Η αυτοκτονία δεν μπορεί να προβλεφθεί πάντα (έρευνα)

Η αυτοκτονία δεν μπορεί να προβλεφθεί πάντα (έρευνα)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή έρευνα διαβάσαμε σχετικά με τις απόπειρες αυτοκτονίας, δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που αυτοκτονούν αρνούνται να αναφέρουν ότι έχουν αυτοκτονικές σκέψεις όταν  ερωτούνται, πριν προβούν στην πράξη αυτή.

Οι ερευνητικές ερωτήσεις εκφράζουν την πεποίθηση ότι η αυτοκτονία μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια από τους ειδικούς Ψυχικής Υγείας, αξιολογώντας τον κίνδυνο ενός ασθενούς, ειδικά βραχυπρόθεσμα.

Η ανασκόπηση των δεδομένων από 70 έρευνες  που εστιάζουν στις αυτοκτονικές σκέψεις δείχνει ότι μόνο το 1,7% των ατόμων με ιδέες αυτοκτονίας το έκαναν πράξη. Περίπου το 60% των ανθρώπων που πέθαναν από αυτοκτονία είχαν αρνηθεί ότι έχουν αυτοκτονικές σκέψεις όταν τους ρωτούσε κάποιος ειδικός.

Η μελέτη έδειξε ότι το 80% των ασθενών που δεν υποβάλλονταν σε ψυχιατρική θεραπεία ή ψυχοθεραπεία και οι οποίοι πέθαναν από αυτοκτονία ανέφεραν ότι δεν είχαν αυτοκτονικές σκέψεις όταν τους ζητήθηκε από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Μερικοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να αποκρύψουν τα αυτοκτονικά τους συναισθήματα από τον θεραπευτή τους, είτε από ντροπή είτε επειδή δεν θέλουν να σταματήσουν .

Όμως αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αισθήματα αυτοκτονίας μπορεί να κυμανθούν γρήγορα και οι άνθρωποι μπορεί να αυτοκτονήσουν πολύ παρορμητικά μετά από μια σύντομη περίοδο αυτοκτονικών σκέψεων.

Στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια έχουμε σοκαριστεί με την αύξηση των συμπολιτών μας που επιλέξουν ότι η αυτοκτονία είναι μια λύση.  Πιο συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2013 οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 43,3%.

 Σίγουρα όμως δεν αναφερόμαστε στους ανθρώπους που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν και δεν τα κατάφεραν.

Η έρευνα αυτή αν και έγινε στην Αυστραλία, μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι πρέπει να δίνουμε περισσότερη  βαρύτητα σε κάποιον που βιώνει κατατονία και να μην χτυπά ο κώδων του κινδύνου μόνο όταν αναφέρεται η πρόθεση/σκέψη για αυτοκτονία.

Η πραγματικότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων κατοικούν στην πατρίδα μας, νιώθουν ανήμποροι να αντεπεξέλθουν. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα εάν κάποιος συμπολίτης μας νιώθει ανήμπορος, μιας και στο μέλλον ίσως χρειαστούμε εμείς να έχουμε κάποιον δίπλα μας σε μια δύσκολη περίοδο…

Πηγή : Association between suicidal ideation and suicide: meta-analyses of odds ratios, sensitivity, specificity and positive predictive value” ; Catherine M. McHugh et al. ; Δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Η επίδραση της ψυχικής υγείας στην εκλογική συμπεριφορά στις ελληνικές εκλογές

Οι εκλογές χρησιμεύουν ως θεμελιώδης μηχανισμός για τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο της Ελλάδας, η εκλογική διαδικασία έχει μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου της χώρας. Αυτό το άρθρο στοχεύει να διερευνήσει την αλληλεπίδραση...

Διαβάστε επίσης

Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού: Κατανόηση των κινδύνων και προληπτικά μέτρα

Το φαινόμενο γνωστό ως «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού» (FBS) αναφέρεται στο τραγικό και αποτρέψιμο περιστατικό βρεφών και μικρών παιδιών που αφήνονται κατά λάθος στα οχήματα από τους φροντιστές τους. Οι συνέπειες του FBS μπορεί να είναι θανατηφόρες, καθώς οι υψηλές...

Διαβάστε επίσης

Συμμετοχή στον 2 Πανελλήνιο διαγωνισμό μονολόγου επί σκηνής

Την Τρίτη 2/5 έγιναν τα προκριματικά του 2 Πανελλήνιου διαγωνισμού συγγραφής και ερμηνείας πρωτότυπου λόγου επί σκηνής στην Πάτρα, στο θέατρο Απόλλων. Είχα την μοναδική εμπειρία να ερμηνεύσω τον μονόλογο μου « Μοναξιά, το σπήλαιο της εποχής μας». Θα...

Διαβάστε επίσης