Ψυχική υγεία και άσκηση σε νεαρές γυναίκες που βίωσαν τραύμα στην παιδική ηλικία

Ψυχική υγεία και άσκηση σε νεαρές γυναίκες που βίωσαν τραύμα στην παιδική ηλικία

 Όλοι μας έχουμε ακούσει έστω μια φορά στην ζωή μας την φράση “νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ”, πώς όμως συνδέεται με την διαχείριση ενός τραύματος στις νεαρές γυναίκες; 

 Μια πρόσφατη έρευνα προσπάθησε να προσεγγίζει το μετατραυματικό στρες σε νεαρές γυναίκες ώστε να της βοηθήσει να βελτιώσουν την οπτική γωνία που βλέπουν τα βιώματα του παρόντος και του μέλλοντος.

 Η γυμναστική μετριάζει ορισμένες φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας (ΔΕΠ) σε νεαρές γυναίκες. Αυτές οι εμπειρίες συνδέονται με :

  • -μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία,
  • -τη ευημερία,
  • -καθώς και με την διάθεση να διεκδικήσουν τα όνειρά τους

 

Τα ΔΕΠ είναι δυνητικά τραυματικά συμβάντα που συμβαίνουν πριν από την ηλικία των 18 ετών, όπως η κακοποίηση, η παραμέληση ή η απώλεια ενός γονέα.

Περίπου το 61% των ενηλίκων των Η.Π.Α. αναφέρει ότι έχει παρουσιάσει τουλάχιστον ένα γεγονός που συνδέεται με ΔΕΠ και περίπου το 16% αναφέρει ότι έχει εμφανίσει τέσσερα ή περισσότερα. Τα ΔΕΠ αυξάνουν τον κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

 

Η πειραματική ομάδα συμμετείχε σε πρόγραμμα προοδευτικής άσκησης μέτριας-υψηλής έντασης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ημέρες αερόβιας και δύο ημέρες άσκησης την εβδομάδα.  Η προπόνηση  αυξανόταν σταθερά  καθώς οι συμμετέχοντες έφτασαν σε καθορισμένα ορόσημα.

 

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση σε δύο δείκτες καρδιαγγειακής υγείας και δύο δείκτες ψυχολογικής ευεξίας.

Η συστολική αρτηριακή τους πίεση – ο ανώτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης – μειώθηκε, όπως και τα επίπεδά τους της ενδοθηλίνης-1, ενός πεπτιδίου που πυροδοτεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Έδειξαν επίσης βελτιωμένο σχεδιασμό στόχων, ο οποίος είναι ένας υπο-τύπος του ψυχολογικού μέτρου της ελπίδας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σύνδεση μεταξύ των φυσιολογικών και ψυχολογικών αποτελεσμάτων υποδηλώνοντας μια πιθανή ψυχοφυσιολογική σχέση μεταξύ θετικών ψυχολογικών χαρακτηριστικών και παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε νεαρές γυναίκες με ΔΕΠ.

 

Συνοψίζοντας, κατανοούμε ότι η γυμναστική βοηθά τον οργανισμό μας να διαχειριστεί καλύτερα αρνητικά βιώματα του παρελθόντος. Αν και η έρευνα έχει δειγματοληψία από γυναίκες μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι και στους άνδρες τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι εξίσου ενθαρρυντικά. 

 Η άσκηση ωθεί την διαδικασία του να βγούμε από τα στεγανά της ρουτίνας μας, μπορεί να υποστηρίξει μια μεταβατική περίοδο της ζωής μας που χρειαζόμαστε μια μικρή παρακίνηση ώστε να ξεμπλοκάρουμε από τις αρνητικές σκέψεις.

 

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο Experimental Biology 2022 – https://www.experimentalbiology.org/

 

KW :

Τα οφελη τησ ασκησησ στην ψυχικη υγεια , Σωματικη ασκηση και υγεια ,σωματικη υγεια ορισμος , Ασκηση και ψυχικη υγεια , Σωματικη υγεια αγγλικαΠώσ η σωματική υγεία επηρεάζει την ευτυχία ,Υγεια και ασκηση , Ασκηση και ευεξια

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης