία κωδικοποιούν μόνο τη διαφορά μεταξύ των προβλέψεών μας και της πραγματικής πραγματικότητας.

 

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων της TU Dresden παρουσίασαν πρόσφατα νέα ευρήματα που δείχνουν ότι όχι μόνο ο εγκεφαλικός φλοιός, αλλά και ολόκληρος ο ακουστικός δρόμος, αντιπροσωπεύει ήχους σύμφωνα με προηγούμενες προσδοκίες.

 Για τη μελέτη τους, η ομάδα χρησιμοποίησε τη λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για τη μέτρηση των εγκεφαλικών αποκρίσεων 19 συμμετεχόντων ενώ άκουγαν ακολουθίες ήχων. Στους συμμετέχοντες δόθηκε εντολή να βρουν ποιοι από τους ήχους της ακολουθίας αποκλίνουν από τους άλλους. Στη συνέχεια, οι προσδοκίες των συμμετεχόντων χειραγωγούνται έτσι ώστε να περιμένουν τον αποκλίνοντα ήχο σε ορισμένες θέσεις των ακολουθιών.

 Οι νευροεπιστήμονες εξέτασαν τις αποκρίσεις που προκαλούνται από τους αποκλίνοντες ήχους στους δύο κύριους πυρήνες της υποφλοιώδους οδού που είναι υπεύθυνες για την ακουστική επεξεργασία: τον κατώτερο κολικό και το μεσαίο σώμα γονιδιώματος.

 Αν και οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τον αποκλίνοντα γρηγορότερα όταν τοποθετήθηκε σε θέσεις όπου το περίμεναν, οι υποφλοιώδεις πυρήνες κωδικοποιούσαν τους ήχους μόνο όταν τοποθετήθηκαν σε απρόσμενες θέσεις.

 

Αξονική όψη του εγκεφάλου (από την κορυφή), συμπεριλαμβανομένου του κατώτερου κολικού και του μέσου γευστικού σώματος Το χρώμα αντιπροσωπεύει πόσο καλά τα δεδομένα ταιριάζουν στις υποθέσεις 1) ότι ο εγκέφαλος κωδικοποιεί πληροφορίες σύμφωνα με τις προσδοκίες (κόκκινο) ή 2) ότι ο εγκέφαλος κωδικοποιεί πληροφορίες σύμφωνα με τις ιδιότητες των ερεθισμάτων (μπλε). Η φωτογραφία ανήκει σε: TU Dresden

 

 Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να ερμηνευθούν καλύτερα στο πλαίσιο της προγνωστικής κωδικοποίησης, μια γενική θεωρία της αισθητηριακής επεξεργασίας που περιγράφει την αντίληψη ως μια διαδικασία δοκιμής υπόθεσης. Η προγνωστική κωδικοποίηση προϋποθέτει ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί συνεχώς προβλέψεις για το πώς ο φυσικός κόσμος θα φαίνεται, ήχος, αισθάνεται και μυρίζει όπως την επόμενη στιγμή και ότι οι νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία των αισθήσεών μας εξοικονομούν πόρους εκπροσωπώντας μόνο τις διαφορές μεταξύ αυτών των προβλέψεων και τον πραγματικό φυσικό κόσμο.

  Οι υποκειμενικές μας πεποιθήσεις στον φυσικό κόσμο έχουν καθοριστικό ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Δεκαετίες έρευνας στη νευροεπιστήμη είχε ήδη δείξει ότι ο εγκεφαλικός φλοιός, το τμήμα του εγκεφάλου που αναπτύσσεται περισσότερο στους ανθρώπους και στους πιθήκους, σαρώνει τον αισθητηριακό κόσμο δοκιμάζοντας αυτές τις πεποιθήσεις ενάντια στις πραγματικές αισθητηριακές πληροφορίες.

 Τώρα μπορεί αν αποδειχθεί ότι αυτή η διαδικασία κυριαρχεί επίσης στα πιο πρωτόγονα και εξελικτικά διατηρημένα μέρη του εγκεφάλου. Όλα όσα αντιλαμβανόμαστε μπορεί να έχουν μολυνθεί βαθιά από τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις για τον φυσικό κόσμο. 

 

Πηγή έρευνας : Alejandro Tabas et al.; Abstract rules drive adaptation in the subcortical sensory pathway; Faculty of Psychology, Technische Universität Dresden, Germany; Max Planck Research Group Neural Mechanism of Human Communication, Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences, Germany; Centre for Tactile Internet with Human-in-the-Loop (CeTI), Technische Universität Dresden, Germany; Department of Neurophysics, Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences, Germany ; 8 Δεκεμβρίου 2020

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Έχει περισσότερες από 500 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Άποψη : Καρκίνος και Ψυχική Υγεία

   Τα τελευταία χρόνια οι ραγδαίες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις απορροφούν την προσοχή μας κάνοντάς μας να λησμονούμε την σωματική και ψυχική μας υγεία. Είναι μια τάση που έχει ακολουθηθεί αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να αναδύεται αυτή η μακροχρόνια  παραμέληση της...

Διαβάστε επίσης

Μιλήστε…. βοηθήστε…. ζητήστε βοήθεια….

 Λίγες σκέψεις με αφορμή τα τελευταία γεγονότα….  Υπάρχει ελπίδα ΜΟΝΟ αν καταφέρουμε να μεγαλώνουμε νεότερες γενιές με αξιοπρέπεια και χωρίς τραύματα. Ποιος ο σκοπός να καμαρώνουμε για τα επιτεύγματα της κοινωνία μας αν δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά...

Διαβάστε επίσης

Συμβουλές για ομαλή μετάβαση των παιδιών και των εφήβων στο σχολείο

 Ένα ακόμα ακαδημαϊκό έτος ξεκινά σε λίγες ημέρες για τα παιδιά και τους εφήβους και όπως κάθε χρόνο πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο που την βιώνει όλη η οικογένεια. Είναι το ιδιαίτερο αυτό στάδιο που μικροί μας φίλοι βρίσκονται...

Διαβάστε επίσης