Συμβουλές ώστε να μην νιώσετε ψυχολογική εξουθένωση μετά τα Χριστούγεννα.

Συμβουλές ώστε να μην νιώσετε ψυχολογική εξουθένωση μετά τα Χριστούγεννα.

Ο μήνας Δεκέμβριος μια ακόμα φορά σηματοδοτεί τον ερχομό των Χριστουγέννων και του εορταστικού πνεύματος που αναδύεται από τον στολισμένο διάκοσμο σε δρόμους, καταστήματα, ακόμα και στα ίδια μας τα σπίτια. Στους δρόμους της πόλης βλέπουμε στολίδια, λαμπάκια, Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σε κάθε γωνία, αγορά δώρων, φανταχτερά ρούχα και άνθρωποι με καταναλωτική διάθεση και χαμόγελα να περπατούν αμέριμνα.

 Αυτό το χαρούμενο κλίμα της εορταστικής περιόδου αλλάζει ραγδαία από τις πρώτες ημέρες της επιστροφής από τις διακοπές. Πολλοί τείνουν να  μπαίνουν απότομα στην ρουτίνα τους, στα προβλήματα και στους προβληματισμούς  που γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα τα παραμελούσαν. Πιο συγκεκριμένα μετά τα Χριστούγεννα υπάρχουν πιθανότητες να παρατηρηθούν :

 • Έντονο άγχος δίχως κάποιο συγκεκριμένο λόγο
 • Αίσθηση ότι δεν υπάρχει κίνητρο
 • Κακή διάθεση
 • Ευερεθιστότητα
 • Κατατονία ή ακόμα και καταθλιπτικές συμπεριφορές
 • Αυπνία
 • Μεταβολή στην διατροφικές συνήθειες
 • Μπορεί να ανησυχείτε για τα χρήματα

 Προτού αναρωτηθείτε εάν αυτό είναι φυσιολογικό θα πρέπει να μην λησμονείται ότι μετά από όλο τον ενθουσιασμό και την ξεγνοιασιά των διακοπών η αλλαγή και η επιστροφή στις απαιτήσεις της καθημερινότητας έχουν ως επακόλουθο την εσωτερική ένταση και τους ψυχοσυναισθηματικούς τριγμούς.

 Ως εκ τούτου και λόγω πρόληψης ώστε αυτή η μετάβαση να είναι ανώδυνη έχουν επισημανθεί κάποιες τακτικές:

 • Βρείτε αφορμές να ασκηθείτε, να κάνετε περιπάτους ή εξορμήσεις σε εξωτερικούς χώρους και στην φύση.
 • Να μην διαταράξετε τις διατροφικές σας συνήθειες κάνοντας το γρήγορο φαγητό τρόπο της καθημερινότητάς σας.
 • Να επιτρέπετε στον εαυτό σας να ξεκουράζεται, χωρίς να υπάρχει η υπερβολή που μπορεί να οδηγήσει σε μια ρουτίνα παθητικότητας που απλά κυλούν οι μέρες.
 • Μάθετε εάν πάσχετε από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD). Το SAD είναι μια επαναλαμβανόμενη καταθλιπτική διαταραχή κατά τη διάρκεια εποχών με περισσότερο σκοτάδι. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η προσθήκη άσκησης και η μετάβαση στο γυμναστήριο μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το SAD.4
 • Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας δίχως να τον κατακρίνετε εάν τα δεδομένα δεν βαίνουν όπως θα έπρεπε, πριν τις διακοπές των εορτών.
 • Προγραμματίστε δραστηριότητες. Αντί να αφήσετε απλά να κυλήσει ο Ιανουάριος ορίστε δραστηριότητες με φίλους για να παίξετε αθλήματα, να διασκεδάσετε σε χώρους εστίασης ή σε οικείο περιβάλλον, να παίξετε επιτραπέζια ή να κάνετε οτιδήποτε μπορεί να σας ευχαριστήσει σαν ομάδα.
 • Δείτε αστείες ταινίες. Το χιούμορ και το γέλιο μειώνουν το άγχος και την ένταση της μεταβατικής περιόδου
 • Να μην ντρέπεστε να λέτε εάν αισθάνεστε κατατονικοί. Πείτε στην οικογένεια και στους στενούς φίλους πως νιώθετε ώστε να βοηθήσουν και αυτοί στο να νιώσετε καλύτερα αν βιώνετε δυσκολία σε αυτήν την περίοδο.
 • Τέλος, εάν νιώθετε ότι η μετάβαση αυτή σας καταβάλει να μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

 

 Ο χρόνος όταν βρισκόμαστε σε διακοπές περνά πάντα πιο γρήγορα. Στην πραγματικότητα ο χρόνος πάντα κυλά με τον ίδιο ρυθμό, αλλά όταν περνούμε καλά δεν είναι ποτέ αρκετός.

 Έτσι είναι το ταξίδι της ζωή… κάθε Δευτέρα ονειρευόμαστε για το Σαββατοκύριακο που δεν θα εργαζόμαστε να κάνουμε όλα όσα περισσότερα μπορούμε ξέγνοιαστα, ξεχνώντας πως η ζωή μας δεν είναι απλά ένα Σαββατοκύριακο αλλά όλες οι μέρες της εβδομάδος.

 Δίνουμε αξία στις ημέρες και στις στιγμές μας.

 Όλες αυτές οι στιγμές αν τις προσθέσουμε μαζί, είναι η ζωή μας.

 Εύχομαι φέτος να δημιουργήστε τόσο όμορφες στιγμές που θα είναι σημείο αναφοράς για την ζωή σας.

 

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Γνώμη της Πάτρας τις 29/12/22

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Η Δύναμη της Ελπίδας στην Ψυχολογική Ανθεκτικότητα και συσχετισμός με το Κουτί της Πανδώρας

Στην ψυχολογία, η ανθεκτικότητα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Μία από τις πιο ισχυρές αλληγορίες που περιγράφουν την ουσία της ανθεκτικότητας και της ελπίδας είναι ο αρχαίος ελληνικός μύθος του κουτιού της Πανδώρας....

Διαβάστε επίσης

Ομιλία στο 6ο Συνέδριο Πολιτικής Ψυχολογίας Ηνωμένου Βασιλείου

Την περασμένη Πέμπτη είχα την τιμή να συμμετάσχω σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διαδικτυακό πάνελ συζήτησης, όπου παρουσίασα τη σύγκριση μεταξύ των περιόδων 1920-1930 και 2024, εστιάζοντας στις οικονομικές επιρροές και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων.  Αναλύσαμε πώς η οικονομική...

Διαβάστε επίσης

Η Δύναμη της Συντροφικότητας: Μαζί στις Προκλήσεις της Ζωής

Στην πορεία της ζωής, όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και προκλήσεις. Μπορεί να νιώθουμε ότι αναζητούμε τον τέλειο άνθρωπο που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα.  Ωστόσο, η αληθινή αξία βρίσκεται στο να βρούμε κάποιον που θα σταθεί δίπλα μας...

Διαβάστε επίσης