Άποψη : Καρκίνος και Ψυχική Υγεία

Άποψη : Καρκίνος και Ψυχική Υγεία

   Τα τελευταία χρόνια οι ραγδαίες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις απορροφούν την προσοχή μας κάνοντάς μας να λησμονούμε την σωματική και ψυχική μας υγεία. Είναι μια τάση που έχει ακολουθηθεί αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να αναδύεται αυτή η μακροχρόνια  παραμέληση της πρόληψης και φροντίδας του εαυτού μας στην απαιτητική αυτή ελληνική πραγματικότητα.

 Τα δρόμενα που διαδραματίστηκαν στην Πάτρα στο πλαίσιο του 10ου Pink the City μας έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, μια μάστιγα που εάν καταπολεμηθεί εγκαίρως έχει πολύ διαφορετική έκβαση. Είναι μια επισήμανση  για τον αγώνα που δίνουν αρκετοί συνάνθρωποί μας  και πρέπει να μας θυμίζει ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας ώστε να προλάβουμε οποιαδήποτε ασθένεια , σωματική ή ψυχική.

 Πιο συγκεκριμένα, η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου είναι άγχος που  καταβάλει τον καρκινοπαθή, τους οικείους του, καθώς και την κοινωνία εν γένει . Η φροντίδα του καρκίνου σήμερα παρέχει συχνά βιοϊατρική θεραπεία τελευταίας τεχνολογίας σημειώνοντας πρόοδος στην καταπολέμησή  του. Ωστόσο, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την ασθένεια είναι δύσκολο να ιαθούν δίχως την απαραίτητη φροντίδα.

 Οι ασθενείς με καρκίνο χρειάζονται υποστήριξη για την αντιμετώπιση μιας σειράς ψυχοφθόρων συναισθημάτων όπως το άγχος, η κατάθλιψη και την  έντονη ανησυχία για το παρόν και το μέλλον. Το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εντάσεις  εσωτερικές και παράλληλα προς την οικογένεια και γενικότερα προς τον κοινωνικό περίγυρο.

 Η απόγνωση είναι μια φυσιολογική απόκριση όταν εμείς ή ένα μέλος της οικογένειάς μας λαμβάνει διάγνωση καρκίνου. Είναι ένα έντονο συναίσθημα που έχει ως προεκτάσεις όπως την ψυχολογική αδυναμία, τη θλίψη, τον φόβο, την κατάθλιψη, το άγχος και τον πανικό.

 Η «κόκκινη γραμμή»  που θα μπορούσε να σημάνει την ανάγκη για άμεση επικοινωνία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι:

 

  • Φόβος σε σημείο πανικού ή μια ακατανίκητη αίσθηση τρόμου
  • Έντονο αίσθημα λύπης σε σημείο που το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία (είτε ιατρική, είτε ψυχολογική)
  • Ασυνήθιστος εκνευρισμός και θυμός
  • Αδυναμία αντιμετώπισης πόνου, κόπωσης, ναυτίας
  • Προβλήματα μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης
  • Δυσκολία στην διαχείριση οποιασδήποτε πρόκλησης μέσα στην ημέρα και στην λήψη αποφάσεων
  • Αίσθημα απελπισίας σε σημείο που υπάρχει δυσκολία να βρεθεί κίνητρο ώστε να συνεχιστούν οι θεραπείες
  • Συνεχείς σκέψεις (εμμονικές) για τον καρκίνο ή/και τον θάνατο
  • Δυσκολία στον ύπνο (λιγότερο από 4 ώρες)
  • Προβλήματα στο φαγητό (αισθητή μείωση της όρεξης ή έλλειψη όρεξης για μια περίοδο εβδομάδων)
  • Οικογενειακές συγκρούσεις και θέματα που φαίνονται αδύνατο να επιλυθούν

 

Δίνουμε αξία στην κάθε μέρα που κυλά, δίχως να αναβάλλουμε οτιδήποτε μπορεί να μας οδηγήσει στην ευτυχία μας σήμερα ή στο μέλλον. Το να απευθυνθούμε σε ειδικούς ψυχικής υγείας  παράλληλα με τους επιβλέποντες ιατρούς όταν βιώνουμε μια τόσο σημαντική πρόκληση στην ζωή μας είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπεται.

 Η ζωή των ανθρώπων είναι μια «ημιτονοειδής καμπύλη στον άξονα του Χ» με αρνητικά και θετικά γεγονότα. Αυτά τα γεγονότα δημιουργούν την πραγματικότητά μας και την μοναδική ιστορία που γράφεται για τον κάθε άνθρωπο.

 Προτού μπούμε στην διαδικασία να θεωρήσουμε ότι η ζωή μας είναι δύσκολη και έχει πολλές δοκιμασίες, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως πρέπει να νιώθουμε τυχεροί εάν καταφέρουμε να μεγαλώσουμε και να αποκτήσουμε μοναδικές αναμνήσεις με τους ανθρώπους που αγαπάμε καθώς είναι ένα προνόμιο που πολλοί συνάνθρωποί μας δεν το είχαν.

 

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Γνώμη της Πάτρας την Πέμπτη 27/10/22 , σελ 21

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης