Πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας;

Πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας;

Ως άνθρωποι, επηρεαζόμαστε από το περιβάλλον μας. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι και ο καιρός.

Ο καιρός παίζει ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας και μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη διάθεσή μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα και τις ψυχικές μας καταστάσεις.

Ηλιοφάνεια και ευτυχία:

Η ηλιοφάνεια συνδέεται συχνά με την ευτυχία, τις θετικές ενέργειες και τη θετική σκέψη. Όταν ο ήλιος λάμπει, τείνουμε να νιώθουμε πιο ενεργητικοί και αισιόδοξοι. Το ηλιακό φως πυροδοτεί την απελευθέρωση σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται συχνά πιο ευτυχισμένοι το καλοκαίρι όταν ο ήλιος είναι έξω.

Βροχή και Θλίψη:

Από την άλλη, η βροχή συχνά συνδέεται με θλίψη και κατάθλιψη. Η έλλειψη ηλιακού φωτός τις συννεφιασμένες και βροχερές μέρες μπορεί να κάνει το σώμα μας να παράγει λιγότερη σεροτονίνη, οδηγώντας σε αισθήματα λήθαργου και θλίψης. Ο ήχος της βροχής μπορεί επίσης να έχει μια ηρεμιστική επίδραση, η οποία μπορεί να είναι θετική, αλλά η παρατεταμένη βροχόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση θλίψης.

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD):

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια πιο σοβαρή μορφή αλλαγών στη διάθεση λόγω του καιρού, γνωστή ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD). Το SAD είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται συνήθως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια ενέργειας, δυσκολία συγκέντρωσης και αισθήματα απελπισίας. Οι θεραπευτικές επιλογές για το SAD περιλαμβάνουν φωτοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.

Θερμοκρασία και συναισθήματα:

Η θερμοκρασία μπορεί επίσης να επηρεάσει τα συναισθήματά μας. Η έρευνα δείχνει ότι τείνουμε να έχουμε καλύτερη διάθεση όταν η θερμοκρασία είναι περίπου 72 βαθμούς Φαρενάιτ (22 βαθμοί Κελσίου). Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε ευερέθιστοι και ταραγμένοι, ενώ οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε νωθροί και χωρίς κίνητρα.

Συμπερασματικά, ο καιρός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση και την ψυχική μας κατάσταση. Η ηλιοφάνεια μπορεί να φέρει συναισθήματα ευτυχίας και θετικότητας, ενώ η βροχή μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη και κατάθλιψη.

Η θερμοκρασία παίζει επίσης ρόλο στα συναισθήματά μας, με τις ακραίες θερμοκρασίες να μας κάνουν να νιώθουμε ευερέθιστοι, ταραγμένοι ή χωρίς κίνητρα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μας επηρεάζει ο καιρός και να λαμβάνουμε μέτρα για να διαχειριστούμε ανάλογα τα συναισθήματά μας.

Εάν δυσκολεύεστε με τη διάθεσή σας λόγω των καιρικών συνθηκών, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για πρόσθετη υποστήριξη.

 

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Δημοσίευση στον Βρετανικό Τύπο : Η Επιρροή του Καιρού στη Διάθεση και την Ψυχική Υγεία

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως η τοποθέτησή μου στην επίδραση του καιρού στη διάθεση και την ψυχική υγεία δημοσιεύθηκε σήμερα σε κάποιες από τις κορυφαίες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου  – 12/6/2024. Πιο συγκεκριμένα σε: The Independent Liverpool...

Διαβάστε επίσης

Blue monday και κατάθλιψη (video)

Ο όρος «Blue Monday» έχει διαποτίσει τη συνείδηση του κοινού, που συχνά αναφέρεται ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Αρχικά επινοήθηκε από τον ψυχολόγο Cliff Arnall το 2005, φέρεται να πέφτει την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Η ιδέα...

Διαβάστε επίσης