Αγοραφοβία: Έχει επιδεινώσει ο COVID19 αυτή τη διαταραχή άγχους;

Αγοραφοβία: Έχει επιδεινώσει ο COVID19 αυτή τη διαταραχή άγχους;

 Τα τελευταία 2 χρόνια είναι αρκετά δύσκολα για όλους μας, ή μάλλον καλύτερα , αρκετά διαφορετικά και απρόσμενα. Πρόκειται για αχαρτογράφητα νερά που το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η αβεβαιότητα, το άγχος και ο φόβος για τον Covid19 και τις επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

 Έχουμε  διαβάσει αρκετές έρευνες που αναφέρονται στην εξίσωση covid19 – lockdown – ψυχική υγεία . Όμως, μιας και παρατηρούμε ότι σιγά σιγά υπάρχει άρση των μέτρων , θα ήθελα να αναφερθούμε και σε κάποιο σημαντικό σύμπτωμα που ίσως παρατηρηθεί σε εμάς ή στους οικείους μας. 

  Αλήθεια, έχετε νιώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα άβολα όταν υπάρχει συνωστισμός σε έναν χώρο ή όταν περπατάτε στον πεζόδρομο και υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι;

Τι είναι η αγοραφοβία;

  Κάποιος που έχει αγοραφοβία μπορεί να αποφύγει μέρη όπου μπορεί να νιώσει ότι παγιδεύεται  ,όπως μια συνάντηση σε κάποιο γραφείο ή σε κάποια κοινωνική εκδήλωση.  Μπορεί επίσης να αποφύγει καταστάσεις ή μέρη που αισθάνονται ότι είναι ανεξέλεγκτα, όπως ένα ταξίδι με άλλα άτομα όπου δεν ελέγχουν το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα, ή έναν ανοιχτό, δημόσιο χώρο όπως ένα πάρκο. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που έχουν αγοραφοβία αισθάνονται άβολα συχνά να φύγουν από το σπίτι τους και την ζώνη ασφαλείας που έχουν δημιουργήσει.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της αγοραφοβίας;

 Μια κατάσταση που αισθάνεται κάποιος φόβο – ή ακόμη και η σκέψη μιας τέτοιας κατάστασης – πυροδοτεί κρίσεις πανικού ή κρίσεις άγχους, συχνά όταν ένα άτομο βρίσκεται έξω από το σπίτι του. Η κρίση πανικού είναι μια έντονη κρίση άγχους που βιώνεται σωματικά μέσα από ταχυκαρδία, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, εφίδρωση και ζάλη. Η ανησυχία για μια μελλοντική κρίση πανικού, ειδικά μπροστά σε άλλους ανθρώπους, κάνει την αγοραφοβία ακόμη χειρότερη.

Πώς συνδέεται με την πανδημία όμως ;

 Η αγοραφοβία είναι μια διαταραχή άγχους που κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται και να αποφεύγουν καταστάσεις όπου αισθάνονται αμήχανα, ανήμποροι ή απειλούνται. Ο φόβος τους για μια κατάσταση είναι δυσανάλογος με το πραγματικό επίπεδο κινδύνου. Ωστόσο, ο φόβος στους δημόσιους χώρους καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται είναι μια φυσιολογική απάντηση σε ένα τέτοιο απειλητικό γεγονός.

 

 Σύμφωνα με την έκθεση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης (APA), οι Αμερικανοί βιώνουν μια εθνική κρίση ψυχικής υγείας που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για τα επόμενα χρόνια.

 Αναφέρεται ότι υπάρχει μια ανοδική πορεία σε θέματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και την έντονη ανησυχία  από την αρχή της πανδημίας.

 Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς αυτό σχετίζεται με την αγοραφοβία. Επειδή οι πολυσύχναστοι χώροι είναι δυνητικά επικίνδυνοι αυτή τη στιγμή, η αποφυγή τους είναι μια φυσική απάντηση και όχι ένδειξη διαταραχής. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποιος φόβος για τους δημόσιους χώρους τώρα, γιατί η απειλή κινδύνου είναι πραγματική σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Πότε όμως αυτό ξεπερνά το φυσιολογικό;

 

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε αγοραφοβία ή άλλη διαταραχή άγχους, κάντε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις:

  • Νιώθω φόβο, όμως συσχετίζεται με μια πιθανή απειλή κινδύνου;
  • Ανησυχούν οι οικείοι μου για το επίπεδο της ανησυχίας μου και  της αποφυγής μου;
  • Ακολουθώ τις οδηγίες των ειδικών για να αποφύγω τη μετάδοση ή τη διάδοση του COVID, διατηρώντας αποστάσεις με άτομα εκτός του σπιτιού μου, φορώντας χρήση μάσκας και το πλένοντας τακτικά τα χέρια μου και παραμένω κοινωνικός ή αποφεύγω  όσο γίνεται τους ανθρώπους και τις καταστάσεις ώστε να κλειστώ στο σπίτι μου;

 

Πώς αντιμετωπίζεται συνήθως η αγοραφοβία;

Η αγοραφοβία αντιμετωπίζεται συχνά μέσω ψυχοθεραπείας , οποία βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις συνδέσεις μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και ενεργειών. Τυπικά, ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει :

  • να κατανοήσετε τους παράγοντες που προκαλούν έντονο άγχος και αγοραφοβία
  • να κατανοήστε τις εσωτερικές σας σκέψεις για την κατάσταση που δημιουργεί τον φόβο
  • να χτίστε δεξιότητες ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος
  • να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αργά και με ασφάλεια την κατάσταση που σας δημιουργεί έντονο άγχος και  την επακόλουθη αποφυγή καταστάσεων ή τοποθεσιών.
     

 Η αγοραφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή που μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ποιότητα ζωής μας, επειδή όσοι την αντιμετωπίζουν αποφεύγουν πολλά γεγονότα και κοινωνικές καταστάσεις.

 Σίγουρα ο συσχετισμός αγοραφοβίας και COVID  είναι μια θεματολογία που θα πρέπει να μελετηθεί στην χώρα μας και να προλάβουμε μελλοντικές καταστάσεις.

 Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι στην ψυχική υγεία δεν χωράνε ταμπού. Μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας  σας και βελτιώστε το παρόν και το μέλλον σας.

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Έχει περισσότερες από 500 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Τέμπη: Τα τραύματα που αφήνουν τέτοιες τραγωδίες

Το συμβάν με την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη είναι από τα γεγονότα που έχουν συγκλονίσει όλους τους συμπολίτες μας ακόμα και αν δεν είμασταν παρόντες ή δεν είχαμε κάποιο οικείο μας πρόσωπο εμπλεκόμενο. Ένα τέτοιο συμβάν στην...

Διαβάστε επίσης

Κατανόηση των Τοξικών Ανθρώπων: Η Ψυχολογία Πίσω από τη Συμπεριφορά τους

 Οι τοξικοί άνθρωποι είναι άτομα που εμπλέκονται σε επιβλαβή συμπεριφορά που έχει αρνητικό αντίκτυπο στους άλλους, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής και σωματικής κακοποίησης, της χειραγώγησης και...

Διαβάστε επίσης

Πώς συνεχίζεται η ζωή μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

Η απώλεια είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι ένας από τους πιο δύσκολους τύπους απώλειας για να αντιμετωπίσουμε.  Η θλίψη και το πένθος που έρχονται με την απώλεια...

Διαβάστε επίσης