Πώς μια άσχημη είδηση προκαλεί στο πλήθος υστερία (έρευνα)

Πώς μια άσχημη είδηση προκαλεί στο πλήθος υστερία (έρευνα)

Οι ειδήσεις που αναφέρονται σε πιθανές απειλές γίνονται πιο αρνητικές, ανακριβείς και υστερικές όταν μεταβιβάζονται από άτομο σε άνθρωπο σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick , Ιούλιος 2018.

Ακόμη και η προσπάθεια της αλλαγής της προσοχής του κοινού σε πιο ισορροπημένα επίπεδα δεν ηρεμεί αυτή την υστερία αυτή που μπορεί να έχει δημιουργηθεί.

Με βάση αυτά τα κριτήρια αντιλαμβανόμαστε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται πληροφορίες, τόσο πιο αρνητικές γίνονται καθώς και επίσης πιο ανθεκτικές.

Οι ειδήσεις σχετικά με την τρομοκρατία, τα κρούσμ

ατα ασθενειών, τις φυσικές καταστροφές και άλλες πιθανές απειλές καθίστανται ολοένα και πιο αρνητικές, ανακριβείς και υστερικές όταν διαβιβάζονται από άτομο σε άνθρωπο.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που διεξήχθη για να διερευνηθεί ο αντίκτυπος του φόβου στην κοινωνική ενίσχυση της απειλής και να εξεταστεί η εκ νέου έκθεση ισορροπημένων πληροφοριών σχετικά με την κοινωνική διάδοση των δεδομένων που μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές συνέπειες για τη σύγχρονη κοινωνία – με τη συνεχή διάδοση ειδησεογραφικών ειδήσεων (έγκυρων ή όχι), φήμες και επαναλήψεις  σε όλα τα κοινωνικά μέσα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 154 συμμετέχοντες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Διαχωρίστηκαν σε 14 ομάδες από 8 άτομα, με το πρώτο άτομο σε κάθε  ομάδα να διαβάζει άρθρα πραγματικών ειδήσεων . Το άτομο που ακούει κρατάει σημειώσεις και έπειτα διαβάζει  στο επόμενο άτομο σχετικά με τις ειδήσεις που άκουσε πριν, ο παραλήπτης κρατάει σημειώσεις για το επόμενο άτομο και ούτω καθεξής .

Σε κάθε ομάδα, οι ιστορίες για τα θέματα με αρνητική χροιά έγιναν ολοένα και πιο αρνητικά και προκατειλημμένα από τον πανικό και τον φόβο καθώς μεταδόθηκαν από άνθρωπο σε άνθρωπο . Αυτό το αποτέλεσμα δεν άλλαξε όταν  στο τέλος διάβασαν όλοι την αρχική είδηση.

Όπως αντιλαμβανόμαστε  η κοινωνία είναι ένας ενισχυτής των αρνητικών γεγονότων που εστιάζουν στον κίνδυνο. Η έρευνα αυτή εξηγεί γιατί ο κόσμος μας φαίνεται όλο και πιο απειλητικός παρά τις συνεχείς μειώσεις των πραγματικών απειλών.

Επίσης, δείχνει ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται μια αρχική είδηση, τόσο περισσότερο αλλάζει κατά την μεταλαμπάδευση της είδησης από άτομο σε άτομο.

Καλό θα ήταν προτού πανικοβληθούμε για τα “κακά μαντάτα” που είπαν οι ειδήσεις , να διαβάζουμε την αρχική είδηση από έγκυρα ΜΜΕ και να διασταυρώνουμε την είδηση.

Όταν ήμασταν μικροί το ονομάζαμε “χαλασμένο τηλέφωνο” και το τελικό αποτέλεσμα μας έκανα πάντα να γελάμε. Τώρα που μεγαλώσαμε δεν είναι το παιχνίδι χάλασε πραγματικά και δεν προσφέρει χαμόγελο… μην παίζετε  😉

Πηγή : Robert D. Jagiello and Thomas T. Hills (University of Warwick) ; ‘Bad News Has Wings: Dread Risk Mediates Social Amplification in Risk Communication’, is published in Risk Analysis ; DOI: 10.1111/risa.13117

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης