Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα σε κοφίνια. Το αποτέλεσμα ήταν κάποια από τα μωρά αυτά να μην καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στα καιρικά φαινόμενα, μιας και οι γονείς αφιέρωναν αρκετό χρόνο στις γεωργικές εργασίες και τα ξεχνούσαν.

 Στην σύγχρονη κοινωνία ο όρος “Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού” χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει περιπτώσεις όπου ένας γονέας ή φροντιστής αφήνει κατά λάθος ένα παιδί σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, οδηγώντας σε τραγικές συνέπειες λόγω θερμοπληξίας.

 Δεν θεωρείται ιατρικό ή ψυχολογικό σύνδρομο με την παραδοσιακή έννοια, αλλά μάλλον ένα τραγικό γεγονός που μπορεί να προκύψει από έναν συνδυασμό γνωστικών παραγόντων και εξωτερικών συνθηκών.

 

 Η κύρια εξήγηση για αυτά τα περιστατικά βρίσκεται στις γνωστικές διαδικασίες και στους μηχανισμούς μνήμης του εγκεφάλου.

Η ανθρώπινη μνήμη  μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους εξωγενής παράγοντες, όπως το άγχος, η στέρηση ύπνου, η ρουτίνα και το μεγάλο φόρτο εργασίας.

 Σε περιπτώσεις που εμφανίζεται το σύνδρομο του  ξεχασμένου μωρού, ένας γονέας μπορεί να αποσπά την προσοχή του από τα δρόμενα κατά την διάρκεια της οδήγησης, να είναι κουρασμένος ή να ακολουθεί μια διαφορετική ρουτίνα από τη συνηθισμένη, με αποτέλεσμα να ξεχνάει ότι το παιδί του είναι στο αυτοκίνητο.

 Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι ήσυχα στο πίσω κάθισμα, καθιστώντας ευκολότερο για έναν γονέα να ξεχάσει την παρουσία του.

 

Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού δεν θεωρείται ιατρική ασθένεια ή ξεχωριστή διαταραχή ψυχικής υγείας. Ωστόσο, μπορεί να συσχετιστεί με παράγοντες όπως η στέρηση ύπνου, το υψηλό άγχος και η γνωστική υπερφόρτωση, που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική κατάσταση και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων ενός ατόμου.

 

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση του συνδρόμου ξεχασμένου μωρού, είναι:

 

Διαταραχές ρουτίνας: Οι αλλαγές στη ρουτίνα μπορεί να οδηγήσουν σε στιγμές λήθης.

Στρες και διάσπαση της προσοχής: Τα υψηλά επίπεδα στρες και η απόσπαση της προσοχής μπορούν να βλάψουν τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων.

Στέρηση ύπνου: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

Πολυπραγμοσύνη : Η προσπάθεια εκτέλεσης πολλαπλών εργασιών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε κενά μνήμης.

Υπερβολική αυτοπεποίθηση: Οι γονείς μπορεί να πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να ξεχάσουν το παιδί τους και δεν κάνουν ποτέ λάθη με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο προσεκτικοί.

 

 Όπως καταλαβαίνουμε, η εμφάνιση του συνδρόμου του ξεχασμένου μωρού δεν συνδέεται με μια συγκεκριμένη κουλτούρα ή τρόπο ζωής. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε κοινωνία όπου οι γονείς κάνουν  πολυάσχολες ζωές, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε μοντέρνα ή παραδοσιακά περιβάλλοντα.

 

 Ως κοινωνία έχουμε το χρέος να προστατεύουμε τους αδυνάτους και η πρόληψη τέτοιων περιστατικών μέσω της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης είναι σοφότερο από το να αποδίδονται ευθύνες.

 To «κάτι πρέπει να κάνω» πάντα λύνει περισσότερα προβλήματα από το «κάτι πρέπει να γίνει».

 

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος της Πάτρας, 27/8/2023

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Η Δύναμη της Ελπίδας στην Ψυχολογική Ανθεκτικότητα και συσχετισμός με το Κουτί της Πανδώρας

Στην ψυχολογία, η ανθεκτικότητα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Μία από τις πιο ισχυρές αλληγορίες που περιγράφουν την ουσία της ανθεκτικότητας και της ελπίδας είναι ο αρχαίος ελληνικός μύθος του κουτιού της Πανδώρας....

Διαβάστε επίσης

Ομιλία στο 6ο Συνέδριο Πολιτικής Ψυχολογίας Ηνωμένου Βασιλείου

Την περασμένη Πέμπτη είχα την τιμή να συμμετάσχω σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διαδικτυακό πάνελ συζήτησης, όπου παρουσίασα τη σύγκριση μεταξύ των περιόδων 1920-1930 και 2024, εστιάζοντας στις οικονομικές επιρροές και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων.  Αναλύσαμε πώς η οικονομική...

Διαβάστε επίσης

Η Δύναμη της Συντροφικότητας: Μαζί στις Προκλήσεις της Ζωής

Στην πορεία της ζωής, όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και προκλήσεις. Μπορεί να νιώθουμε ότι αναζητούμε τον τέλειο άνθρωπο που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα.  Ωστόσο, η αληθινή αξία βρίσκεται στο να βρούμε κάποιον που θα σταθεί δίπλα μας...

Διαβάστε επίσης