Συμβουλές ώστε να μην νιώσετε ψυχολογική εξουθένωση μετά τα Χριστούγεννα.

Συμβουλές ώστε να μην νιώσετε ψυχολογική εξουθένωση μετά τα Χριστούγεννα.

Ο μήνας Δεκέμβριος μια ακόμα φορά σηματοδοτεί τον ερχομό των Χριστουγέννων και του εορταστικού πνεύματος που αναδύεται από τον στολισμένο διάκοσμο σε δρόμους, καταστήματα, ακόμα και στα ίδια μας τα σπίτια. Στους δρόμους της πόλης βλέπουμε στολίδια, λαμπάκια, Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σε κάθε γωνία, αγορά δώρων, φανταχτερά ρούχα και άνθρωποι με καταναλωτική διάθεση και χαμόγελα να περπατούν αμέριμνα.

 Αυτό το χαρούμενο κλίμα της εορταστικής περιόδου αλλάζει ραγδαία από τις πρώτες ημέρες της επιστροφής από τις διακοπές. Πολλοί τείνουν να  μπαίνουν απότομα στην ρουτίνα τους, στα προβλήματα και στους προβληματισμούς  που γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα τα παραμελούσαν. Πιο συγκεκριμένα μετά τα Χριστούγεννα υπάρχουν πιθανότητες να παρατηρηθούν :

 • Έντονο άγχος δίχως κάποιο συγκεκριμένο λόγο
 • Αίσθηση ότι δεν υπάρχει κίνητρο
 • Κακή διάθεση
 • Ευερεθιστότητα
 • Κατατονία ή ακόμα και καταθλιπτικές συμπεριφορές
 • Αυπνία
 • Μεταβολή στην διατροφικές συνήθειες
 • Μπορεί να ανησυχείτε για τα χρήματα

 Προτού αναρωτηθείτε εάν αυτό είναι φυσιολογικό θα πρέπει να μην λησμονείται ότι μετά από όλο τον ενθουσιασμό και την ξεγνοιασιά των διακοπών η αλλαγή και η επιστροφή στις απαιτήσεις της καθημερινότητας έχουν ως επακόλουθο την εσωτερική ένταση και τους ψυχοσυναισθηματικούς τριγμούς.

 Ως εκ τούτου και λόγω πρόληψης ώστε αυτή η μετάβαση να είναι ανώδυνη έχουν επισημανθεί κάποιες τακτικές:

 • Βρείτε αφορμές να ασκηθείτε, να κάνετε περιπάτους ή εξορμήσεις σε εξωτερικούς χώρους και στην φύση.
 • Να μην διαταράξετε τις διατροφικές σας συνήθειες κάνοντας το γρήγορο φαγητό τρόπο της καθημερινότητάς σας.
 • Να επιτρέπετε στον εαυτό σας να ξεκουράζεται, χωρίς να υπάρχει η υπερβολή που μπορεί να οδηγήσει σε μια ρουτίνα παθητικότητας που απλά κυλούν οι μέρες.
 • Μάθετε εάν πάσχετε από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD). Το SAD είναι μια επαναλαμβανόμενη καταθλιπτική διαταραχή κατά τη διάρκεια εποχών με περισσότερο σκοτάδι. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η προσθήκη άσκησης και η μετάβαση στο γυμναστήριο μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το SAD.4
 • Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας δίχως να τον κατακρίνετε εάν τα δεδομένα δεν βαίνουν όπως θα έπρεπε, πριν τις διακοπές των εορτών.
 • Προγραμματίστε δραστηριότητες. Αντί να αφήσετε απλά να κυλήσει ο Ιανουάριος ορίστε δραστηριότητες με φίλους για να παίξετε αθλήματα, να διασκεδάσετε σε χώρους εστίασης ή σε οικείο περιβάλλον, να παίξετε επιτραπέζια ή να κάνετε οτιδήποτε μπορεί να σας ευχαριστήσει σαν ομάδα.
 • Δείτε αστείες ταινίες. Το χιούμορ και το γέλιο μειώνουν το άγχος και την ένταση της μεταβατικής περιόδου
 • Να μην ντρέπεστε να λέτε εάν αισθάνεστε κατατονικοί. Πείτε στην οικογένεια και στους στενούς φίλους πως νιώθετε ώστε να βοηθήσουν και αυτοί στο να νιώσετε καλύτερα αν βιώνετε δυσκολία σε αυτήν την περίοδο.
 • Τέλος, εάν νιώθετε ότι η μετάβαση αυτή σας καταβάλει να μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

 

 Ο χρόνος όταν βρισκόμαστε σε διακοπές περνά πάντα πιο γρήγορα. Στην πραγματικότητα ο χρόνος πάντα κυλά με τον ίδιο ρυθμό, αλλά όταν περνούμε καλά δεν είναι ποτέ αρκετός.

 Έτσι είναι το ταξίδι της ζωή… κάθε Δευτέρα ονειρευόμαστε για το Σαββατοκύριακο που δεν θα εργαζόμαστε να κάνουμε όλα όσα περισσότερα μπορούμε ξέγνοιαστα, ξεχνώντας πως η ζωή μας δεν είναι απλά ένα Σαββατοκύριακο αλλά όλες οι μέρες της εβδομάδος.

 Δίνουμε αξία στις ημέρες και στις στιγμές μας.

 Όλες αυτές οι στιγμές αν τις προσθέσουμε μαζί, είναι η ζωή μας.

 Εύχομαι φέτος να δημιουργήστε τόσο όμορφες στιγμές που θα είναι σημείο αναφοράς για την ζωή σας.

 

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Γνώμη της Πάτρας τις 29/12/22

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Έχει περισσότερες από 500 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Πώς συνεχίζεται η ζωή μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

Η απώλεια είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι ένας από τους πιο δύσκολους τύπους απώλειας για να αντιμετωπίσουμε.  Η θλίψη και το πένθος που έρχονται με την απώλεια...

Διαβάστε επίσης

Λίγα λόγια για την αγάπη και την συντροφικότητα

Η αγάπη και η συντροφικότητα είναι δύο από τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής μας. Παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας και ευτυχίας που αρκετές φορές είναι δύσκολο να αντικατασταθεί απλά από υλικά αγαθά. Η αγάπη συχνά θεωρείται ως ένα έντονο...

Διαβάστε επίσης

Άποψη : Καρκίνος και Ψυχική Υγεία

   Τα τελευταία χρόνια οι ραγδαίες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις απορροφούν την προσοχή μας κάνοντάς μας να λησμονούμε την σωματική και ψυχική μας υγεία. Είναι μια τάση που έχει ακολουθηθεί αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να αναδύεται αυτή η μακροχρόνια  παραμέληση της...

Διαβάστε επίσης