Η απώλεια είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι ένας από τους πιο δύσκολους τύπους απώλειας για να αντιμετωπίσουμε.
Η θλίψη και το πένθος που έρχονται με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι συντριπτική και μπορεί να μας είναι δύσκολο να βρούμε τρόπους να υποστηρίξουμε κάποιον που βιώνει αυτή την εμπειρία.
Ωστόσο, υπάρχουν τακτικές ώστε να βοηθήσουμε κάποιον που αντιμετωπίζει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως μια θετική προσέγγιση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Το πρώτο βήμα ώστε να βοηθήσουμε κάποιον που αντιμετωπίζει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι απλώς να είμαστε δίπλα. Ενημερώνουμε το άτομο που πενθεί ότι νοιαζόμαστε και ότι είμαστε διαθέσιμοι να μιλήσουμε ή να κάνουμε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Η θλίψη και το πένθος οδηγεί κάποιον στην απομόνωση, οπότε το να είστε απλά παρόντες και να δείχνετε ότι νοιάζεστε μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια.
Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η παροχή υποστήριξης με πράξεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βοήθεια σε εργασίες του σπιτιού όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα ή η βοήθεια για πληρωμές. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει προσφορά φροντίδας παιδιών ή κατοικίδιων ζώων. Η βοήθεια αυτών των αναγκών μπορεί να βοηθήσει στην αποφόρτωση μέρους του βάρους του ατόμου που πενθεί και μπορεί επίσης να το βοηθήσει να αισθάνεται λιγότερο μόνο.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πένθος είναι μια διαδικασία και ο καθένας θα θρηνήσει με τον δικό του τρόπο και με τον δικό του χρόνο. Δεν πρέπει να πιέζουμε κάποιον που πενθεί ώστε να «προχωρήσει» ή να «το ξεπεράσει». Επιτρέπουμε στο άτομο αυτό να να θρηνήσει με τον δικό του τρόπο και να κατανοήσει το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να θεραπευτεί από ό,τι για κάποιον άλλον.
Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσουμε κάποιον που αντιμετωπίζει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι να τον ενθαρρύνετε να ασχοληθεί με τη φροντίδα του εαυτού του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως η καλή διατροφή, ο αρκετός ύπνος και η άσκηση. Η φροντίδα της σωματικής τους υγείας μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα συναισθηματικά και μπορεί επίσης να τους δώσει μια αίσθηση ελέγχου σε μια περίοδο που πολλά άλλα μπορεί να αισθάνονται εκτός ελέγχου.
Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να ενθαρρύνουμε το άτομο να αναζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η συζήτηση με έναν επαγγελματία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του και να συμβιβαστεί με την απώλειά του. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να αναπτύξουν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης και να δημιουργήσουν ένα σύστημα υποστήριξης που μπορεί να τους βοηθήσει καθώς συνεχίζουν να θεραπεύονται.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό σας ενώ βοηθάμε τους άλλους. Το πένθος μπορεί να είναι δύσκολο στην αντιμετώπιση, ακόμα κι αν δεν είναι δικό μας. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε πράγματα για να φροντίσουμε τον εαυτό σας όπως να μιλήσουμε σε κάποιον ειδικό ή έναν έμπιστο φίλο ή να βρούμε άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το άγχος. Επίσης, η βοήθεια που παρέχουμε δεν θα πρέπει να είναι τροχοπέδη αρνητικών εξελίξεων στην οικογένειά μας ή στις υποχρεώσεις μας. Θέτουμε όρια στον εαυτό μας και ζητούμε κατανόηση στους οικείους μας και τους συναδέλφους μας για την συγκεκριμένη περίοδο.
Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου είναι μια δύσκολη και οδυνηρή εμπειρία, αλλά με υποστήριξη και κατανόηση, είναι δυνατό για τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το πένθος τους και να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν με την απώλεια.
Με το να είμαστε δίπλα τους, να προσφέρουμε πρακτική υποστήριξη, να κατανοούμε τη διαδικασία του πένθους τους, να ενθαρρύνουμε τη φροντίδα του εαυτού τους και να αναζητούμε βοήθεια από ειδικούς, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να τους υποστηρίξουμε καθώς πλοηγούνται στο δύσκολο ταξίδι του πένθους.
*To άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Γνώμη της Πάτρας, 17/1/2023