Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς όσφρηση;

Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς όσφρηση;

Πόσες φορές μια μυρωδιά μας ανασύρει αναμνήσεις παλιές … πόσες φορές μια μυρωδιά μας θυμίζει πρόσωπα ή στιγμές μοναδικές στην ζωή μας… Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ πως θα ήταν η ζωή μας εάν δεν είχαμε όσφρηση;

Μια πρόσφατη έρευνα προσεγγίζει το θέμα αυτό και αποκαλύπτει το τεράστιο φάσμα των συναισθηματικών επιπτώσεων που προκαλούνται από την απώλεια της οσμής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι διαταράσσονται σχεδόν όλες οι πτυχές της ζωής μας, από τις καθημερινές ανησυχίες για την προσωπική υγιεινή έως την απώλεια της σεξουαλικής οικειότητας και την κατάρρευση των προσωπικών σχέσεων.

Οι διαταραχές της όσφρησης επηρεάζουν περίπου το 5% του πληθυσμού και προκαλούν την απώλεια της αίσθησης της οσμής ή την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις οσμές. Μερικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις μυρωδιές που δεν υπάρχουν καθόλου.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που κάποιος μπορεί να έχει μειωμένη όσφρηση. Για παράδειγμα μπορεί να οφείλεται σε μολύνσεις , σε τραυματισμούς, σε νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer και σε κάποιες περιπτώσεις ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Σε προηγούμενες έρευνες έχει υπάρχουν ευρήματα ότι οι άνθρωποι που έχουν χάσει την αίσθηση της οσμής τους επίσης αναφέρουν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, απομόνωσης και δυσκολιών στις ανθρώπινες σχέσεις.

Στην έρευνα αυτή φαίνεται ότι οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν ευρείες βλάβες στην ποιότητα ζωής τους. Αυτές σε αρκετές περιπτώσεις περιλαμβάνουν αρνητικό συναισθηματικό αντίκτυπο, αίσθημα απομόνωσης, μειωμένες σχέσεις με τους συνανθρώπους και επιπτώσεις στη σωματική υγεία . Για παράδειγμα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ήταν η αντίληψη σχετικά με τον κίνδυνο. Κάποιος με μειωμένη όσφρηση δεν μπορεί να μυρίσει τα τρόφιμα που είχαν λήξει ή να μην μπορεί να μυρίσει το αέριο ή τον καπνό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά ατυχήματα για μερικούς.

Ένας μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων είχαν χάσει την όρεξή τους και παράλληλα βάρος.

Η αδυναμία σύνδεσης των μυρωδιών με τις ευχάριστες αναμνήσεις ήταν επίσης ένα πρόβλημα μιας και πολλές φορές συνδυάζεται μια ανάμνηση με την αίσθηση της όσφρησης.

Όλα αυτά τα προβλήματα οδήγησαν σε ποικίλη σειρά αρνητικών συναισθημάτων, όπως ο θυμός, το άγχος, η απογοήτευση, η κατάθλιψη, η απομόνωση, η απώλεια εμπιστοσύνης, η λύπη και η θλίψη. Το σημαντικό στοιχείο σε αυτά είναι ότι τα προβλήματα είχαν επιδεινωθεί από την έλλειψη κατανόησης της διαταραχής από τους άλλους.

Παρατηρούμε ,λοιπόν, ότι η “ανοσμία” είναι μια απλή οργανική δυσλειτουργία που όσοι γνωρίζουμε έναν άνθρωπο δύσκολα θα καταλάβουμε εάν υπάρχει στην ζωή του.

Είναι κάτι που επισημαίνουμε αρκετές φορές… προτού μπούμε στην διαδικασία κάποιον να τον πούμε “παθητικό”, “αδιάφορο” ή “περίεργο”, καλό θα ήταν να μάθουμε πράγματα για τη ζωή του.

Το κυριότερο; Πως αντιλαμβάνεται την ζωή. Ίσως είναι μια οπτική γωνία που θα εξελίξει την αντίληψή μας για αρκετά πράγματα. Το μόνο που δεν πρέπει να επιλέγουμε είναι την σιωπή.

Η σιωπή δημιουργεί παρεξηγήσεις.

Να έχετε μια όμορφη ημέρα & Keep Smiling 😀

Πηγή έρευνας : Sally E. Erskine et al. ; An unmet need: Patients with smell and taste disorders ; Clinical Otoryngology ; 10 Δεκεμβρίου 2019

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης