Πώς σχετίζονται τα social media με την κατάθλιψη και την μοναχικότητα;

Πώς σχετίζονται τα social media με την κατάθλιψη και την μοναχικότητα;

Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ  ΣΤΑ SOCIAL MEDIA  ΣΕ 30 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.

Η μελέτη δείχνει ότι η υπερβολική χρήση των Social Media κάνει τους ανθρώπους πιο καταθλιπτικούς και μοναχικούς.

Είναι επίσης ειρωνικό το γεγονός ότι η λιγότερο «κοινωνική» χρήση των μέσων αυτών μειώνει τα συναισθήματα της μοναξιάς.

Για τη έρευνα αυτή, παρακολουθήθηκαν 143 φοιτητές για τρεις εβδομάδες.

Οι μισοί  είχαν εντολή να χρησιμοποιούν τα social media κανονικά χωρίς χρόνο περιορισμού, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν οδηγίες να το περιορίσουν σε 30 λεπτά την ημέρα.

Όλοι ανέφεραν  ότι με τη χρήση του Facebook, Snapchat και Instagram συνδέθηκαν τα συναισθήματα του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς.

Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι η μείωση της χρήσης των social media , που ο ρόλος τους είναι να φέρνει τον κόσμο πιο κοντά και να τον κοινωνικοποιεί,  μας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μοναχικά.

Όταν κοιτάζουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η ζωή όλων των άλλων είναι πιο ήρεμη ή καλύτερη από τη δική μας.

Όταν δεν είμαστε απασχολημένοι στο να διεκδικούμε περισσότερα “Likes” στα social media,  μπορούμε να επενδύσουμε  περισσότερο χρόνο σε πράγματα που είναι πιο πιθανό να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα για τη ζωή σας.

Η αλήθεια είναι πως τα social media μας έχουν φέρει πιο κοντά με γνωστούς/φίλους/συγγενείς που κατοικούν αρκετά μακριά μας. Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που με την σωστή χρήση μπορεί να έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα.

Η υπερβολική χρήση του όμως το καθιστά επικίνδυνο…. πόσο μάλιστα για τους ανήλικους που “ρυθμίζονται” στην αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους μέσω του διαδικτύου.

Πηγή : Melissa G. Hunt, Rachel Marx, Courtney Lipson, and Jordyn Young (2018) ;No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression; Journal of Social and Clinical Psychology.

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Έχει περισσότερες από 500 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Πώς πυροδοτείται η βία – Αντώνιος Καλέντζης – Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Ionian TV

Είχα την τιμή να παρευρεθώ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ionian Channel και να συζητήσω με τον Γιάννης Πομώνης για την ενδοοικογενειακή βία . 11 Αυγούστου 2022 Η σιωπή μας, απλά δίνει τροφή στο “αχόρταγο τέρας” της βίας. Μην...

Διαβάστε επίσης

Sport Fm Patras 96,3 : Συνέντευξη

Είμαι σε ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την συνεργασία μου με τις ακαδημίες του Ατρόμητος Πατρών το ερχόμενο έτος και να ευχαριστήσω τον Kourlesis George που πίστεψε στο ψυχοεκπαιδευτικό project που έχω δημιουργήσει “Ψυχολογία και Αθλητισμός” . Πρόκειται για ένα...

Διαβάστε επίσης

Θετικοί γονείς – χαρούμενα παιδιά – Άρθρο στο ένθετο all for kids

Οι προκλήσεις που δέχονται οι σύγχρονοι γονείς είναι αμέτρητες. Στο ένθετο “all for kids” του περιοδικού CIAO που κυκλοφορεί ( ciao.gr ) παραθέτω τις προτάσεις μου ώστε να επιτευχθεί ένα χαρούμενο κλίμα και μια ευτυχισμένη οικογένεια όπου υπάρχει αλληλοκατανόηση...

Διαβάστε επίσης