6+1 τρόποι να αποκαταστήσεις την εμπιστοσύνη στη σχέση σου

6+1 τρόποι να αποκαταστήσεις την εμπιστοσύνη στη σχέση σου

Η εμπιστοσύνη σε μια σχέση μερικές φορές δεν έρχεται εύκολα, ενώ αν χαθεί δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί.
Η συμπεριφορά του/της συντρόφου μας μπορεί να μας δημιουργήσει ανασφάλεια, ενώ κάποιες αφορμές ή γεγονότα μπορεί να διαλύσουν όποια σχέσης εμπιστοσύνης υπήρχε.
Είτε η κατάσταση αρχίσει να φθείρεται με μικρά αθώα ψέματα είτε με μια απιστία, η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να σας οδηγήσει στον χωρισμό, για αυτό αν θέλετε να μάθετε να εμπιστεύεστε και πάλι τον σύντροφό σας, διαβάστε τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να είστε και πάλι ευτυχισμένοι στη σχέση σας:
1. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας:
 Για να εμπιστευθείτε κάποιον, πρέπει να εμπιστεύεστε πρώτα τον εαυτό σας ώστε να μπορείτε να είστε ειλικρινείς και αυθεντικοί.
2. Ανακαλύψτε τι σημαίνει εμπιστοσύνη για εσάς:
  Συζητήστε με τον σύντροφό σας και ανακαλύψτε ποιες αιτίες και ποιες αφορμές σας κάνουν να μην έχετε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Βρείτε τρόπους ώστε να αισθάνεστε και πάλι ασφαλείς μέσα στη σχέση σας.
3. Μήπως φταίτε εσείς;
 Μερικές φορές η έλλειψη εμπιστοσύνης δημιουργείται επειδή αντικατοπτρίζουμε στην συμπεριφορά του συντρόφου μας δικά μας ελαττώματα. Για παράδειγμα, αν σκέφτεστε να κάνετε μια παράνομη σχέση μπορεί να φοβάστε ότι θέλει και ο σύντροφός σας να κάνει το ίδιο ή αν σας φαίνεται ανησυχητική η ξαφνική ‘καλή’ συμπεριφορά του συντρόφου σας είναι ίσως επειδή εσείς φέρεστε έτσι όταν έχετε απιστήσει. 
4. Μην κρύβεστε: 
 Η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να έχει δημιουργηθεί επειδή δεν έχετε σωστή επικοινωνία με τον/την σύντροφό σας. Αποφασίστε να μιλήσετε και να είστε ειλικρινείς. Ανοιχτείτε και πείτε πραγματικά αυτά που νιώθετε και σκέφτεστε για εσάς και τη σχέση σας. ( η τακτική του να μη λέτε τίποτα από κοντά και από το τηλέφωνο ή από τα μηνύματα παίρνετε ειρμό , μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει )
5. Κάντε το πρώτο βήμα
 Για να δεχθείτε εμπιστοσύνη πρέπει να δείξετε εμπιστοσύνη. Αν έχετε αποφασίσει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του/της συντρόφου σας ή αν ο/η σύντροφός σας την ζητάει από εσάς, τα συναισθήματα και η προσπάθεια θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Αν έχετε ζήσει κάποια ακραία περιστατικά και δεν έχετε εμπιστοσύνη στις σχέσεις, δεν σημαίνει ότι το ταίρι σας είναι και λάθος. ( συμβιβάσου επιτέλους με το γεγονός ότι δεν είναι όλοι σαν τον &%$$@@!@ πρώην σου , ή σαν την %#$!@!@ πρώην σου )
6. Σεβαστείτε τον/την σύντροφό σας:
 Πρέπει να σέβεσαι τον/την σύντροφό σου, μιας και είναι το άτομο που μοιράζεστε πολλά πράγματα καθημερινά , ή σε σοβαρή σχέση ( ή και γάμο) μοιράζεστε και το μέλλον σας. Είναι υγιείς να σέβεστε το άλλο σας μισό και να το μεταχειρίζεστε με τον τρόπο που θα κάνατε με τον εαυτό σας.  ( αν μεταχειρίζεστε τον εαυτό σας με βία… καλύτερα να προετοιμάσετε το έδαφος πριν κάνετε σχέση )
6+1. Μην είστε εγωιστές
 Πολλοί μπερδεύουν τον εγωισμό με τον αυτοσεβασμό. Στη ζωή μας είναι σωστό να έχουμε αυτοσεβασμό και να μην ανεχόμαστε να μας λασπολογούν ή να μας φθείρουν.
Σε μια σχέση ,όμως, ο εγωισμός μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Είναι ο λόγος που θα σας δυσκολέψει να κάνετε πράξη όλα τα  παραπάνω βήματα.

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Ως Ψυχολόγος διατηρεί το γραφείο του στην Πάτρα από το 2014 και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος Πολιτικής Ψυχολογίας του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων. Έχει διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Συνέντευξη : Ionian Channel, ανήλικοι και η χρήση αλκοόλ.

Είχα την τιμή να προσκληθώ στην εκπομπή εκτός πλάνου με τον @tasostheodosis στο και την @natasa_patrinou στο @ionianchannel , όπου συζητήσαμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αφορά τους ανήλικους και τη χρήση αλκοόλ. Αναλύσαμε τους κοινωνικούς παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε αυτή την επιλογή,...

Διαβάστε επίσης

Βία Μεταξύ Ανηλίκων

Το περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων στην Πάτρα, όπου ένας 12χρονος γρονθοκόπησε έναν 14χρονο συμμαθητή του, είναι ανησυχητικό, όχι μόνο για την επιθετικότητα που εκδηλώθηκε, αλλά και για το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο σημειώθηκε. Οι βίαιες συμπεριφορές στους ανηλίκους...

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη στο Ionian TV : Συμβουλές για μια Ομαλή Σχολική Έναρξη, Για Γονείς και Παιδιά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια σημαντική στιγμή γεμάτη συναισθήματα, προσδοκίες και αλλαγές. Μπορεί να φέρει χαρά, αλλά και άγχος, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Για να κάνετε αυτή τη μετάβαση όσο το δυνατόν...

Διαβάστε επίσης