Ακούμε ή εστιάζουμε σε ότι περιμένουμε να ακούσουμε;

Ακούμε ή εστιάζουμε σε ότι περιμένουμε να ακούσουμε;

Οι άνθρωποι εξαρτώνται από τις αισθήσεις τους για να αντιληφθούν τον κόσμο, τον εαυτό τους και τους άλλους. Παρά το γεγονός ότι οι αισθήσεις είναι το μόνο παράθυρο προς τον έξω κόσμο, οι άνθρωποι σπάνια αμφισβητούν πόσο πιστά αντιπροσωπεύουν την εξωτερική φυσική πραγματικότητα.

 Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η έρευνα της νευροεπιστήμης αποκάλυψε ότι ο εγκεφαλικός φλοιός δημιουργεί συνεχώς προβλέψεις για το τι θα συμβεί στη συνέχεια και ότι οι νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για την αισθητηριακή επεξεργασία κωδικοποιούν μόνο τη διαφορά μεταξύ των προβλέψεών μας και της πραγματικής πραγματικότητας.

 

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων της TU Dresden παρουσίασαν πρόσφατα νέα ευρήματα που δείχνουν ότι όχι μόνο ο εγκεφαλικός φλοιός, αλλά και ολόκληρος ο ακουστικός δρόμος, αντιπροσωπεύει ήχους σύμφωνα με προηγούμενες προσδοκίες.

 Για τη μελέτη τους, η ομάδα χρησιμοποίησε τη λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για τη μέτρηση των εγκεφαλικών αποκρίσεων 19 συμμετεχόντων ενώ άκουγαν ακολουθίες ήχων. Στους συμμετέχοντες δόθηκε εντολή να βρουν ποιοι από τους ήχους της ακολουθίας αποκλίνουν από τους άλλους. Στη συνέχεια, οι προσδοκίες των συμμετεχόντων χειραγωγούνται έτσι ώστε να περιμένουν τον αποκλίνοντα ήχο σε ορισμένες θέσεις των ακολουθιών.

 Οι νευροεπιστήμονες εξέτασαν τις αποκρίσεις που προκαλούνται από τους αποκλίνοντες ήχους στους δύο κύριους πυρήνες της υποφλοιώδους οδού που είναι υπεύθυνες για την ακουστική επεξεργασία: τον κατώτερο κολικό και το μεσαίο σώμα γονιδιώματος.

 Αν και οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τον αποκλίνοντα γρηγορότερα όταν τοποθετήθηκε σε θέσεις όπου το περίμεναν, οι υποφλοιώδεις πυρήνες κωδικοποιούσαν τους ήχους μόνο όταν τοποθετήθηκαν σε απρόσμενες θέσεις.

 

Αξονική όψη του εγκεφάλου (από την κορυφή), συμπεριλαμβανομένου του κατώτερου κολικού και του μέσου γευστικού σώματος Το χρώμα αντιπροσωπεύει πόσο καλά τα δεδομένα ταιριάζουν στις υποθέσεις 1) ότι ο εγκέφαλος κωδικοποιεί πληροφορίες σύμφωνα με τις προσδοκίες (κόκκινο) ή 2) ότι ο εγκέφαλος κωδικοποιεί πληροφορίες σύμφωνα με τις ιδιότητες των ερεθισμάτων (μπλε). Η φωτογραφία ανήκει σε: TU Dresden

 

 Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να ερμηνευθούν καλύτερα στο πλαίσιο της προγνωστικής κωδικοποίησης, μια γενική θεωρία της αισθητηριακής επεξεργασίας που περιγράφει την αντίληψη ως μια διαδικασία δοκιμής υπόθεσης. Η προγνωστική κωδικοποίηση προϋποθέτει ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί συνεχώς προβλέψεις για το πώς ο φυσικός κόσμος θα φαίνεται, ήχος, αισθάνεται και μυρίζει όπως την επόμενη στιγμή και ότι οι νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία των αισθήσεών μας εξοικονομούν πόρους εκπροσωπώντας μόνο τις διαφορές μεταξύ αυτών των προβλέψεων και τον πραγματικό φυσικό κόσμο.

  Οι υποκειμενικές μας πεποιθήσεις στον φυσικό κόσμο έχουν καθοριστικό ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Δεκαετίες έρευνας στη νευροεπιστήμη είχε ήδη δείξει ότι ο εγκεφαλικός φλοιός, το τμήμα του εγκεφάλου που αναπτύσσεται περισσότερο στους ανθρώπους και στους πιθήκους, σαρώνει τον αισθητηριακό κόσμο δοκιμάζοντας αυτές τις πεποιθήσεις ενάντια στις πραγματικές αισθητηριακές πληροφορίες.

 Τώρα μπορεί αν αποδειχθεί ότι αυτή η διαδικασία κυριαρχεί επίσης στα πιο πρωτόγονα και εξελικτικά διατηρημένα μέρη του εγκεφάλου. Όλα όσα αντιλαμβανόμαστε μπορεί να έχουν μολυνθεί βαθιά από τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις για τον φυσικό κόσμο. 

 

Πηγή έρευνας : Alejandro Tabas et al.; Abstract rules drive adaptation in the subcortical sensory pathway; Faculty of Psychology, Technische Universität Dresden, Germany; Max Planck Research Group Neural Mechanism of Human Communication, Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences, Germany; Centre for Tactile Internet with Human-in-the-Loop (CeTI), Technische Universität Dresden, Germany; Department of Neurophysics, Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences, Germany ; 8 Δεκεμβρίου 2020

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης