Πώς συνεχίζεται η ζωή μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

Πώς συνεχίζεται η ζωή μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

Η απώλεια είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι ένας από τους πιο δύσκολους τύπους απώλειας για να αντιμετωπίσουμε. 

 

Η θλίψη και το πένθος που έρχονται με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι συντριπτική και μπορεί να μας είναι δύσκολο να βρούμε τρόπους να υποστηρίξουμε κάποιον που βιώνει αυτή την εμπειρία. 

 

Ωστόσο, υπάρχουν τακτικές ώστε να βοηθήσουμε κάποιον που αντιμετωπίζει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως μια θετική προσέγγιση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

 

 Το πρώτο βήμα ώστε να βοηθήσουμε κάποιον που αντιμετωπίζει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι απλώς να είμαστε δίπλα.  Ενημερώνουμε το άτομο που πενθεί ότι νοιαζόμαστε και ότι είμαστε διαθέσιμοι να μιλήσουμε ή να κάνουμε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται.  Η θλίψη και το πένθος οδηγεί κάποιον στην απομόνωση, οπότε το να είστε απλά παρόντες και να δείχνετε ότι νοιάζεστε μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια.

 

 Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η παροχή υποστήριξης με πράξεις.  Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βοήθεια σε εργασίες του σπιτιού όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα ή η βοήθεια για πληρωμές.  Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει προσφορά φροντίδας παιδιών ή κατοικίδιων ζώων.  Η βοήθεια αυτών των  αναγκών μπορεί να βοηθήσει στην αποφόρτωση μέρους του βάρους του ατόμου που πενθεί και μπορεί επίσης να το βοηθήσει να αισθάνεται λιγότερο μόνο.

 

 Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πένθος είναι μια διαδικασία και ο καθένας θα θρηνήσει με τον δικό του τρόπο και με τον δικό του χρόνο.  Δεν πρέπει να πιέζουμε κάποιον που πενθεί ώστε να «προχωρήσει» ή να «το ξεπεράσει». Επιτρέπουμε στο άτομο αυτό να να θρηνήσει με τον δικό του τρόπο και να κατανοήσει το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να θεραπευτεί από ό,τι για κάποιον άλλον.

 

 Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσουμε κάποιον που αντιμετωπίζει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι να τον ενθαρρύνετε να ασχοληθεί με τη φροντίδα του εαυτού του.  Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως η καλή διατροφή, ο αρκετός ύπνος και η άσκηση.  Η φροντίδα της σωματικής τους υγείας μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα συναισθηματικά και μπορεί επίσης να τους δώσει μια αίσθηση ελέγχου σε μια περίοδο που πολλά άλλα μπορεί να αισθάνονται εκτός ελέγχου.

 

 Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να ενθαρρύνουμε το άτομο να αναζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.  Η συζήτηση με έναν επαγγελματία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του και να συμβιβαστεί με την απώλειά του.  Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να αναπτύξουν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης και να δημιουργήσουν ένα σύστημα υποστήριξης που μπορεί να τους βοηθήσει καθώς συνεχίζουν να θεραπεύονται.

 

 Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό σας ενώ βοηθάμε τους άλλους.  Το πένθος μπορεί να είναι δύσκολο στην αντιμετώπιση, ακόμα κι αν δεν είναι δικό μας.  Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε πράγματα για να φροντίσουμε τον εαυτό σας όπως να μιλήσουμε σε κάποιον ειδικό ή έναν έμπιστο φίλο ή να βρούμε άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το άγχος. Επίσης, η βοήθεια που παρέχουμε δεν θα πρέπει να είναι τροχοπέδη αρνητικών εξελίξεων στην οικογένειά μας ή στις υποχρεώσεις μας. Θέτουμε όρια στον εαυτό μας και ζητούμε κατανόηση στους οικείους μας και τους συναδέλφους μας για την συγκεκριμένη περίοδο.

 

 Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου είναι μια δύσκολη και οδυνηρή εμπειρία, αλλά με υποστήριξη και κατανόηση, είναι δυνατό για τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το πένθος τους και να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν με την απώλεια. 

 

Με το να είμαστε δίπλα τους, να προσφέρουμε πρακτική υποστήριξη, να κατανοούμε τη διαδικασία του πένθους τους, να ενθαρρύνουμε τη φροντίδα του εαυτού τους και να αναζητούμε βοήθεια από ειδικούς, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να τους υποστηρίξουμε καθώς πλοηγούνται στο δύσκολο ταξίδι του πένθους.

 

*To άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Γνώμη της Πάτρας, 17/1/2023

 

τι δεν πρεπει να κανω οταν εχω πενθος διαχειριση πενθους συζυγου διαχείριση πένθους μητερας
Ψυχολογοσ για διαχειριση πενθουσ διαχειριση πενθους πατερα πως συνεχιζεται η ζωη μετα την απωλεια
τα 7 σταδια του πενθους πενθος γονεα ποσο κραταει

 

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Ως Ψυχολόγος διατηρεί το γραφείο του στην Πάτρα από το 2014 και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος Πολιτικής Ψυχολογίας του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων. Έχει διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Συνέντευξη : Ionian Channel, ανήλικοι και η χρήση αλκοόλ.

Είχα την τιμή να προσκληθώ στην εκπομπή εκτός πλάνου με τον @tasostheodosis στο και την @natasa_patrinou στο @ionianchannel , όπου συζητήσαμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αφορά τους ανήλικους και τη χρήση αλκοόλ. Αναλύσαμε τους κοινωνικούς παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε αυτή την επιλογή,...

Διαβάστε επίσης

Βία Μεταξύ Ανηλίκων

Το περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων στην Πάτρα, όπου ένας 12χρονος γρονθοκόπησε έναν 14χρονο συμμαθητή του, είναι ανησυχητικό, όχι μόνο για την επιθετικότητα που εκδηλώθηκε, αλλά και για το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο σημειώθηκε. Οι βίαιες συμπεριφορές στους ανηλίκους...

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη στο Ionian TV : Συμβουλές για μια Ομαλή Σχολική Έναρξη, Για Γονείς και Παιδιά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια σημαντική στιγμή γεμάτη συναισθήματα, προσδοκίες και αλλαγές. Μπορεί να φέρει χαρά, αλλά και άγχος, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Για να κάνετε αυτή τη μετάβαση όσο το δυνατόν...

Διαβάστε επίσης