Η σημασία της ψυχικής υγείας των φροντιστών στα άτομα που είναι εθισμένα στα ναρκωτικά

Η σημασία της ψυχικής υγείας των φροντιστών στα άτομα που είναι εθισμένα στα ναρκωτικά

Η Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης κατά των Ναρκωτικών ενθαρρύνει τον ανοιχτό διάλογο, τονίζοντας τη σημασία της κατανόησης και της ενσυναίσθησης προς τα άτομα που αγωνίζονται με τον εθισμό τους στα ναρκωτικά.

Αναδεικνύοντας τις πολύπλευρες πτυχές των προκλήσεων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, αυτή η ημέρα προσπαθεί να εμπνεύσει θετικές αλλαγές και να προωθήσει έναν πιο υγιή κόσμο χωρίς ναρκωτικά και εθισμούς.

 Πιο συγκεκριμένα,  είναι ευρέως γνωστό ότι  εθισμός στα ναρκωτικά είναι μια παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τόσο των εξαρτημένων ατόμων όσο και των αγαπημένων τους προσώπων.

 

 Ο εθισμός στα ναρκωτικά έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των χρηστών. Οι τοξικομανείς αντιμετωπίζουν συχνά συναισθηματικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος και διάχυτα συναισθήματα αγωνίας. Η εξάρτηση από ουσίες συχνά οδηγεί σε σοβαρές αλλαγές στη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και την αντίληψη, με αποτέλεσμα ψυχιατρικές διαταραχές όπως η επαγόμενη από ουσίες ψύχωση.

 

Επιπλέον, ο εθισμός μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας ή να προκαλέσει την εμφάνιση νέων. Επίσης παρατηρείται δυσκολία  στον έλεγχο των παρορμήσεων, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της καθημερινότητας, την λήψη αποφάσεων και την μειωμένη κριτική σκέψη λόγω των επιδράσεων των ναρκωτικών στη χημεία του εγκεφάλου τους.

 

Η σημασία των φροντιστών στα άτομα που είναι εθισμένα στα ναρκωτικά:

Για τα άτομα που μάχονται τον εθισμό στα ναρκωτικά, η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού δικτύου φροντιστών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάρρωση και τη συνολική ψυχική τους ευεξία.

Οι φροντιστές και τα οικεία πρόσωπα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή συναισθηματικής υποστήριξης, ενθάρρυνσης και καθοδήγησης στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι φροντιστές συχνά βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της απογοήτευσης, της ενοχής, του άγχους και της αδυναμίας κατά την διάρκεια της υποστήριξης του αγαπημένου τους προσώπου.

Συμβουλές για φροντιστές:

 

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: Μάθετε για τον εθισμό, τις αιτίες του και τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας. Η κατανόηση της φύσης του εθισμού στα ναρκωτικά θα σας βοηθήσει να παρέχετε καλύτερη υποστήριξη στο αγαπημένο σας πρόσωπο.

 

Ενθαρρύνετε τον διάλογο: Ενθαρρύνετε την ανοιχτή και μη επικριτική επικοινωνία με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο όπου θα νιώθουν άνετα να συζητούν την προσπάθειά τους  και τις ανησυχίες τους. Η ενεργητική ακρόαση και η ενσυναίσθηση είναι άξονες που πρέπει να κινείστε.

 

Θέστε όρια: Θέστε σαφή όρια και αναφέρετε συνέπειες για επιβλαβείς συμπεριφορές, εκφράζοντας ταυτόχρονα αγάπη και υποστήριξη. Τα όρια βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης ενώ ενθαρρύνουν υπεύθυνες επιλογές.

 

Ζητήστε βοήθεια: Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να αναζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό, όπως προγράμματα θεραπείας ή αποκατάστασης. Υποστηρίξτε τους καθ’ όλη τη διάρκεια του θεραπευτικού τους ταξιδιού, παρακολουθώντας συνεδρίες θεραπείας ή ομαδικές συναντήσεις μαζί, εάν χρειάζεται.

 

Εξασκήστε την αυτοφροντίδα: Ως φροντιστής, είναι ζωτικής σημασίας να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία. Κάντε διαλείμματα, συμμετάσχετε σε δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά, αναζητήστε υποστήριξη από φίλους ή ομάδες υποστήριξης και σκεφτείτε τη θεραπεία για τον εαυτό σας εάν χρειάζεται. Η φροντίδα της δικής σας ψυχικής υγείας σας επιτρέπει να υποστηρίζετε καλύτερα το αγαπημένο σας πρόσωπο.

 

 Ο εθισμός στα ναρκωτικά έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία τόσο των εξαρτημένων ατόμων όσο και των φροντιστών τους.

Κατανοώντας τον εθισμό, ενθαρρύνοντας τον ανοικτό διάλογο, θέτοντας όρια, αναζητώντας βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας οι φροντιστές μπορούν να παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη στα αγαπημένα τους πρόσωπα στο ταξίδι τους προς την αποκατάσταση.

Δεν υπάρχει στίγμα και μην σας απασχολεί η άποψη του κόσμου. Ποιος άνθρωπος, άλλωστε, κατακρίνει τους συνανθρώπους του όταν βιώνουν μια δύσκολη περίοδο;

Θυμηθείτε, η αποκατάσταση είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, κατανόηση και συνεχή υποστήριξη.

Κάθε άνθρωπος έχει αξία, όλοι αξίζουμε το ίδιο.

Κάθε άνθρωπος κάνει λάθη, όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή.

 

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Γνώμη της Πάτρας την Κυριακή 25/6/2023

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Οι συναισθηματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις στις φυσικές καταστροφές.

Tα φυσικά τοπία της Ελλάδας είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο αλλά οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων ημερών είναι κάτι που επίσης αναφέρθηκε παγκοσμίως. Πέρα από την άμεση σωματική βλάβη που μπορεί να υπάρξει από τις φυσικές καταστροφές, οι...

Διαβάστε επίσης

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης