Ζούμε σε μια εποχή που αρκετοί από εμάς εργάζονται σε οργανισμούς ή επιχειρήσεις αρκετές ώρες την ημέρα ώστε να μπορέσουν να βγάλουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, επιχειρήσεις που δεν δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία των εργαζομένων τους , παρατηρούνται τριπλάσιες πιθανότητες κινδύνου να διαγνωσθούν οι εργαζόμενοι με κατάθλιψη.
Το “κλίμα ψυχοκοινωνικής ασφάλειας” (PSC) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή πρακτικών διαχείρισης και συστημάτων επικοινωνίας και συμμετοχής που προστατεύουν την ψυχική υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.
Στην έρευνα αναφέρεται ότι η κακή ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας μπορεί να εντοπιστεί σε κακή διαχείριση από τους ανώτερους της επιχείρησης, η οποία στη συνέχεια έχει ως αποτέλεσμα υψηλές απαιτήσεις εργασίας και χαμηλούς μισθούς.
Λόγω της παγκόσμιας αύξησης της κατάθλιψης, η οποία πλήττει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και δεν δείχνει κανένα σημάδι μείωσης παρά τις διαθέσιμες θεραπείες, υπάρχει η πρόταση να δοθεί περισσότερη προσοχή σε περιβάλλοντα εργασίας που δεν λειτουργούν καλά και θα μπορούσαν να συμβάλουν στο πρόβλημα.
Τα υψηλά επίπεδα εξουθένωσης και bullying στο χώρο εργασίας συνδέονται επίσης με την αποτυχία των επιχειρήσεων να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Ένα σημαντικό εύρημα είναι ότι το bullying σε μια μονάδα εργασίας δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο το θύμα, αλλά και τον θήτη και τα μέλη της ομάδας που παρακολουθούν αυτήν τη συμπεριφορά. Δεν είναι ασυνήθιστο για όλους στην ίδια μονάδα να βιώνουν εξάντληση ως αποτέλεσμα της εντάσεως.
Επίσης ερευνήθηκε το bullying σε ένα ομαδικό πλαίσιο και γιατί συμβαίνει. Μερικές φορές το άγχος προκαλεί bullying και στις χειρότερες περιπτώσεις μπορεί να θέσει ένα «αποδεκτό» επίπεδο συμπεριφοράς για άλλα μέλη της ομάδας. Αλλά πάνω απ ‘όλα ο εκφοβισμός μπορεί να προβλεφθεί εάν η διοίκηση της ομάδας αυτής έχει δώσει βαρύτητα στην ψυχική υγεία των μελών της.
Το κόστος του bullying και της εξάντλησης των εργαζομένων στο χώρο εργασίας είναι σημαντικό, εκδηλώνεται σε απουσίες, κακή συμμετοχή στην εργασία, άγχος και χαμηλή παραγωγικότητα.
Η έκταση του προβλήματος αναγνωρίστηκε το 2019 με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) να εφαρμόζει μια Παγκόσμια Επιτροπή για το Μέλλον της Εργασίας και να ζητά μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, να βάζει τους ανθρώπους και το έργο που κάνουν στο κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κάθε εταιρίας/οργανισμού.
Αυτή η έρευνα εστιάζει στην κατάθλιψη και στο bullying, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ψυχοσωματικά, το έντονο άγχος, οι φοβίες ή οποιαδήποτε άλλη ψυχική διαταραχή μπορεί να είναι ως αποτέλεσμα από το τοξικό περιβάλλον της εργασίας μας.
Αντιλαμβανόμαστε πως ο χώρος εργασίας μας είναι ένα μέρος που αφιερώνουμε μεγάλο μερίδιο της ημέρας μας. Εάν το μέρος αυτό είναι αφιλόξενο προς εμάς , αν υπάρχει τοξικότητα προς εμάς ή τους συναδέλφους ή αν κρίνουμε ότι τα κίνητρα που μας προσφέρει δεν είναι ικανά να μας κρατήσουν και να αντέξουμε τις απαιτήσεις της εταιρίας, χρωστάμε στον εαυτό μας να δώσουμε μια ευκαιρία στο να βρούμε μια νέα εργασία.
Σεβόμαστε τον εαυτό μας , το μέλλον μας και τον ποιοτικό χρόνο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους οικείους μας.
Πηγή : , et al; Predicting new major depression symptoms from long working hours, psychosocial safety climate and work engagement: a population-based cohort study;