Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότεροι να επιλέγουν να έχουν ως κατοικίδιο έναν σκύλο. Μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό για όσους έχουν κήπο , όμως αυτό πλέον γίνεται και στις μεγαλουπόλεις.
Δεν θα αναφερθούμε για ποιο λόγο αυξάνεται αυτή η τάση σε αυτό το άρθρο, αλλά στο εάν μπορούμε να “ρυθμίσουμε” την προσωπικότητα τους σκύλου μας με βάση μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019.
Όσοι αφιερώνουν χρόνο ώστε να χαϊδέψουν τα σκυλιά τους, να βγάλουν τα σκυλιά τους για μακρινούς περιπάτους και να παίξουν μαζί τους ακόμα και εάν τα σκυλιά είναι λίγο δύστροπα ή κάνουν ζαβολιές (μασάνε πράγματα στο σπίτι ή κάνουν την ανάγκη τους οπουδήποτε) , διαμορφώνουν σταδιακά τις προσωπικότητες των σκύλων τους.
Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, έχουν διάθεση και χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν σε ορισμένες καταστάσεις.
Νέα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ανεφεραν πως τα σκυλιά όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να αλλάξουν προσωπικότητα με την πάροδο του χρόνου.
Η έρευνα αυτή είναι μία από τις πρώτες – και είναι η μεγαλύτερη – του είδους της και εξετάζει τις αλλαγές στις προσωπικότητες των σκύλων. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους ιδιοκτήτες περισσότερων από 1.600 σκύλων, συμπεριλαμβανομένων 50 διαφορετικές ράτσες. Τα σκυλιά κυμαίνονταν από μόλις λίγες εβδομάδων έως 15 χρονών και χωρίστηκαν σε αρσενικά και θηλυκά .
Σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε συσχετισμός σε τρεις κύριους τομείς:
- ηλικία και προσωπικότητα,
- ομοιότητες ιδιοκτήτη και σκύλου,
- επιρροή που έχει η προσωπικότητα ενός σκύλου στην ποιότητα της σχέσης με τον ιδιοκτήτη του
Τα μεγαλύτερα σκυλιά είναι πολύ πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν. Σύμφωνα με την έρευνα η καλύτερη περίοδος για τη διδασκαλία ως προς την υπακοή είναι γύρω στην ηλικία των έξι ετών, όταν ξεπερνά το στάδιο του ευερέθιστου κουταβιού.
Ένα χαρακτηριστικό που σπάνια αλλάζει στην ηλικία με τα σκυλιά, είναι ο φόβος και το άγχος.
Πολλές φορές λέμε την φράση “τα σκυλιά μοιάζουν με τους ιδιοκτήτες τους ” και η έρευνα αυτή έδειξε ότι τα σκυλιά και οι ιδιοκτήτες μοιράζονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας!
Οι εξωστρεφείς άνθρωποι αξιολόγησαν τα σκυλιά τους ως πιο ευερέθιστα και ενεργά, ενώ οι ιδιοκτήτες με αρνητικά συναισθήματα αξιολόγησαν τα σκυλιά τους ως πιο φοβισμένα, δραστήρια και λιγότερο ανταποκρινόμενα στην εκπαίδευση. Οι ιδιοκτήτες που αξιολογούν τους εαυτούς τους ως ευχάριστους αξιολόγησαν τα σκυλιά τους ως λιγότερο φοβισμένα και λιγότερο επιθετικά σε ανθρώπους και ζώα.
Οι ιδιοκτήτες που αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι σχετικά με τις σχέσεις τους με τα σκυλιά τους τα αξιολόγησαν ως δραστήρια και χαδιάρικα σκυλιά, καθώς και σκυλιά που ανταποκρίνονταν περισσότερο στην εκπαίδευση.
Το να πάρεις ένα κατοικίδιο , δεν διαφέρει από το να συγκατοικείς με έναν άνθρωπο. Έχεις ευθύνες και δεν είναι ένα αντικείμενο σαν το νέο κινητό που πήρες, που μόλις το βαρεθείς το αλλάζεις ή το πετάς!
Κάποια γνωρίσματα είναι πιθανό να συνδέονται με τη βιολογία , αλλά στη συνέχεια αν το σκυλάκι ζήσει σε ένα νέο περιβάλλον όπου υπάρχει αγάπη και ασχολείστε μαζί του, τα αποτελέσματα θα είναι αρκετά θετικά.
Αγάπη και ποιοτικό χρόνο θέλουν τα σκυλάκια για να ζουν ευτυχισμένα και να είναι κοινωνικά… σας θυμίζει κάτι; Είναι αυτό που θέλουμε και εμείς οι άνθρωποι….
Πηγή : William J. chopik et al.; Old dog, new tricks: Age differences in dog personality traits, associations with human personality traits, and links to important outcomes ; f Research in Personality. Published February 15