Πότε είναι ευεργετική η ανάγνωση των συναισθημάτων του/ης συντρόφου σας και πότε είναι επιβλαβής;

Πότε είναι ευεργετική η ανάγνωση των συναισθημάτων του/ης συντρόφου σας και πότε είναι επιβλαβής;

 Είστε καλοί στο να διαβάζετε τα συναισθήματα του/της συντρόφου σας; Η  ικανότητά σας αυτή  μπορεί να ενισχύσει κατά πολύ την ποιότητα στη σχέση σας. Ωστόσο, όταν ο θυμός ή η περιφρόνηση μπαίνουν στη μάχη, τα πράγματα γίνονται αρκετά δύσκολα.

Υπό ποιες συνθήκες η ικανότητα ανάγνωσης των συναισθημάτων ενός άλλου ατόμου (αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν “ενσυναισθητική ακρίβεια”) είναι ευεργετική για μια σχέση και πότε θα μπορούσε να είναι επιβλαβής;

 Η μελέτη εξέτασε εάν η ακριβής αντίληψη των συναισθημάτων σε μια σχέση επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης. Επίσης εάν μπορεί εύκολα το κίνητρο ενός ατόμου να αλλάξει  και η στάση να βελτιωθεί όταν ο/η σύντροφος ζητά αλλαγή συμπεριφοράς ή προσέγγισης.

Ενώ η προηγούμενη έρευνα για την ενσυναισθητική ακρίβεια είχε αποδώσει μικτά ευρήματα, η νέα μελέτη δείχνει ότι τα ζευγάρια που αντιλαμβάνονται με ακρίβεια τα συναισθήματα χαλάρωσης , όπως η αμηχανία. Επιπροσθέτως τα ζευγάρια αυτά έχουν ποιοτικότερη σχέση από εκείνα που αντιλαμβάνονται με ακρίβεια τα συναισθήματα κυριαρχίας, όπως ο θυμός ή η περιφρόνηση. 

Σημαντικά ευρήματα

  • Τα ζευγάρια που αντιλαμβάνονται με ακρίβεια τα συναισθήματα χαλάρωσης – είτε ως άτομο που ζητά την αλλαγή είτε ως άτομο που λαμβάνει το αίτημα– έχουν καλύτερες σχέσεις.
  • Τα ζευγάρια όπου κάθε σύντροφος αισθάνεται αρνητικά συναισθήματα, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα συναισθήματα γίνονται αντιληπτά με ακρίβεια από άλλον τον σύντροφο, έχουν λιγότερο ποιοτική αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
  • Η ακρίβεια στην ανάγνωση των συναισθημάτων ενός άλλου ατόμου δεν αυξάνει τα κίνητρα για να ακολουθήσει το αίτημα για αλλαγή ενός συνεργάτη.
  • Γιατί είναι σημαντική η ικανότητα αλλαγής για μια σχέση;

 Ακόμα και στις καλύτερες σχέσεις, υπάρχει πάντα  το ενδεχόμενο μιας σύγκρουση. Ένας τρόπος αντιμετώπισης των συγκρούσεων, υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι να ζητήσετε από τον/την σύντροφο να αλλάξει, για παράδειγμα, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα, χάνοντας βάρος, κάνοντας αλλαγές στη σεξουαλική σχέση ή επαναφέροντας τους κοινούς στόχους.

 Ωστόσο, το αίτημα μιας τέτοιας προσωπικής (και μερικές φορές απειλητικής) αλλαγής μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και να βάλει πίεση σε μια σχέση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίος πρέπει να υπάρχει και η κατανόηση σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις . Κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

Η άμεση επικοινωνία είναι το κλειδί

 Για τη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 111 ζευγάρια που είχαν σχέση για τρία χρόνια κατά μέσο όρο να συζητήσουν σε ένα εργαστήριο θέτοντας μια πτυχή που ήθελαν να αλλάξει ο/η σύντροφός τους, όπως συγκεκριμένες συμπεριφορές, προσωπικά χαρακτηριστικά ή πώς να ελέγχουν την ιδιοσυγκρασία τους.

 Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα άλλαξε τους ρόλους εκείνων που υπέβαλαν το αίτημα και εκείνων που κλήθηκαν να αλλάξουν κάτι. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα συναισθήματά τους και τις αντιλήψεις τους για τα συναισθήματα του συντρόφου τους, την ποιότητα της σχέσης τους και το κίνητρό τους να λάβουν υπόψη αυτά τα αιτήματα αλλαγής.

 Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η άμεση επικοινωνία, είτε θετική είτε αρνητική, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε αλλαγές μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, ο συναισθηματικός τόνος που παίρνετε όταν ζητάτε από τον σύντροφό σας για αλλαγή είναι σημαντικός.

 Δεν είναι κακό να αισθάνεσαι λίγο ντροπαλός/η  όταν θίξεις κάποια τα ζητήματα που επιθυμείς να αλλάξει στη σχέση σας, διότι δείχνει στον/ην σύντροφο σου ότι ενδιαφέρεσαι και είναι πολύτιμο να το δει αυτό. 

 Δείχνει ότι έχετε επενδύσει, ότι έχετε δεσμευτεί να κάνετε αυτήν τη συνομιλία και ότι επιθυμείτε να μην τους βλάψετε. 

 Οι σχέσεις στις μέρες μας δεν είναι δύσκολες, απλά εμείς δεν επιθυμούμε να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο στον/ην σύντροφό μας.

Πηγή έρευνας : Bonnie M. Le et al; The Distinct Effects of Empathic Accuracy for a Romantic Partner’s Appeasement and Dominance Emotions ; Psychological Science , 18 Μαίου 2020

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης