Φαινόμενο placebo και γρηγορότερη ανάρρωση (νέα έρευνα)

Φαινόμενο placebo και γρηγορότερη ανάρρωση (νέα έρευνα)

 Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται καλύτερα μετά από μια ψεύτικη  φαρμακευτική θεραπεία μόνο και μόνο  επειδή πιστεύουν ότι είναι πραγματικό φάρμακο,  γνωστό ως φαινόμενο εικονικού φαρμάκου ( placebo effect).

Μια ομάδα ερευνητών είναι η πρώτη που απέδειξε ότι το εικονικό φάρμακο μειώνει τους δείκτες του συναισθηματικού κινδύνου για τον εγκέφαλο ακόμα και όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι παίρνουν ένα τέτοιο.

Τώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και αν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η θεραπεία τους δεν είναι «πραγματική» , πιστεύοντας ότι ίσως έχει θετικά αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στις συναισθηματικές πληροφορίες που λαμβάνουν.

 

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην πιο πρόσφατη έκδοση του περιοδικού Nature Communications, δοκίμασαν πόσο αποτελεσματικά τα μη αποδεκτά εικονικά φάρμακα . Για παράδειγμα όταν ένα άτομο γνωρίζει ότι λαμβάνουν εικονικό φάρμακο  .

 

Για να δοκιμαστούν τα μη αποδεκτά εικονικά φάρμακα, οι ερευνητές έδειξαν σε δύο ξεχωριστές ομάδες ανθρώπων μια σειρά συναισθηματικών εικόνων σε δύο διαφορετικά πειράματα. Τα μέλη της ομάδας που δεν έλαβαν εικονικό φάρμακο διάβασαν σχετικά με τα αποτελέσματα του εικονικού φαρμάκου και τους ζητήθηκε να εισπνεύσουν ένα ρινικό σπρέι αλατούχου διαλύματος.

 

Τους είπαν ότι το ρινικό σπρέι ήταν ένα εικονικό φάρμακο που δεν περιείχε δραστικά συστατικά, αλλά θα βοηθούσε στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων τους, αν πίστευαν ότι θα το έκανε. Τα μέλη της ομάδας ελέγχου σύγκρισης εισέπραξαν επίσης το ίδιο σπρέι αλατούχου διαλύματος, αλλά τους είπαν ότι το σπρέι βελτίωσε τη σαφήνεια των φυσιολογικών μετρήσεων που καταγράφουν οι ερευνητές.

 

Το πρώτο πείραμα διαπίστωσε ότι τα μη αποδεκτά εικονικά φάρμακα μείωσαν την αυτοαναφερόμενη συναισθηματική δυσφορία των συμμετεχόντων.

Είναι σημαντικό ότι η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι τα μη αποδεκτά εικονικά φάρμακα μείωσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, γεγονός που αντικατοπτρίζει το πόνο που αισθάνεται κάποιος σε συναισθηματικά γεγονότα και η μείωση της συναισθηματικής εγκεφαλικής δραστηριότητας συνέβη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

 

Συνοψίζοντας, κατανοούμε ότι η ψυχική υγεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην γρηγορότερη ανάρρωση ενός ασθενούς και οφείλουμε να δίνουμε την βαρύτητα που αρμόζει σε κάθε ένα περιστατικό.

 

Πηγή : Guevarra et al.; Placebos without deception reduce self-report and neural measures of emotional distress ; Nature Communications volume 11, Article number: 3785 (2020) ; 29 Ιουλίου 2020

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Ως Ψυχολόγος διατηρεί το γραφείο του στην Πάτρα από το 2014 και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος Πολιτικής Ψυχολογίας του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων. Έχει διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

«Αφού δεν είσαι σκύλος, γιατί επιβραβεύεις τον εαυτό σου με φαγητό;»

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί χρησιμοποιούμε το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης, ανακούφισης ή παρηγοριάς; Είναι αλήθεια πως από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να συνδέουμε τα γεύματα και τις λιχουδιές με την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση. Ωστόσο, αυτή η πρακτική μπορεί να...

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη : Ionian Channel, ανήλικοι και η χρήση αλκοόλ.

Είχα την τιμή να προσκληθώ στην εκπομπή εκτός πλάνου με τον @tasostheodosis στο και την @natasa_patrinou στο @ionianchannel , όπου συζητήσαμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αφορά τους ανήλικους και τη χρήση αλκοόλ. Αναλύσαμε τους κοινωνικούς παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε αυτή την επιλογή,...

Διαβάστε επίσης

Βία Μεταξύ Ανηλίκων

Το περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων στην Πάτρα, όπου ένας 12χρονος γρονθοκόπησε έναν 14χρονο συμμαθητή του, είναι ανησυχητικό, όχι μόνο για την επιθετικότητα που εκδηλώθηκε, αλλά και για το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο σημειώθηκε. Οι βίαιες συμπεριφορές στους ανηλίκους...

Διαβάστε επίσης