Συσχετισμός εθισμού στα socia media με το Cyberbullying κατά την εφηβεία

Συσχετισμός εθισμού στα socia media με το Cyberbullying κατά την εφηβεία

 Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως οι κοινωνικές πλατφόρμες συνεχίζουν να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους με τους εφήβους να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο τους στο διαδίκτυο ώστε να βιώνουν εξ’ ολοκλήρου σε έναν σύνθετο εικονικό κόσμο.

Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτές οι αυξημένες ώρες που δαπανώνται στο διαδίκτυο μπορεί να σχετίζονται με συμπεριφορές που οφείλονται στο Cyberbullying.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα υψηλότερα σκορ εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περισσότερες ώρες αφιερώνονται στο Διαδίκτυο  σε αγόρια που έχουν βιώσει διαδικτυακό εκφοβισμό

Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως προσωπικές επιθέσεις,  έντονο παρενόχληση , διάδοση δυσφημιστικών πληροφοριών, παραπλανητική παρουσίαση του διαδικτύου, διάδοση ιδιωτικών πληροφοριών, κοινωνικός αποκλεισμός και cyberstalking.

Η μελέτη ερεύνησε εφήβους ηλικίας 13-19 ετών. Από τα 428 άτομα που ερωτήθηκαν,  οι 214 (50%) προσδιόρισαν τον εαυτό τους ως γυναίκες, οι 210 (49,1%) ως άνδρες και 4 (0,9%) ως “άλλο”.

Όταν οι έφηβοι είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, προσαρμόζονται σε ένα διαφορετικό σύνολο κοινωνικών κανόνων από ό, τι όταν αλληλεπιδρούν αυτοπροσώπως με τους συνομηλίκους τους. Συχνά, είναι πιο επιθετικοί ή επικριτικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της ανωνυμίας που διαθέτουν στο διαδίκτυο και της ικανότητάς τους να αποφεύγουν τα αντίποινα.

Επιπλέον, όσοι ασκούν cyberbullying αισθάνονται λιγότερες τύψεις όταν ασχολούνται με αυτές τις συμπεριφορές επειδή δεν μπορούν να δουν τον άμεσο αντίκτυπο των πράξεών τους.

 

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο πιθανό να εμπλακούν στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, καθώς επίσης και αυτοί που περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι δαπάνησαν κατά μέσο όρο πάνω από επτά ώρες στο διαδίκτυο την ημέρα και οι αναφερόμενες μέσες μέγιστες ώρες που δαπανήθηκαν στο διαδίκτυο σε μία ημέρα ήταν πάνω από 12 ώρες.

 

Κάποιες αρνητικές συνέπειες από την χρήση του διαδικτύου τόσες ώρες είναι :

1.κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας επειδή αφιερώνουν χρόνο στο διαδίκτυο αρκετές ώρες και το βράδυ

2. συγκρούσεις με τους γονείς τους και τα οικεία τους πρόσωπα

3. κακοί βαθμοί στο σχολείο

4. παραίτηση από δραστηριότητες εκτός σπιτιού

5. διατροφικές διαταραχές

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν στους ανθρώπους τη αίσθηση της ικανοποίησης, κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα εθιστικούς.

 Είναι κάτι που παρατηρούμε στους εθισμούς συμπεριφοράς , οι άνθρωποι αρχίζουν να βασίζονται σε μια ανταμοιβή-συμπεριφορά ως τρόπος να τους κάνουν να νιώσουν καλύτερα όταν αντιμετωπίζουν αρνητικά συναισθήματα. Το κομμάτι του εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δείξει ότι υπάρχει ένας άλλος παράγοντας εδώ εκτός από τον αριθμό των ωρών που ξοδεύονται στο διαδίκτυο. 

 

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι έφηβοι που προσδιόριζαν τον εαυτό τους ως άντρες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο από ότι οι γυναίκες, κάτι που αναφέρεται και σε προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι οι επιθετικές συμπεριφορές τείνουν να οδηγούνται περισσότερο από άνδρες. Περισσότερη έρευνα σχετικά με τη διαδικασία κοινωνικοποίησης των ανδρών μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του τι τους οδηγεί να συμμετάσχουν σε περισσότερες συμπεριφορές στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο.

 

Πηγή : Giordano et al.; Views 0 CrossRef citations to date 107 Altmetric Understanding Adolescent Cyberbullies: Exploring Social Media Addiction and Psychological Factors ; Journal  Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο μέχρι να συμβεί ένα περιστατικό σε μια σχολική μονάδα ή στο οικείο μας περιβάλλον. Αν παρατηρείτε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά ενός εφήβου που συσχετίζεται με αυξημένη χρήση διαδικτύου, ίσως θα πρέπει να χτυπήσει ο κώδων του κινδύνου και να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

 

of Child and Adolescent Counseling ;Volume 7, 2021 – Issue 1, Pages 42-55 ; δημοσιεύθηκε 3 Φεβρουρίου 2021

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Η Δύναμη της Ελπίδας στην Ψυχολογική Ανθεκτικότητα και συσχετισμός με το Κουτί της Πανδώρας

Στην ψυχολογία, η ανθεκτικότητα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Μία από τις πιο ισχυρές αλληγορίες που περιγράφουν την ουσία της ανθεκτικότητας και της ελπίδας είναι ο αρχαίος ελληνικός μύθος του κουτιού της Πανδώρας....

Διαβάστε επίσης

Ομιλία στο 6ο Συνέδριο Πολιτικής Ψυχολογίας Ηνωμένου Βασιλείου

Την περασμένη Πέμπτη είχα την τιμή να συμμετάσχω σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διαδικτυακό πάνελ συζήτησης, όπου παρουσίασα τη σύγκριση μεταξύ των περιόδων 1920-1930 και 2024, εστιάζοντας στις οικονομικές επιρροές και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων.  Αναλύσαμε πώς η οικονομική...

Διαβάστε επίσης

Η Δύναμη της Συντροφικότητας: Μαζί στις Προκλήσεις της Ζωής

Στην πορεία της ζωής, όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και προκλήσεις. Μπορεί να νιώθουμε ότι αναζητούμε τον τέλειο άνθρωπο που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα.  Ωστόσο, η αληθινή αξία βρίσκεται στο να βρούμε κάποιον που θα σταθεί δίπλα μας...

Διαβάστε επίσης