Επηρεάζει η τηλεόραση την κριτική μας ικανότητα ;(έρευνα)

Επηρεάζει η τηλεόραση την κριτική μας ικανότητα ;(έρευνα)

Εδώ και αρκετά χρόνια ακούμε άσχημα σχόλια για την τηλεόραση , που πλέον σήμερα μπορεί να θεωρηθεί και ο υπολογιστής κάτι αντίστοιχο μέσον . Αν και μπορεί κάποιος μέσα από την τηλεόραση/υπολογιστή να ψυχαγωγηθεί , να μάθει χρήσιμα πράγματα, να έλθει πιο κοντά σε άλλες κουλτούρες ή να δει μέρη που είναι δύσκολο να επισκεφθεί , έχει και κάποια αρνητικά η κατάχρηση .


 Οι άνθρωποι που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση είναι πιο πιθανό να είναι επιρρεπείς στο να αποδέχονται τους καθημερινούς μύθους. Ανεξάρτητα από την ηλικία, την εκπαίδευση ή το φύλο τους. 


 Σε πρόσφατη έρευνα, 322 άτομα ερωτήθηκαν σχετικά  με το πόση ώρα βλέπουν τηλεόραση , τις συνήθειές τους και κατά πόσο πίστευαν ότι η θανατική ποινή εξακολουθεί να ισχύει στην Αυστρία και πόσοι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι σε θάνατο φέτος.


 Το 11,6% των ερωτηθέντων λανθασμένα πίστευαν ότι η θανατική ποινή εξακολουθεί να υπάρχει . Μάλιστα όσο πιο πολλή ώρα αφιέρωναν στο να παρακολουθούν τηλεόραση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να πιστεύουν σε αυτό τον μύθο. (Στην πραγματικότητα: η θανατική ποινή καταργήθηκε πλήρως στην Αυστρία στις 7 Φεβρουαρίου 1968, περίπου πριν από 50 χρόνια. Η τελευταία εκτέλεση στην Αυστρία πραγματοποιήθηκε στις 24 Μάρτη του 1950.)

Αν και η έρευνα έγινε στην Αμερική, οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν πως οι ερωτηθέντες που πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα θανατική ποινή, έχουν ενστερνιστεί αυτή την άποψη από τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες που αναφέρουν τέτοια περιστατικά . 


 Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και από μια ταινία που γνωρίζουμε ότι είναι με ηθοποιούς, μπορεί να μας επηρεάσει την κριτική μας ικανότητα και να δημιουργήσει αντιλήψεις και πραγματικότητες που στην ουσία δεν υπάρχουν, είναι οι καθημερινοί μύθοι που αναφέραμε στην αρχή.


 Φανταστείτε τώρα την δύναμη που έχει η τηλεόραση για  μεταφορά ιδεών και το πως μπορεί να επηρεάσει  μια ολόκληρη κοινωνία , αν αναφέρεται συνέχεια ένας μύθος ως πραγματικό γεγονός .

 Λέτε να είχε δίκιο ο παππούς μου που το έλεγε “χαζοκούτι”?

 Αποκλείεται, εγώ έχω εξαίρετη κριτική ικανότητα και δεν με επηρεάζει αρνητικά τίποτα … δείτε το πόσο καλά πάει η χώρα μου ενώ βλέπω την αγαπημένη μου εκπομπή στον καναπέ!

Έρευνα : Blurred world view: A study on the relationship between television viewing and the perception of the justice system” by B. Till, F. Truong, R. Mar, and T.; Niederkrotenthaler in Death Studies. Published online June 3 2016 doi:10.1080/07481187.2016.1186761

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Ως Ψυχολόγος διατηρεί το γραφείο του στην Πάτρα από το 2014 και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος Πολιτικής Ψυχολογίας του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων. Έχει διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Συνέντευξη : Ionian Channel, ανήλικοι και η χρήση αλκοόλ.

Είχα την τιμή να προσκληθώ στην εκπομπή εκτός πλάνου με τον @tasostheodosis στο και την @natasa_patrinou στο @ionianchannel , όπου συζητήσαμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αφορά τους ανήλικους και τη χρήση αλκοόλ. Αναλύσαμε τους κοινωνικούς παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε αυτή την επιλογή,...

Διαβάστε επίσης

Βία Μεταξύ Ανηλίκων

Το περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων στην Πάτρα, όπου ένας 12χρονος γρονθοκόπησε έναν 14χρονο συμμαθητή του, είναι ανησυχητικό, όχι μόνο για την επιθετικότητα που εκδηλώθηκε, αλλά και για το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο σημειώθηκε. Οι βίαιες συμπεριφορές στους ανηλίκους...

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη στο Ionian TV : Συμβουλές για μια Ομαλή Σχολική Έναρξη, Για Γονείς και Παιδιά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια σημαντική στιγμή γεμάτη συναισθήματα, προσδοκίες και αλλαγές. Μπορεί να φέρει χαρά, αλλά και άγχος, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Για να κάνετε αυτή τη μετάβαση όσο το δυνατόν...

Διαβάστε επίσης