Υπερπροστατευτικοί γονείς : Το αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά

Υπερπροστατευτικοί γονείς : Το αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά

Τα παιδιά των υπερπροστατευτικών γονέων δεν έχουν δεξιότητες λήψης αποφάσεων και δεν μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα δίχως αυτούς.

Ας αναφερθούμε σε κάποια αρνητικά της υπερπροστατευτικής ανατροφής των παιδιών:
Έλλειψη γνωστικών δεξιοτήτων και αποφυγή κινδύνου
Η υπερβολική φροντίδα των παιδιών σας και η προστασία τους από αναποδιές μπορεί να είναι επιβλαβής. Τους στερείτε τη δυνατότητα να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, να κάνουν λάθη, να αποτυγχάνουν και να πάρουν πολύτιμα μαθήματα. Δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες αργότερα στη ζωή τους. Επιπλέον, το παιδί δεν θα μάθει να ρισκάρει ή να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις. Αντίθετα, διδάξτε τους να σκέφτονται μόνα τους και βοηθήστε τα να αναπτύξουν την κριτική σκέψη τους.
 Προβλήματα ψυχικής υγείας
Όταν τα παιδιά σας ενηλικιωθούν, μπορεί να αναπτύξουν κοινωνικό άγχος, υψηλά επίπεδα στρες, κατάθλιψη και αδυναμία επίλυσης προβλημάτων. Θα αισθάνονται ανίσχυροι και θα γίνουν υπερβολικά ευαίσθητοι και θα νιώθουν ανεπαρκείς. Το παιδί δεν θα μάθει πώς να ξεπερνά το φόβο και να βγαίνει έξω από τη ζώνη ασφαλείας του. Η ανησυχία, ο φόβος και το άγχος θα είναι οι αντιδράσεις τους σε κάθε ερέθισμα. Διδάξτε τους πώς να εκφράζονται δίχως να φοβούνται να εκφράσουν αυτό που νιώθουν.
 Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Όταν οι γονείς ασκούν υπερβολικό έλεγχο στα παιδιά τους, τα παιδιά δεν μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Η αυτοεκτίμησή τους σταδιακά θα επιδεινωθεί. Θα είναι δύσκολο να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους αργότερα. Τα παιδιά ασυνείδητα θα πιστέψουν ότι είναι ανίκανα και θα αισθάνονται ότι δεν έχουν κίνητρο για να πετύχουν δύσκολους στόχους. Είναι κάτι που θα δώσει τροφή στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την αυτοαμφισβήτηση. Θα αποφύγουν ευκαιρίες και δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις. Φροντίστε να διδάξετε τα παιδιά σας σχετικά με την αποδοχή σε τακτική βάση. Η αποδοχή του εαυτού μας δίνει τη δυνατότητα να μη φοβόμαστε να γνωρίσουμε με άλλους ανθρώπους και να αναπτύξουμε κοινωνικές δεξιότητες.
Έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων
Οι υπερπροστατευτικοί γονείς θα μεταφέρουν το μήνυμα ότι ο κόσμος είναι επικίνδυνος. Τα παιδιά που μεγαλώνουν τέτοιοι γονείς θα μεγαλώσουν ως αντικοινωνικά και δεν θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλους εύκολα. Το παιδί σας θα αρχίσει να αισθάνεται ανασφάλεια και μπορεί να φοβάται την εγκατάλειψη. Θα είναι δύσκολο για αυτούς να διατηρήσουν φιλίες και σχέσεις. Τέτοια παιδιά θα λαχταρούν την προσοχή, την επικύρωση και την έγκριση από τους άλλους. Μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία του παιδιού σας και να το κάνει να εξαρτάται συναισθηματικά από εσάς για ευτυχία.
Αλαζονεία
Η συχνή επίπληξη ενός γονέα ή η χρήση σωματικής τιμωρίας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά του παιδιού. Μεταφέρετε έμμεσα αρνητική ενέργεια στα παιδιά. Οι πάρα πολλοί περιορισμοί και η έλλειψη αυτονομίας θα αναγκάσουν τα παιδιά να αντιδράσουν επιθετικά. Μπορεί να παρερμηνεύσουν τις προθέσεις σας και να προσπαθήσουν να κρατήσουν μια απόσταση ασφαλείας από εσάς. Θα είναι επίσης πιο εχθρικά με τα άλλα παιδιά. Ως γονείς, πρέπει να ενσταλάξουμε στα παιδιά μας την ενσυναίσθηση, την καλοσύνη και τη συμπόνια.
Η ανατροφή των παιδιών μέσω υπερβολικού ελέγχου, επίβλεψης και παρέμβασης είναι ένας λανθασμένος τρόπος να μεγαλώσετε τα παιδιά σας. Τέτοιες αρνητικές συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες και θα προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό στο παρόν και στο μέλλον του παιδιού σας.
Κατανοώ ότι αυτό μπορεί να γίνεται λόγω του ότι νοιάζεστε και αγαπάτε το παιδί σας, όμως όταν φυλακίζεις κάποιον σε συγκεκριμένα όρια και δεν τον αφήνεις να πετάξει σίγουρα δεν είναι ένας τρόπος να εκδηλώσεις την αγάπη σου.
υπερπροστατευτικοι γονεις σε ενηλικα παιδια Υπερπροστατευτικοτητα Υπερπροστατευτική μητέρα Υπερπροστατευμενα παιδια υπερπροστατευτικοί γονείς εκθεση Οταν οι γονεισ γινονται βαροσ

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Η επίδραση της ψυχικής υγείας στην εκλογική συμπεριφορά στις ελληνικές εκλογές

Οι εκλογές χρησιμεύουν ως θεμελιώδης μηχανισμός για τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο της Ελλάδας, η εκλογική διαδικασία έχει μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου της χώρας. Αυτό το άρθρο στοχεύει να διερευνήσει την αλληλεπίδραση...

Διαβάστε επίσης

Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού: Κατανόηση των κινδύνων και προληπτικά μέτρα

Το φαινόμενο γνωστό ως «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού» (FBS) αναφέρεται στο τραγικό και αποτρέψιμο περιστατικό βρεφών και μικρών παιδιών που αφήνονται κατά λάθος στα οχήματα από τους φροντιστές τους. Οι συνέπειες του FBS μπορεί να είναι θανατηφόρες, καθώς οι υψηλές...

Διαβάστε επίσης

Τι σχέση έχει η κλιματική αλλαγή με την ψυχική υγεία;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται αρκετά μεγάλη αναφορά στην κλιματική αλλαγή και στην ραγδαία μεταβολή των καιρικών φαινομένων σε συνάρτηση το πώς βιώναμε κάθε εποχή του έτους. Είναι κάτι που έχει επισημανθεί από όλη την επιστημονική κοινότητα με σκοπό...

Διαβάστε επίσης