Πόσοι από εμάς πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για την ζωή μας και το άγχος μας κυριεύει; Ίσως νιώθουμε το κορμί μας να παραλύει , ή ακόμα και να ξεχνάμε αυτά που θέλουμε να πούμε.
Το έντονο άγχος συνδέεται συνήθως με αρνητικές εμπειρίες.
Ο φόβος της πιθανής αποτυχίας είναι και αυτό μια αρνητική αμήχανη εμπειρία που βιώσατε στο παρελθόν και δεν θέλετε να ξανά νιώσετε.
“Το στρες φαίνεται να βοηθάει τους ανθρώπους να μάθουν από τα θετικά ή αρνητικά σχόλια.“
Για παράδειγμα, φανταστείτε ένα άτομο που πρέπει να παραδώσει σύντομα μια εργασία στη σχολή , σχολείο, δουλειά . Κάτω από την πίεση, θα μπορούσε να δώσει περισσότερη έμφαση στο ποιοτικότερο τελικό αποτέλεσμα, θέλοντας να αποφύγει τα αρνητικά σχόλια.
Όταν όμως δεν έχει καθόλου πίεση για το τελικό αποτέλεσμα, η εργασία μπορεί να μην έχει την λεπτομέρεια που θα είχε κάτω από πίεση και η κριτική που θα του ασκήσουν να στοιχίσει περισσότερο στην αυτοεκτίμηση του ατόμου, μιας και είναι κάτι που δεν περίμενε να βιώσει.
Επίσης κάτω από την πίεση, οι άνθρωποι εκτιμούν την θετική κριτική περισσότερο .
Το στρες ενισχύει τις διαφορές μεταξύ των φύλων στις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια ριψοκίνδυνων αποφάσεων, οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο κάτω από την πίεση σε σύγκριση με τις γυναίκες , που επιδιώκουν τις αποφάσεις με λιγότερο ρίσκο.[1]
Συνοψίζοντας :
Το στρες είναι μια κινητήριος δύναμη που πηγάζει από μέσα μας, χωρίς να επιθυμούμε να την βιώσουμε. Πολλές φορές μπορεί να είναι καταστροφικό και να ξεχάσουμε τα λόγια μας σε μια παρουσίαση, μερικές άλλες φορές όμως μπορεί να μας ωθήσει να πετύχουμε ένα τέλειο δημιούργημα , προς την αποφυγή της κακής κριτικής .
Ένα ζωντανό παράδειγμα της χαλαρότητας είναι όταν παρατηρείται στον αθλητισμό , μια πολύ καλή ομάδα να χάνει από μια μικρότερης δυναμικής ομάδα, μιας και οι δεύτεροι ρισκάρουν να τα δώσουν όλα.
Όπως προανέφερα το στρες είναι “κινητήριος δύναμη” και πρέπει να τη χρησιμοποιούμε για να παίρνουμε κουράγιο σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι το λεγόμενο “δημιουργικό άγχος” . Σαφώς και πρόκειται για μια λεπτή γραμμή από μια αγχώδη μόνιμη κατάσταση που μας καθηλώνει .
Συγκριτικά με της γυναίκες και τους άντρες , δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το ριψοκίνδυνο ταμπεραμέντο των ανδρών…
Αλήθεια… φαντάσου ένα κόσμο χωρίς Λεωνίδα, Κολόμβο, Αρχιμήδη , Κολοκοτρώνη … ακόμα και τους Έλληνες στρατιώτες στο ύψωμα 731 τον Μάρτιο του 1941 …
Άραγε πόσο απέχει ο ήρωας από κάποιον με δημιουργικό στρες; Να πω την αλήθεια λίγο σημασία έχει να μου απαντήσεις με λόγια…. πρέπει πρώτα να γίνεις ο/η ήρωας της ζωής σου και να απαντήσεις με πράξεις !!!
Keep Smiling 😀
Πηγή : Mara mather ; Risk and Reward Are Processed Differently in Decisions Made Under Stress ; Volume: 21 issue: 1, page(s): 36-41 Article first published online: January 31, 2012; Issue published: February 1, 2012