Πώς σχετίζονται τα social media με την κατάθλιψη και την μοναχικότητα;

Πώς σχετίζονται τα social media με την κατάθλιψη και την μοναχικότητα;

Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ  ΣΤΑ SOCIAL MEDIA  ΣΕ 30 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.

Η μελέτη δείχνει ότι η υπερβολική χρήση των Social Media κάνει τους ανθρώπους πιο καταθλιπτικούς και μοναχικούς.

Είναι επίσης ειρωνικό το γεγονός ότι η λιγότερο «κοινωνική» χρήση των μέσων αυτών μειώνει τα συναισθήματα της μοναξιάς.

Για τη έρευνα αυτή, παρακολουθήθηκαν 143 φοιτητές για τρεις εβδομάδες.

Οι μισοί  είχαν εντολή να χρησιμοποιούν τα social media κανονικά χωρίς χρόνο περιορισμού, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν οδηγίες να το περιορίσουν σε 30 λεπτά την ημέρα.

Όλοι ανέφεραν  ότι με τη χρήση του Facebook, Snapchat και Instagram συνδέθηκαν τα συναισθήματα του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς.

Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι η μείωση της χρήσης των social media , που ο ρόλος τους είναι να φέρνει τον κόσμο πιο κοντά και να τον κοινωνικοποιεί,  μας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μοναχικά.

Όταν κοιτάζουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η ζωή όλων των άλλων είναι πιο ήρεμη ή καλύτερη από τη δική μας.

Όταν δεν είμαστε απασχολημένοι στο να διεκδικούμε περισσότερα “Likes” στα social media,  μπορούμε να επενδύσουμε  περισσότερο χρόνο σε πράγματα που είναι πιο πιθανό να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα για τη ζωή σας.

Η αλήθεια είναι πως τα social media μας έχουν φέρει πιο κοντά με γνωστούς/φίλους/συγγενείς που κατοικούν αρκετά μακριά μας. Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που με την σωστή χρήση μπορεί να έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα.

Η υπερβολική χρήση του όμως το καθιστά επικίνδυνο…. πόσο μάλιστα για τους ανήλικους που “ρυθμίζονται” στην αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους μέσω του διαδικτύου.

Πηγή : Melissa G. Hunt, Rachel Marx, Courtney Lipson, and Jordyn Young (2018) ;No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression; Journal of Social and Clinical Psychology.

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Έχει περισσότερες από 500 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Τι είναι η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας – ΜΔΠ (Borderline personality disorder – BPD)

Η οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας – ΜΔΠ (Borderline personality disorder – BPD) περιγράφεται ως μια παρατεταμένη διατάραξη της λειτουργίας της προσωπικότητας ενός ατόμου. Εμφανίζεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δεκαοχτώ χρονών, μολονότι παρατηρείται και σε εφήβους.  Οι οριακοί ασθενείς χαρακτηρίζονται από...

Διαβάστε επίσης

Κατάθλιψη : Πώς επηρεάζει τις αποφάσεις μας;

 Μια ακόμα πρόσφατη έρευνα αναφέρεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, συχνά κάνουν ελάχιστα πράγματα για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους ακόμη και όταν τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν κάτι σχετικά με αυτό.  Σύμφωνα με...

Διαβάστε επίσης

Συσχετισμός εθισμού στα socia media με το Cyberbullying κατά την εφηβεία

 Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως οι κοινωνικές πλατφόρμες συνεχίζουν να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους με τους εφήβους να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο τους στο διαδίκτυο ώστε να βιώνουν εξ’ ολοκλήρου σε έναν σύνθετο εικονικό κόσμο. Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτές...

Διαβάστε επίσης