Πώς σχετίζονται τα social media με την κατάθλιψη και την μοναχικότητα;

Πώς σχετίζονται τα social media με την κατάθλιψη και την μοναχικότητα;

Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ  ΣΤΑ SOCIAL MEDIA  ΣΕ 30 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.

Η μελέτη δείχνει ότι η υπερβολική χρήση των Social Media κάνει τους ανθρώπους πιο καταθλιπτικούς και μοναχικούς.

Είναι επίσης ειρωνικό το γεγονός ότι η λιγότερο «κοινωνική» χρήση των μέσων αυτών μειώνει τα συναισθήματα της μοναξιάς.

Για τη έρευνα αυτή, παρακολουθήθηκαν 143 φοιτητές για τρεις εβδομάδες.

Οι μισοί  είχαν εντολή να χρησιμοποιούν τα social media κανονικά χωρίς χρόνο περιορισμού, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν οδηγίες να το περιορίσουν σε 30 λεπτά την ημέρα.

Όλοι ανέφεραν  ότι με τη χρήση του Facebook, Snapchat και Instagram συνδέθηκαν τα συναισθήματα του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς.

Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι η μείωση της χρήσης των social media , που ο ρόλος τους είναι να φέρνει τον κόσμο πιο κοντά και να τον κοινωνικοποιεί,  μας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μοναχικά.

Όταν κοιτάζουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η ζωή όλων των άλλων είναι πιο ήρεμη ή καλύτερη από τη δική μας.

Όταν δεν είμαστε απασχολημένοι στο να διεκδικούμε περισσότερα “Likes” στα social media,  μπορούμε να επενδύσουμε  περισσότερο χρόνο σε πράγματα που είναι πιο πιθανό να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα για τη ζωή σας.

Η αλήθεια είναι πως τα social media μας έχουν φέρει πιο κοντά με γνωστούς/φίλους/συγγενείς που κατοικούν αρκετά μακριά μας. Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που με την σωστή χρήση μπορεί να έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα.

Η υπερβολική χρήση του όμως το καθιστά επικίνδυνο…. πόσο μάλιστα για τους ανήλικους που “ρυθμίζονται” στην αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους μέσω του διαδικτύου.

Πηγή : Melissa G. Hunt, Rachel Marx, Courtney Lipson, and Jordyn Young (2018) ;No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression; Journal of Social and Clinical Psychology.

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Η Δύναμη της Ελπίδας στην Ψυχολογική Ανθεκτικότητα και συσχετισμός με το Κουτί της Πανδώρας

Στην ψυχολογία, η ανθεκτικότητα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Μία από τις πιο ισχυρές αλληγορίες που περιγράφουν την ουσία της ανθεκτικότητας και της ελπίδας είναι ο αρχαίος ελληνικός μύθος του κουτιού της Πανδώρας....

Διαβάστε επίσης

Ομιλία στο 6ο Συνέδριο Πολιτικής Ψυχολογίας Ηνωμένου Βασιλείου

Την περασμένη Πέμπτη είχα την τιμή να συμμετάσχω σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διαδικτυακό πάνελ συζήτησης, όπου παρουσίασα τη σύγκριση μεταξύ των περιόδων 1920-1930 και 2024, εστιάζοντας στις οικονομικές επιρροές και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων.  Αναλύσαμε πώς η οικονομική...

Διαβάστε επίσης