Η αρνητική επίδραση των Social Media στους νέους(έρευνα)

Η αρνητική επίδραση των Social Media στους νέους(έρευνα)

Ζούμε σε μια εποχή που το facebook, instagram και άλλα social media αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους. Αρκετοί από αυτούς αφιερώνουν αρκετές ώρες στο να δουν την τάση της μόδας ή να βρουν κάποιο άτομο που θα θέλουν να του/της μοιάσουν (role models).

Οι νεαρές γυναίκες , ακόμα και στην ηλικία της εφηβείας, που ασχολούνται ενεργά με τα κοινωνικά δίκτυα  μπορεί να έχουν ένα αρνητικό αντίκτυπο . Συγκεκριμένα , όσες ασχολούνται με τις εικόνες των φίλων που πιστεύουν ότι είναι πιο ελκυστικές από τους εαυτούς τους αναφέρουν ότι αισθάνονται χειρότερα για τη δική τους εμφάνιση αργότερα, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου York.

Δεν είναι μυστικό ότι τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να θολώσουν τις γραμμές για το τι είναι πραγματικό και τι φαντασία, αλλά νέα έρευνα αυτή δείχνει πώς οι νέες γυναίκες αλληλεπιδρούν με τις εικόνες στο διαδίκτυο και ότι μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνονται για το σώμα τους.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 18 έως 27 ετών που τους άρεσαν ή σχολίαζαν φωτογραφίες ατόμων που θεωρούσαν πιο ελκυστικές από τις ίδιες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτές οι νεαρές ενήλικες γυναίκες αισθάνθηκαν πιο δυσαρεστημένοι από το σώμα τους

Ένιωσαν χειρότερα την εμφάνισή τους αφού είδαν τις σελίδες κοινωνικών μέσων κάποιας που θεωρούσαν ότι ήταν πιο ελκυστικές από αυτές. Ακόμα κι αν αισθανόταν άσχημα για τον εαυτό τους πριν έρθουν στη έρευνα, κατά μέσο όρο, εξακολουθούσαν να αισθάνονται χειρότερα μετά την ολοκλήρωσή της.

Η έρευνα περιελάμβανε 118  προπτυχιακούς φοιτητές .  Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε μια φόρμα συγκατάθεσης και ένα ερωτηματολόγιο, όπου έπρεπε να αναφέρουν με συγκεκριμένη κλίμακα πόσο ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι ήταν με την εμφάνιση ή την εικόνα του σώματος τους.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια τυχαία ανατέθηκαν σε μία από τις δύο πειραματικές συνθήκες. Μία ομάδα συμμετεχόντων κλήθηκε να συνδεθεί στο Facebook και το Instagram για μια περίοδο πέντε ή περισσότερων λεπτών και να βρει μια κοπέλα που ήταν της ίδιας ηλικίας με αυτές και που ένιωσαν ότι ήταν πιο ελκυστική από τον εαυτό τους.

Μετά την εξέταση των φωτογραφιών, κάθε συμμετέχουσα κλήθηκε να αφήσει ένα σχόλιο της επιλογής της. Στην ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν το ίδιο , μόνο που αυτή τη φορά να σχολιάσουν επίσης εάν κάποιο μέλος της οικογένειας που δεν πίστευε ότι ήταν όμορφη. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι απόψεις των συμμετεχόντων για τη δική τους εμφάνιση δεν επηρεάστηκαν όταν αλληλεπιδρούν με τα μέλη της οικογένειάς τους.

Στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 20 η εμφάνιση είναι πολύ σημαντική γι αυτές. Μιας και οι γυναίκες ενδιαφέρονται πολύ για το πώς τις θεωρούν οι άλλοι. Είναι επίσης πιθανότερο να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα για να πάρουν τις απαντήσεις αυτές.

Πρέπει πραγματικά να εκπαιδεύσουμε τους νέους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να τους κάνουν να αισθάνονται για τον εαυτό τους και πως αυτό θα μπορούσε ακόμη και να συνδεθεί με την αυστηρή δίαιτα, τις διατροφικές διαταραχές ή την υπερβολική άσκηση. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να επηρεαστούν  από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Το να λέμε όμως ότι φταίνε 100% τα κοινωνικά δίκτυα ή τα πρότυπα στην τηλεόραση για τις τάσεις που έχουν οι νέοι είναι νομίζω λίγο ακραίο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι καθημερινά βλέπουν διάφορα πρότυπα ανθρώπων , αλλά η οικογένεια οφείλει να τα καθοδηγήσει για το ποια είναι θετικά πρότυπα. Σαφώς και θα το επηρεάσει και θα θέλει να μιμηθεί ! Ο ενήλικας οφείλει ώστε να το καθοδηγήσει και να του μάθει τι είναι τα όρια.

Με το ίδιο σκεπτικό, εάν βάλουμε ένα παιδί να βλέπει τον Messi στην τηλεόραση, θα γίνει άριστος ποδοσφαιριστής. Ή  εάν δει μια ταινία Καράτε, θα γίνει άριστο στις πολεμικές τέχνες.

 Όμως…. αν κάνουμε έναν συσχετισμό με τους Έλληνες φίλαθλους κάθε αθλήματος… όλοι είναι εμπειρογνώμονες για το κάθε άθλημα. Οι “προπονητές της εξέδρας” που σε κάθε αγώνα ξέρουν τι σωστό έπρεπε να γίνει…. και δεν το έκαναν οι επαγγελματίες προπονητές/αθλητές υψηλού επιπέδου…

Προτού κατηγορήσουμε τους νέους ότι δεν έχουν σωστή κριτική ικανότητα βλέποντας κάτι στα κοινωνικά δίκτυα, θα καλό θα ήταν να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

Keep Smiling 😀

Πηγή : Jacqueline V. Hogue and Jennifer S. Mills ;The effects of active social media engagement with peers on body image in young women” ; 12 Νοεμβρίου 2018

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης