Κατανόηση των Τοξικών Ανθρώπων: Η Ψυχολογία Πίσω από τη Συμπεριφορά τους

Κατανόηση των Τοξικών Ανθρώπων: Η Ψυχολογία Πίσω από τη Συμπεριφορά τους

 Οι τοξικοί άνθρωποι είναι άτομα που εμπλέκονται σε επιβλαβή συμπεριφορά που έχει αρνητικό αντίκτυπο στους άλλους, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής και σωματικής κακοποίησης, της χειραγώγησης και της εκμετάλλευσης.

Οι άνθρωποι που επιδίδονται σε τοξική συμπεριφορά μπορούν να δημιουργήσουν ένα εχθρικό και αγχωτικό περιβάλλον για τους γύρω τους και μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Οι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει αρκετά χαρακτηριστικά προσωπικότητας που συνδέονται συνήθως με τοξικά άτομα, όπως υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και έλλειψης ενσυναίσθησης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν είναι όλα τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά τοξικά και ότι ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίζουν τοξική συμπεριφορά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι Επιδράσεις των Τοξικών Ατόμων στην Ψυχική Υγεία

 

Η αρνητική επίδραση των τοξικών ανθρώπων στην ψυχική υγεία είναι καλά τεκμηριωμένη. Τα άτομα που εκτίθενται σε τοξική συμπεριφορά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Αυτό οφείλεται στο συναισθηματικό στρες και το τραύμα που προκύπτει από τη συμπεριφορά του τοξικού ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα που εκτίθενται σε τοξική συμπεριφορά μπορεί να αναπτύξουν μια διαστρεβλωμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης, οδηγώντας σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

 

Αυτό μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, καθιστώντας τους δύσκολο να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις στο μέλλον.

Οι επιπτώσεις των τοξικών ανθρώπων στη σωματική υγεία είναι επίσης σημαντικές. Τα άτομα που εκτίθενται σε τοξική συμπεριφορά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα σωματικής υγείας που σχετίζονται με το στρες, όπως πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα και χρόνια κόπωση. Επιπλέον, το άγχος και το τραύμα που προκύπτει από την τοξική συμπεριφορά μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και ασθένειες.

Γιατί οι άνθρωποι επιδεικνύουν τοξική συμπεριφορά;

 

Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι εμπλέκονται σε τοξική συμπεριφορά είναι περίπλοκοι και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τοξική συμπεριφορά μπορεί να προέρχεται από υποκείμενα ψυχολογικά ζητήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή η οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

Τα άτομα με αυτές τις παθήσεις μπορεί να εμπλακούν σε τοξική συμπεριφορά ως τρόπο να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους συναισθηματικούς αγώνες.

Για άλλα άτομα, η τοξική συμπεριφορά μπορεί να είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενσυναίσθησης ή επιθυμίας για εξουσία και έλεγχο. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, για παράδειγμα, μπορεί να εμπλακούν σε τοξική συμπεριφορά ως τρόπο χειραγώγησης των άλλων και να αισθανθούν μια αίσθηση ανωτερότητας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τοξική συμπεριφορά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα τραυματικής εμπειρίας ή κακοποίησης στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά που εκτίθενται σε κακοποίηση ή παραμέληση είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε τοξική συμπεριφορά ως ενήλικες, καθώς δεν έχουν μάθει υγιείς στρατηγικές ή όρια αντιμετώπισης.

 

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τοξικούς ανθρώπους

 

Για να προστατευτείτε από τις αρνητικές επιπτώσεις των τοξικών ανθρώπων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια της τοξικής συμπεριφοράς και να έχετε υγιή όρια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στις αλληλεπιδράσεις, την αποφυγή αντιπαραθέσεων και την αναζήτηση υποστήριξης από φίλους, οικογένεια ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας συναισθηματικά και σωματικά όταν αντιμετωπίζετε τοξικά άτομα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης όπως η άσκηση, ο διαλογισμός και η θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αποστασιοποιηθείτε από το τοξικό άτομο για να διατηρήσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Εάν αντιμετωπίζετε τοξική συμπεριφορά από κάποιον στη ζωή σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη από τους αγαπημένους σας, έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή μια ομάδα υποστήριξης.

Το να μιλήσετε σε κάποιον για τις εμπειρίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να αναπτύξετε ένα σχέδιο για το πώς να προχωρήσετε.

 

Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας;

Εάν αντιμετωπίζετε τοξική συμπεριφορά από κάποιον στη ζωή σας, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγειάς. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας παρέχει υποστήριξη, συμβουλές και στρατηγικές αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση της τοξικής συμπεριφοράς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των υποκείμενων ψυχολογικών ζητημάτων που συμβάλλουν στην τοξική συμπεριφορά.

Εάν είστε αυτός που επιδεικνύει τοξική συμπεριφορά, μπορεί επίσης να χρειαστεί να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί επιδεικνύετε τοξική συμπεριφορά και μπορεί να σας παρέχει εργαλεία και στρατηγικές για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.

 

Συνοψίζοντας, 0ι τοξικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία και είναι σημαντικό να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την επιβλαβή συμπεριφορά τους.

Κατανοώντας την ψυχολογία πίσω από την τοξική συμπεριφορά και έχοντας υγιή όρια, μπορείτε να μειώσετε τον αντίκτυπο των τοξικών ανθρώπων στη ζωή σας.

Εάν αντιμετωπίζετε τοξική συμπεριφορά ή είστε αυτός που εμπλέκεται σε τοξική συμπεριφορά, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επούλωση και την ανάρρωση.

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Blue monday και κατάθλιψη (video)

Ο όρος «Blue Monday» έχει διαποτίσει τη συνείδηση του κοινού, που συχνά αναφέρεται ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Αρχικά επινοήθηκε από τον ψυχολόγο Cliff Arnall το 2005, φέρεται να πέφτει την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Η ιδέα...

Διαβάστε επίσης

Ionian TV : Τοποθέτηση για την βία κατά των γυναικών

” Εύχομαι να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο που θα λύνουμε τις διαφορές μας με διάλογο και όχι με ξύλο.”  Συζητάμε για την την αύξηση περιστατικών βίας κατά των γυναικών, καθώς και στο σχολικό περιβάλλον.  Απόσπασμα από την εκπομπή Χαμηλή...

Διαβάστε επίσης